Volgens het Recensiecollectief

De beste boeken van 2024

De beste boeken van 2024

VLAARDINGEN - Zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk komt het Vlaardings Recensiecollectief aan het begin van weer een nieuw jaar met het allereerste lijstje waarin de besproken topboeken van het vorig jaar per recensent nogmaals de revue passeren.

Alvorens dit overzicht te plaatsen nogmaals de oproep om recensenten. Ongeacht het genre is iedere rechtgeaarde lezer die over zijn/haar/het boekbelevenissen schrijven wil van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden via: hansvrugt@planet.nl.

Binnen een aantal weken start deze rubriek ook in De Schiedammer Online. De eerste recensente uit Zwart Nazareth heeft zich inmiddels gemeld en haar bespreking volgt aanstaande vrijdag.

De beste boeken van 2024
volgens het Recensiecollectief

Wies Groeneveld
De Rapaille Partijen - Robin te Slaa (uitgeverij: Boom)

250107 De Rapaille Partijen Robin te SlaaPolarisatie - oftewel wantrouwen tegenover politieke partijen met verschillende richtingen - bestaat al zo'n 100 jaar. Dat ontstond in het interbellum, de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Historicus Robin te Slaa schreef hierover een zeer levendig en interessant boek, 'De Rapaille Partijen'. Van Dale heeft het woord 'polarisatie' uitgeroepen tot het 'Woord van het jaar 2024' in Nederland. Het boek 'De Rapaille Partijen' kan dan eigenlijk 'Boek van het jaar 2024' worden.

Bekijk recensie

 

 

Margriet Kleijn
Laatste man - Stijn Franken opgetekend door Miek Smilde (uitgeverij: LUX)

250107 Laatste man Stijn FrankenEen indrukwekkend boek over schuld, straf, sterfelijkheid en menselijkheid, gebaseerd op veertien gesprekken die Franken had (tussen april en oktober 2024) met oud-journaliste en schrijfster Miek Smilde. Prof. mr. Stijn Franken is strafrechtadvocaat, hoogleraar straf(proces)recht aan de Universiteit Utrecht en onder meer bekend van opzienbarende rechtszaken waarin hij Willem Holleeder, Volkert van der G. en Lucia de Berk bijstond.

Bekijk recensie

 

 

 

 

250107 De zeven levens van Abraham Kuyper Johan SnelGerard van Os
De zeven levens van Abraham Kuyper - Johan Snel (uitgeverij: Vuurbaak)

Schitterende heruitgave van een indrukwekkende biografie over een controversiële journalist en politicus. Kuyper, geboren in Maassluis, leefde eind negentiende, begin twintigste eeuw. Boeiend en zeer leesbaar geschreven. Veel details, maar niet een is overbodig.

Standaardwerk over een man die zelf vond dat hij zeven verschillende levens had geleid. Voor biograaf Johan Snel reden deze indeling te gebruiken voor dit boek. Deze maand is de volledige bespreking van de biografie te lezen op vrijdag in de rubriek ‘Een uitgelezen kans’.

250107 Het geheim van Bols Martin HendriksmaPeter Joore
Het geheim van Bols - Martin Hendriksma (uitgeverij: De Geus)

Een meer dan smakelijke autobiografische thriller en vanuit historisch perspectief een pageturner van jewelste. Is nu al aan de zoveelste druk toe. Dat betekent dat de sloten jenever die tijdens de Tweede Wereldoorlog richting Duitsland zijn gevloeid uiteindelijk het gewapend richtvermogen van onze vijandelijke oosterbuur van dat moment voldoende hebben afgezwakt. Waarvoor dank.

Bekijk recensie

 

 

250107 De Zeeuwse jaren Freek de JongeHans Vrugt
De Zeeuwse jaren - Freek de Jonge (uitgeverij: AtlasContact)

Voor mij was 2024 het jaar van de biografieën, en het ging voorbij met het gebruik van veel drugs en alcohol. In de boeken over Armand en Ben Jolink bijvoorbeeld, die met behulp van deze middelen en op grond van een eenmalige hit (‘Ben ik te min’ en ‘Oerend hard’) overeind bleven. Maar gelukkig was er ook Freek de Jonge met het derde (en laatste) deel van zijn memoires, ‘De Zeeuwse jaren’.

Het boek kwam moeizaam tot stand, omdat Freek vaak ziek was. Het werd uiteindelijk een verhaal vol prachtige anekdotes over de jaren zestig, geschreven in de stijl die we van De Jonge kennen in zijn optredens. Hij mag dan zichtbaar ouder zijn geworden, geestelijk is de komiek nog steeds haarscherp.

07-01-2025