Stijn Franken kreeg te horen dat hij ernstig ziek is. Dit heeft hem aangezet tot het delen van zijn opvattingen en zorgen over de communicatie binnen de advocatuur. Daarnaast blikt hij in het boek ´Laatste man´ terug op de opzienbare rechtszaken waarin hij Willem Holleeder, Volkert van der G. en Lucia de Berk bijstond. Het boek is ook geschreven om zijn vier kinderen de gelegenheid te bieden ooit kennis te kunnen nemen van de manier waarop hun vader dacht over zijn werk. ´Laatste man´ is gebaseerd op veertien gesprekken die Franken had (tussen april en oktober 2024) met oud-journaliste en schrijfster Miek Smilde.
In Frankens zoektocht naar de waarheid en integriteit speelt het gevaar van de kloof tussen degenen die oordelen en zij die veroordeeld worden een belangrijke rol. Hierbij zijn mensen betrokken die menselijke fouten kunnen maken. De publieke opinie, vooroordelen en de media maken het soms moeilijk om alles op waarde te kunnen blijven schatten. Zelf zegt hij hierover: ´Het gaat mij er vooral om dat mensen zich kunnen inleven. Ze hoeven niet dezelfde achtergrond te hebben als mijn cliënten, maar ze moeten zich wel kunnen inleven. Kijk dus nog eens kritisch naar de eisen die je als rechterlijke macht stelt: gaat het nou alleen maar om taalvaardigheid, of gaat het ook om het stellen van goede vragen en het tonen van empathie?'
Naast het delen van zijn ervaringen als strafrechtadvocaat in enkele spraakmakende zaken en de gerechtelijke dwalingen uit het begin van deze eeuw, spreekt Franken over mildheid en menselijkheid. Hij hoopt dat hij langzaam naar die mildheid toegroeit, mild zijn over zijn vak, zijn cliënten, zijn collega´s, de officieren van justitie, de rechters, de politie, de politiek en ook over zichzelf. Terugkijkend geeft hij toe zich wel af te vragen hoe hij het menselijkerwijs heeft volgehouden al die jaren, al kende hij ook veel mooie momenten en is het niet alleen maar zwaar geweest. Miek Smilde zegt over het boek dat Stijn probeert ´een heel klein beetje bij te dragen aan een iets minder technocratisch en iets liever strafproces waarin we weer op een normale manier met elkaar kunnen omgaan.´ En daarbij kun je alleen maar instemmend knikken. Hun samenwerking heeft een indrukwekkend boek opgeleverd.
Prof. mr. Stijn Franken (1967) is strafrechtadvocaat en hoogleraar straf(proces)recht aan de universiteit van Utrecht. Hij richt zich in zijn onderzoek vooral op de positie en de verantwoordelijkheden van professionals in het strafproces. Hij is betrokken bij de profileringscursus en de specialisatieopleiding voor strafrechtadvocaten en verzorgt hoorcolleges in de strafrechtelijke vakken in de bachelor. Stijn Franken werd door zijn vakgenoten verkozen tot beste strafrechtadvocaat van Nederland.
Miek Smilde (28 december 1966) is schrijfster en oud-onderzoeksjournalist. Zij is gespecialiseerd in de straf-rechtspleging en de geestelijke gezondheidszorg. In 2019 publiceerde zij bij de Arbeiderspers de roman ´Dorsmans dood´. Eerder schreef zij de roman Gloria in excelsis Deo (2013) en het boek Raarhoek (2011) over de geschiedenis van de naoorlogse psychiatrie.
´Laatste man´ verscheen op 6 december 2024 bij uitgeverij LUX. Het boek telt 223 pagina’s en kost als paperback € 22,99.
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.
Recensie
Margriet Kleijn
Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijk het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.