De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Informatief geschiedenisboek van belangrijke Amerikaanse popgroep

The Beach Boys - Robert Haagsma

The Beach Boys - Robert Haagsma

"Een uitgelezen kans"

Al twee keer schreef het brein achter de Amerikaanse popgroep The Beach Boys, Brian Wilson, zijn memoires. Dat na het lezen van deze boeken je vele facetten achter de schermen van deze band toch nog niet kent, bewijst Robert Haagsma met zijn boek The Beach Boys, het derde deel in de serie Rockklassiekers.

Als journalist heeft Haagsma een aantal kopstukken van The Beach Boys ooit zelf mogen interviewen: Brian Wilson, Al Jardine en David Marks. Verscheidene keren bezocht hij Los Angeles, om zelf de plaatsen te bezoeken die wat betekenden in de grillige carrière van The Beach Boys.

De auteur maakt in het voorwoord al duidelijk waar het bij The Beach Boys om gaat: net als bij groepen als The Eagles en The Carpenters blijken de mooie melodielijnen en prachtig gezongen vocalen in schril contrast te staan met het werkelijke bizarre leven van de verschillende leden van de groep. Toch heeft het conflictrijke leven van Brian Wilson en zijn maten zijn affectie voor de mooie songs niet in de weg gestaan. Sterker nog, hoe meer Haagsma erachter kwam onder welke moeilijke omstandigheden de liedjes en albums tot stand kwamen, hoe groter zijn waardering werd voor de geleverde prestaties.

Brian Wilson heeft de pakken slaag en de vernederingen van zijn vader nooit onder stoelen of banken gestoken. Als oudste zoon had hij er het vaakst mee te maken. Het feit dat hij als kind aan één oor doof is, wijt Wilson aan een aframmeling van zijn vader. Dit is een van de vele verhalen, die de carrière van The Beach Boys zo turbulent zal maken. Denk dan niet alleen aan drank, drugs en vrouwen, maar ook aan contacten met notoire criminelen. En, niet te vergeten, de onderlinge ruzies binnen de band, die eindeloze rechtszaken voortbrachten.

Als in 2012 de onverwachte, maar zeer succesvolle reünie-tour van vijftig concerten is afgelopen, blijken oude wonden weer opengereten te worden. Mike Love gaat verder toeren onder de naam The Beach Boys, maar wil niet dat Brian Wilson deel uit maakt van de band. Vandaar ook dat het laatste hoofdstuk als titel ‘Het valse slotakkoord’ kreeg.

Robert Haagsma heeft in zijn beschrijving een aardige mix gevonden tussen de vele affaires die speelden en het maken van de liedjes, daar waar ze zo beroemd om zijn geworden. Het uitwijden over moordenaar Charles Manson had wat minder expliciet gemogen. Voor de rest is deze beknopte biografie van een van de belangrijkste Amerikaanse popgroepen een boeiend en informatief stuk geschiedenis.


Robert Haagsma (Delft, 1963) is muziekjournalist. Hij schrijft o.a. voor de magazines Revolvers Lust For Life en Aardschok. Hij publiceerde eerder in Algemeen Dagblad en Record Collector. Van zijn hand verschenen boeken over André Hazes, Rob de Nijs en Pink Floyd. Samen met Jeroen Ras schreef hij het boek Golden Earring - De Amerikaanse droom. The Beach Boys is in 2013 verschenen bij uitgeverij Verbum en kost € 17,95. Er is geen E-bookversie beschikbaar.


illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur


Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl


 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:     

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: