De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Serena Birahy: ‘Whisky op je tong’

Uisge beatha proeverij Irish Pub

Uisge beatha proeverij Irish Pub

Was whisky zo oud als de weg naar Rome, niemand zou TomTom of GPS nodig hebben om het spoor te kunnen volgen. Hoewel geen mens weet hoe oud die weg (voor nationalisten die naar Kralingen) nu exact is, stamt de kunst van het whisky stoken uit de Donkere Middeleeuwen. Een zeldzaam cadeau van Arabieren, die Ieren en Schotten de edele kunst van het distilleren uit de doeken deden.

In de loop der tijd veroverde whisky zich een wereldwijde plaats in openbare drankgelegenheid en bij de liefhebber thuis. Dit distillaat van uit granen verkregen zetmeel mengt zich al eeuwen moeiteloos in vele gradaties met lucht, turf (peat) en water en overal ontstaat er whisky: met telkens eigen DNA.

Zonder whiskymeester Wim Wamelink (op sommige foto's en dagen niet te verwarren met politiek pain in the ass Rutger Castricum) voor de voeten te lopen mogen we stellen dat bij historisch gebrek aan geloof de kunst van het whisky stoken misschien voor ons westerlingen althans in die tijd verloren was gegaan.

Zelf is ze geen uitgesproken liefhebber van op houten vaten gerijpt gegist graanbeslag maar dat weerhield reizend masseuse Serena Birahy er niet van een whiskyproeverij te organiseren. Het siert haar ruim kloppend hart.

Dat whisky garant staat voor een dubbele tong; dat weten enkel indianen. Dat er ook een helende werking van uit gaat is een algemeen en met graagte aanvaarde aanname. Het is jammer dat ziekenfondsen het (nog) niet hebben opgenomen in hun pakket. “Drie glazen whisky per dag,” zou een inmiddels volwassen Joris Driepinter zeggen.

Roparun
Via-via leerde Serena de smaak van gemanipuleerd Schots water kennen. Dat en de gezelligheid die er van een nipje goudgeel tafelen uitgaat bracht haar op het idee whisky en sport te verenigen in een proeverij. De baten van deze bijzonder smaakvolle gebeurtenis gaan dan ook naar de Roparun.

Als reizend masseuse is Serena Birahy dit jaar verbonden aan team nummer #340 Run 4 Dreams uit Heerjansdam. Het team heeft op verschillende manieren al wat geld opgehaald. Er zit momenteel € 787,75 in kas. Waarvan een niet-onbelangrijk deel uit Vlaardingse portefeuilles afkomstig.

Bij de deelnemerslijst van Run 4 Dreams staat Vlaardinger Jan Simons vermeld als loper, Omroep Vlaardingen-voorzitter en DJ Paul Marseille is chauffeur en Serena Birahy de masseuse die onwillige spieren van de noeste lopers/fietsers weer moeiteloos de juiste kant opvouwt.

Dat er, om extra geld te genereren voor de Roparun, een whiskyproeverij op de bar werd getoverd lijkt van een schijnbare tegenstelling. Maar niets is minder waar. Serena Birahy: ‘Bovendien is het een originele manier om bij te dragen aan het goede doel: geld voor instellingen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker.

In grote lijnen gaat alle geld naar de aanschaf van nieuwe bedden, bouw van gastenkamers, opzetten/uitvoeren educatieve programma’s, speciale douchestoelen, et cetera. Dit alleen al is de moeite van de investering in tijd, geld en gemeende aandacht dubbel en dwars waard.’

14 maart 2019 - 20.00 uur
Vlaardingen is nog niet goed en wel ontwaakt uit haar jaarwisselende winterslaap of de eerste 14 liefhebbers voor de proeverij hebben zich ingeschreven. ‘Enkel mannen,’ merkt Serena op. ‘Daar mogen best wat vrouwen bij. Die lopen toch zeker ook niet weg voor 5 drams of maatjes whisky!’

Datum: 14 maart
Inloop: 19.30 uur
Start: 20.00 uur

Entree: € 37,50 (Van dit bedrag gaat € 15,00 naar de Stichting Roparun)
Wat krijg je: proeven 5 drams whisky met uitgebreide en boeiende uitleg van Whiskyconnaisseur van de Masterclassbar, Wim Wamelink.
Verder: met enige regelmaat zal de schaal met speciale hapjes langskomen om deelnemers van een stevige voedingsbodem te voorzien.

Info
Inschrijven en info via e-mail: Serenoa@hotmail.nl met vermelding naam, telefoonnummer en leeftijd.
Noot: gaarne vooraf betalen. Hiervoor stuurt Serena rond 7 maart een “tikkie”.

The Irish Pub
Westhavenplaats 31
3131 BT Vlaardingen
Telefoon: 010-341 49 81

Surprise
Ergens in het programma zit een verrassingselement. Niet enkel bedoeld als pauze of anderszins een onderbreking een mooi moment om de “pot van Roparun” nog iets te spekken.

Sponsors
Junior Flynn - The Irish Pub
Wim Wamelink – Whisky connaisseur Masterclass bar
Alle deelnemers aan de proeverij

1 commentaar(en) op artikel "Uisge beatha proeverij Irish Pub"

Hallo

Vraagje kan je altijd te pas en te obpas iets van die oude whisky komen drinken

Mvg

Door: Kaço Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: