Het zit niet mee bij bouwproject Vijfsluizen. Werd er rond de millenniumwissel nog vrolijk gevoetbald (TSB) en lag er een pracht van een zwembad, de expansiedrift van Vlaardingen (op naar de 80.000 inwoners, red.) heeft momenteel te kampen met minimaal één ernstige vorm van tegenslag: de Japanse duizendknoop tiert welig op het voormalig Shell Sportpark. Ook schijnt een aantal betonconstructies te zijn verzakt. Over dit laatste zijn vragen gesteld.
De sushi onder de florale exoten is een woekerende plant die niet alleen autochtone varianten verstikt, maar zich ook een weg weet te zoeken dwars door asfalt en funderingen van panden heen. Volgens de gemeente Vlaardingen valt het allemaal wel mee en is er geen reden tot ongerustheid. Het zou allemaal wel meevallen, aldus een medewerker. ‘Het is nog te vroeg voor een Code Rood zoals in Rotterdam. ‘We hebben alle locaties waar de duizendknoop woekert in kaart gebracht.’ Het wachten is op het moment dat theorie praktijk wordt en er daadwerkelijk actie wordt ondernomen de Fallopia japonica compleet van de Vlaardingse velden te weren. De plant wordt door de IUCN (International Union for Conservation of Nature of de internationale unie voor natuurbescherming) als een van de honderd meest invasieve soorten ter wereld bestempeld.
Bestrijding
De Japanse duizendknoop is moeilijk te bestrijden. Bestrijding is gebaseerd op een combinatie van meerdere tactieken volgens een meerjarenplan.
Maaien en afvoeren
Rond de bloeiperiode (augustus t/m medio oktober) of meerdere keren per jaar (zesentwintigmaal!) maaien. Maaisel niet vermengen met gewoon groenafval: elk stukje wortel kan opnieuw uitlopen. Ook als er compost van is gemaakt. Wortels kunnen tot drie meter diep zitten.
Bedekken
begin winter bedekken met niet-licht doorlatend materiaal. Bijvoorbeeld beton moet naadloos aaneen worden gelegd. Tot zeven meter van de afdekking kunnen nieuwe scheuten ontstaan.
Biologisch
Er kunnen bladvlooien worden uitgezet en in Renkum werden in 2015 en 2016 varkens ingezet als bermbegrazers. Ergo varkens lusten geen duizendknoop. Schapen en Gallowayrunderen lusten er wel pap van. Of dit idee haalbaar binnen de stadsgrenzen lijkt hooguit vanuit toeristisch oogpunt interessant.
Staatsbosbeheer doet weer aan natuurlijke grondontsmetting m.b.v. Roots Reset. Hierdoor wordt een natuurlijk granulaat in de bodem gebracht en afgedekt met luchtdichte folie. Bacteriën doen vervolgens het echte werk.
Chemisch
Producten op basis van glyfosaat (organische fosforverbinding), beter bekend als Round Up. Tot 2000 op de markt gebracht door Monsanto! Dit dien je te vernevelen en verzwakt de plant maar doodt haar niet. Het mondkapje krijgt bij deze methode een tweede kans.
Thermisch
De grond reinigen met stoom is een optie. In gebruik met een lagedruksysteem levert dit goede resultaten op. Goede bewerking geeft 100% resultaat.
Elektriciteit
De plant wordt een of twee weken onder stroom gezet of geëlektrocuteerd en is daarna makkelijk uit de grond te trekken.
Mechanisch
Met een zeefmachine plus een dek eronder worden wortels en resten uit de grond gezeefd waarna de grond kan worden teruggelegd.
Culinair
De Japanse duizendknoop is eetbaar. Uiteraard niet in combinatie met chemische bestrijding ligt hier wellicht een markt open voor culinair Vlaardingen. Het product moet niet te lekker worden geserveerd. In dat geval kunnen er ondernemers en landbouwers zijn die de Japanse duizendknoop gaan telen en we weten inmiddels dat een ontsnapte “sushiplant” zo gevaarlijk en lastig te bestrijden valt als een virus uit Wuhan.
Hoewel je in Vlaardingen de aanwezigheid van de Japanse duizendknoop kunt melden via de BuitenBeter-app en via de Buitenlijn lijkt van snelle actie van de gemeente, gezien de afwachtende houding, vooralsnog geen sprake. Aan de overzijde van Rijksweg A4 kampen de geografische buren met hetzelfde euvel. Daar trok Milieudefensie Schiedam in 2017 al (tevergeefs) aan de gemeentelijke bel.
Dat Vlaardingen nog niet is begonnen met het inde kiem smoren van de Japanse duizendknoop zal alles te maken hebben met de belabberde geldelijke situatie van de stad. Wethouder Financiën Bart Bikkers zou beter met zijn collega van Groen (Lianne van Kalken) Europese subsidie en expertise aanvragen teneinde deze Groene Terreur vakkundig te lijf te gaan. Zo niet, dan lijkt Ivana Somers (of haar opvolger) van Bouwen en Wonen straks de onverdiende kop-van-jut.
Resumé
Om de Japanse duizendknoop uit te roeien moet een traject tot vijf jaar worden gevolgd. In die tijd zal een gespecialiseerd bedrijf de plant met wortel en tak dienen uit te roeien middels één van bovenstaande methodes. Hierbij lijkt de thermische de meest praktische en resultaatgerichte. Gebeurt dit niet, dan gaat de oosterse opmars onverdroten verder. Nu nog ziet het terrein Vijfsluizen er egaal en keurig uit, maar wat als de duizendknoop zich inderdaad een weg baant door asfalt en fundamenten heen … Het zal de verkoop van de geplande woningen zeker niet ten goede komen.
Tips gemeente Vlaardingen
Het voegt wellicht niet veel toe aan bovenstaand verhaal, maar u kunt surfen naar: www.vlaardingen.nl/Onderwerpen/Openbare_ruimte_en_duurzaamheid/Japanse_duizendknoop