Wethouder Lianne van Kalken: Op dit moment richten we ons vooral op het in toom houden van de plant. Dat doen we door op alle locaties waar de gemeente eigenaar van is een aantal keer (gemiddeld 6 keer) per jaar de plant bovengronds weg te halen. Het snoeiafval voeren we in zakken af naar de afvalverbranding. Gelukkig is er sinds 1 januari 2022 eindelijk een verbod op de handel van levende duizendknoop. Tot voor kort werd de plant bijvoorbeeld nog verwerkt in boeketten.
Als we de plant op nieuwe locaties signaleren, zijn er nog goede mogelijkheden om het te verwijderen. Omdat het dan nog minder diep geworteld zit, is het vaak nog mogelijk om de plant met wortel en al uit te steken. Op locaties waar het al langer gevestigd is, is het helaas heel lastig weg te krijgen. De gemeente houdt landelijke en wereldwijde proeven goed in de gaten waar gekeken wordt naar een goede oplossing voor deze locaties. Zelf hebben we bijvoorbeeld al eens een proef met elektrocutie gedaan. Hiermee stierven wel de bovengrondse delen van de plant af, maar het wortelgestel bleef zodanig in stand, dat de plant gewoon weer uitliep.
Wat de beste methode is voor de aanpak is per locatie anders. Voorlopig is de enige oplossing die echt 100% werkt het compleet afgraven van de locatie totdat je geen wortels meer tegenkomt (dit kan soms meters diep zijn). Daarna moet deze grond ergens naartoe. De enige bedrijven die deze grond nog innemen zijn bedrijven die ook zwaar vervuilde grond innemen met de daarbij behorende hoge kosten. Dan moet er nog schone grond ingebracht worden. Opgeteld met alle bovengrondse en ondergrondse infrastructuur die op veel locaties aanwezig is spreek je vaak over uitzonderlijk hoge kosten. Daarmee is niet gezegd dat het nooit gebeurt. Als een gebied compleet open gaat door werkzaamheden, kan deze mogelijkheid overwogen worden.
In je e-mail geef je aan dat je van mening bent dat het zogenaamde stomen de voorkeur verdient. Uit de vele proeven van landelijke onderzoekscentra zoals bijvoorbeeld het Probos, zien wij dat technieken zoals stomen, elektrocuteren, heet water, begrazing, en zelfs gif, geen goede manieren van bestrijden zijn. Dit komt omdat al deze manieren hoogstens tot in een dun bovenlaagje van de grond werkzaam zijn omdat grond goed isoleert. Het probleem met deze plant is juist dat het een uitgebreid diep wortelstelsel heeft waarin het al zijn energie opslaat. Al deze methodes zijn eigenlijk net zo efficiënt bevonden als het maaien en afvoeren waarbij maaien en afvoeren velen malen goedkoper is. Wij staan in nauw contact met andere gemeentes om ervaringen te delen.
Als Japanse duizendknoop de kop op steekt op privéterrein, adviseren we mensen om deze zo snel en grondig mogelijk te verwijderen. Als grondeigenaar/-beheerder zijn mensen zelf verantwoordelijk voor wat er op hun terrein groeit. Er is op dit moment geen wettelijke verplichting voor grondeigenaren om de plant te bestrijden. Als de gemeente de plant op privéterrein ziet staan, gaan we wel in gesprek om de beheerder van het terrein te wijzen op de plant en te informeren over hoe de plant het best bestreden kan worden.
Voor wat betreft de groeiplek bij project Vijfsluizen, hebben we te maken met een bijzondere situatie. Een groot deel van de begroeiing ligt op gemeentelijk grondgebied aan de randen van het terrein voor de woningbouwontwikkeling, maar bevindt zich achter de bouwhekken. De ontwikkelaar let vanaf het begin goed op dat het niet verder over het gebied verspreid wordt. Het hier gelegen gemeentelijk grondgebied wordt deels afgegraven en gezeefd, waarna de restanten die daarna nog de kop opsteken met de hand worden verwijderd en deels op identieke wijze als de huidige beheermethode van de gemeente beheerd. Dat is natuurlijk niet genoeg om de plant uit te roeien. Na oplevering van de woningbouw komt dit gemeentelijk grondgebied weer in gemeentelijk beheer.'
Lianne van Kalken is als wethouder o.a. verantwoordelijke voor al het groen in de stad.
Japanse duizendknoop in kaart
Een overzicht van alle bij de gemeente Vlaardingen bekende groeilocaties van de Japanse duizendknoop vind je op hun kaartenbalie (Vlaardingen_Invasieve_exoten.
Als je aan de rechterkant een vinkje zet bij Japanse duizendknoop, zie je bij inzoomen de betreffende locaties met rood gemarkeerd). Met deze kaart houdt de gemeente de verspreiding van de plant in de gaten. De gegevens die op de kaart staan, zijn afkomstig van signalen van bewoners, gemeentemedewerkers en aannemers.
Noot
Bovenstaande antwoorden zijn naar aanleiding van vragen die voortkwamen uit vorig artikel. (Nogmaals) lezen? Klik op: Japanse duizendknoop.