De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Dak- en thuislozen aan de slag

Voscon sociaal aan het werk

Voscon sociaal aan het werk

Het begon vorig jaar met een idee van Ronald van de Merwe; dak- en thuislozen aan een baan helpen na een stage-, opleidingsperiode bij Las- en Constructiebedrijf Voscon. In nauwe samenwerking met de gemeente Vlaardingen, Stroomopwaarts en dak- en thuislozenopvang De Elementen is dit initiatief hard op weg naar een definitieve vorm.

‘De werktitel luidt vooralsnog: Dak- en thuislozen Vlaardingen arbeidspotentieel, aldus Ronald van de Merwe. Nadat we de handen hebben ontsmet en elkaar met een vliegende tackle als hedendaagse handdruk hebben begroet.

‘De programma’s The Amsterdam Project en The Rotterdam Project van Beau van Erven Dorens, waarin hij zich het lot van dak- en thuislozen aantrekt en ze een kans geeft hun leven weer op de rit te krijgen, deed bij ons een belletje rinkelen. “Dat kunnen wij ook,” zeiden we tegen elkaar. Zo is de bal gaan rollen.’

Het viel Ronald op dat bij wijkgenoot De Elementen doelloos potentieel zat te verkommeren; nachtopvang en overdag naar aanloophuis De Groene Luiken of de Pameijer Stichting om de dag door te komen. ‘Dat is zonde van die mensen. Er zijn er genoeg die wat kunnen of willen leren.’
   Zo ontstond het huidig initiatief dat in februari resulteerde in twee stageplekken voor Sander en Kevin. In het kort: hun voortuitzichten waren niet florissant.

Ronald van de Merwe: ‘We kampen al jaren met het feit dat goed en enthousiast personeel lastig te vinden is en misschien zitten er bij De Elementen bruikbare jongens die de handen uit de mouwen willen steken.
   Dit resulteerde in een lange e-mail, waarin we ons idee hebben uiteengezet, richting gemeente Vlaardingen en nu dus is er de eerste probeerfase. We hebben veel medewerking gekregen van de wethouders Bart Bikkers en Bart de Leede en Ingrid Sonneveld; de gemeentelijke contactpersoon voor De Elementen.’

Na de voorspoedige start kwam de bezinning. Ronald van de Merwe: ‘Tijdens de eerste rondleiding waren er die stonden te juichen; zo blij waren ze met dit hernieuwde perspectief op een werk- en leefbaar leven.
   Wij op onze beurt zagen bij De Elementen van die bankhangjongeren en we dachten van: “Pfff, wat hebben we ons op onze nek gehaald! Dat wordt duwen en trekken om ze te motiveren. Daar hadden, eerlijk gezegd, niet zo’n trek in.
   Maar het is ons alles meegevallen. De huiskok van De Elementen was een ex-cliënt en dat stimuleerde ons. We voelden dat er mogelijkheden waren. Dat ons streven haalbaar was. Vanaf die dag is ons vizier positief bijgesteld. We hebben drie man een kans gegeven en daar zijn Kevin en Sander van over. Als die een contract hebben komt er ruimte voor twee nieuwe kandidaten.
   Het is overigens niet de bedoeling dat iedereen in het ijzer en staal terecht komt. Sander bijvoorbeeld is dol op schilderen en kan dat als geen ander. Die kan op termijn, als alles gaat zoals het gaat, bij een schildersbedrijf terecht. Sander blijft hier, heeft zijn draai gevonden en wordt netjes opgeleid in een hem passende richting.
   Om te zijner tijd iedereen van een baan te voorzien zijn meerdere werkgevers in diverse branches nodig. Denk aan een garage, een timmerbedrijf, slopers, et cetera. Dus: wil je participeren in dit project? Meld je aan voor een initiërend gesprek!’

Het initiatief van Voscon is een prima stap voorwaarts om kansarme, maar gemotiveerde werkwilligen aan een baan te helpen na een stageperiode waarin kandidaten in de praktijk worden gewikt en gewogen in het stalen voorportaal van een vaste baan.
   Van Stroomopwaarts wordt weleens gezegd dat iedereen op termijn met een schoffel in een plantsoen belandt. Voscon is de gerichte aanpak en wil daar tijd en aandacht in steken.

Voscon houdt te allen tijde de vinger aan de pols waar het de kandidaten betreft. Ronald van de Merwe: ‘Je hebt het niet over arbeidspotentieel van ongeschonden blazoen. Sommigen zijn door een diep dal gegaan en hebben kans - en recht - op een kleine terugslag. Dan is bijvoorbeeld geestelijke bijstand noodzakelijk.
   En ook is het goed te weten als iemand heeft gekampt met bijvoorbeeld een drankverslaving. We hebben regelmatig bedrijfsfeestjes en dan is het goed te weten dat die persoon een beetje in de gaten wordt gehouden.

Sander en Kevin
We spraken kort met Kevin en Sander. Eerstgenoemde heeft 800 stuks hekwerken gezaagd en pakt ze nu in. Zijn ambities liggen in het schilderwerk. Hij is verguld met deze kans en regelmatig te vroeg op zijn werk. Sander is altijd al gek geweest op monteren en voelt zich een beetje als Alice toen die Wonderland voor het eerst betrad.
   Zowel hij als Sander houden van een kalme start van de werkdag. In dat geval zit er niets anders op dan vroeg de kantine in te gaan voor een bak koffie, een gesprek of het lezen van de krant. Om 07.30 uur is de overall aan en gaan de handen uit de mouwen.
   Beide mannen hebben een aantal maanden zonder werk gezeten. Voscon kwam voor hen als uit de hemel gezonden. De intentie om na een opleiding met een contract en een vast salaris aan de slag is een ongekende stimulans.
   Sander en Kevin: ‘Het is fijn elke dag weer iets nieuws te leren. Dat is de beste vitamine die er bestaat. Ons zelfvertrouwen is terug. We hebben alle twee best een grote duw gehad. Zaten in de penarie; in zak en as en dan zie je de zon niet langer in het water schijnen.
   Als we weer een contract hebben en een salaris, is de tijd aangebroken om, via een jaar begeleid wonen, gekoppeld aan een urgentieverklaring, een eigen onderkomen te realiseren. Dan gaat je leven echt weer in de rails. Met dank aan Voscon.’

Einde zomer, zo hoopt Ronald van de Merwe, is alle organisatie rond en hebben zich de nodige bedrijven gemeld om hún vruchten van deze training te plukken: ‘Dan weten alle belanghebbenden van de trafo en het lasapparaat (de hoed en de rand, red.) en gaan we vol gas vooruit.’

Het credo van Voscon luidt: Wat hebben we niet van metaal gebouwd? Daar kan vanaf einde zomer aan toegevoegd worden: Wie hebben we niet aan een baan geholpen?

CONTACT
Voscon V.B.S. BV

Energieweg 21B
3133 EB Vlaardingen

Telefoon: 010-445 11 11
Website: www.voscon.nl

1 commentaar(en) op artikel "Voscon sociaal aan het werk"

Geweldig toch..?

Vroeger had men de stichting Vakopleiding voor volwassenen in Rotterdam....Dat ze die opgeheven hebben is dood zonde...

Door: Fred Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker