De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Memorabel fotoboek voor liefhebbers van de oude zeezender

Radio Veronica. Hoe de wal het schip keerde - Hans Becker

Radio Veronica. Hoe de wal het schip keerde - Hans Becker

 

 

"Een uitgelezen kans"

Toen Hans Becker in zijn archief dook, ontdekte hij over veel foto's  te beschikken van Radio Veronica, gemaakt in de periode 1970-1974, toen Veronica opereerde als zeezender. De boot lag negen kilometer uit de kust en Becker fotografeerde niet alleen op de boot zelf, maar ook in de Hilversumse studio. Al enige tijd wordt op vele fronten geprobeerd de geschiedenis van de zeezenders levend te houden. Met het boek Radio Veronica. Hoe de wal het schip keerde levert Becker een belangrijke bijdrage. Een publicatie vol unieke beelden.

Na zijn afzwaaien bij Radio Veronica liet Becker zijn fotoarchief jarenlang ongemoeid. Er waren wel eens plannen om 'die ouwe rommel' op te ruimen, maar gelukkig is het daar nooit van gekomen, en heeft de auteur nu, in samenwerking met oud Veronica-collega's Ad Bouwman en Juul Geleick, een fascinerend fotoboek samengesteld.

Wie indertijd de programma’s heeft beluisterd, zal de medewerkers herkennen, maar ook de artiesten die destijds te gast waren in de studio, veelal afgebeeld in zwart-wit, (een bescheiden aantal in kleur), en verwerkt in een lay-out waaraan veel zorg is besteed. Zo is de indeling van de hoofdstuk voorin het boek afgedrukt op het label van een vinylplaat, zodat de pagina  een singletje lijkt. Elk van de acht hoofdstukken heeft een eigen steunkleur. En bij alle foto’s staat omschreven wie of wat je ziet.

Voor de luisteraars van toen, inmiddels allen de vijftig gepasseerd, is dit boek een absolute aanrader. In het voorwoord schrijft voormalig dj Lex Harding dat het boek een ‘uniek tijdsbeeld’ schetst en op de kaft prijst Tineke de Nooy het boek aan met de woorden: ‘Goed dat de foto’s bewaard zijn gebleven’. Beiden hebben volledig gelijk.


Journalist en filmmaker Hans Becker (1947) werkte in de jaren 1970-1974 bij Radio Veronica. Hij verzorgde de inhoud van het Popjournaal en leverde kopij en foto’s aan voor het weekblad Veronica.
Hoe de wal het schip keerde is in november 2017 verschenen bij Aldus Boek Compagnie en kost € 25,00. Online leesfragment:  http://www.aldus-boek-compagnie.nl/Radio-Veronica-leesfragment.pdf  

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur
3.  Illustratie uit het boek: technicus Jurg van Beem
4.  Illustratie uit het boek:  zanger Brian Ferry in T-shirt van Veronica

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

eoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:     

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: