De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Geborduurde geschiedenis bij KADE40 en De Windwijzer

Ridders te paerde, volck te voet!

Ridders te paerde, volck te voet!

Wat         Lezingen ‘Ridders te paerde, volck te voet ’ aan de hand van het Tapijt van Bayeux en het Tapijt van Vlaardingen
Waar      De windwijzer, Schiedamseweg 95 op 24 mei
               Kade40, Westhavenkade40, 8 juni
Waarom Het tapijt van Bayeux / het Tapijt van Vlaardingen; vertellen over winnen en verliezen, eten en drinken, kleding en gewoontes in een tijd waarover wij niet veel weten!
Door       Willy Atema, cultuurhistorica, www.kunstEnkunde.nl,  Vlaardingen
Voor       Iedereen die wil weten hoe het er ongeveer aan toe ging in de 11e eeuw

Kaartjes: info@dewindwijzer.nl, of http://kade40.nl/cursus/cultuur/kunstgeschiedenis
Het Tapijt van Bayeux (vernoemd naar het Normandische stadje Bayeux waar het tentoongesteld wordt) is een 70 meter lang borduurwerk dat in Middeleeuwse borduursteken de geschiedenis weergeeft van de verovering van Engeland in 1066. Een wandkleed dus van bijna 1000 jaar oud, dat vrijwel ongeschonden branden, vernielingen en godsdienstoorlogen doorstond! Het tapijt verbeeldt de strijd tussen Willem de Veroveraar (ca 1028-1087) en de Angelsaksische graaf Harold II (1020-1066). Toen Willem, hertog van Normandië, in september 1066 het kanaal overstak, had hij een invasiemacht van zeven­duizend man, drieduizend paarden en tonnen voorraad bij zich. Het was het einde van vele jaren bittere frustratie. Eindelijk zou hij gaan vechten voor wat hij als het zijne beschouwde: de Engelse kroon! En het lukt hem, Willem wordt na de slag bij Hastings in 1066 koning van Engeland. Hoe het ging, wat het kostte aan inzet, wapens, slachtoffers, moed, list en bedrog weten we door het Tapijt van Bayeux. Het Tapijt van Bayeux vertelt dus over de ontstaansgeschiedenis van Engeland.  

Tapijt van Vlaardingen
Hé, daar gaat het Tapijt van Vlaardingen toch ook over? Willy, desgevraagd, enthousiast: “Jazeker! En toen ik vorig jaar de oproep las om mee te denken over de realisatie van het Tapijt van Vlaardingen heb ik mij meteen aangemeld voor de voorbereidende werkgroep. Ik heb, naast een cultuurhistorische academische opleiding, ook een praktische opleiding in textiele nijverheden achter de rug; ik ben ook weefster. Volbloed Vlaardingers herinneren zich wellicht nog wel mijn winkel (1977-1988)op de Hoogstraat, ‘Pot-Sierlijk’, voor spinnewielen, weven op weefgetouw, plantaardig wolverven, kantklossen, breien en ga zo maar door. Ik borduur zelf niet mee, maar heb wel vanaf het eerste moment meegedacht en meegepraat. Aan het Tapijt van Vlaardingen wordt nu druk gewerkt. Die verhalen, die foto’s neem ik ook op in de lezing. We leren onze geschiedenis steeds beter kennen door naar erfgoed te kijken. En nog beter: door ervan te genieten! En echt, je weet echt het meest als je bij de lezing bent geweest …”

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: