De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

21 april is het weer zo ver

Platenreus Record Store Day!

Platenreus Record Store Day!

Een aardbol rond muziek op één en dezelfde dag? Op 21 april is het zover. Dan komen wereldwijd meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers bijeen om (van) de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te (genieten) vieren. Dit harmonieuze evenement, een gefragmenteerd wereldconcert, vindt plaats in meer dan 2.000 platenzaken in Amerika, Australië, Japan en de Oude Wereld: Europa. Waarin groot en intiem elkaar voor een dag weten te vinden.

Aangezien de wederopkomst van de lp/elpee in Nederland, vaak het mondiale middelpunt van creatieve uitingen, ook gestaag en boordevol audiofiele testostereon tot grote hoogten rijst en die aan oude tijden denken doet, ook hier een feest mag worden genoemd, veranderen op die zaterdag 100 nationale platenzaken (de een nog onafhankelijker dan de ander) hun winkelvloer tot podium.

In ons landje aan de Noordzee zijn er op Record Store Day meer dan 250 optredens, exclusief nog die van de Platenreus. Veel artiesten maken er die dag een uitje van en toeren door het land om zoveel mogelijk platenwinkels aan te doen en er te spelen. Arrivé of Acné-popmuzikant: de lol straalt er overal af. Het is een dag van met liefde spelen en luisteren of beluisterd worden.

Ook verschijnen op Record Store Day zeer exclusieve releases: alléén op die dag verkrijgbaar. Honderden releases kwamen op Record Store Day 2017 in zeer kleine oplages uit. Nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl, nooit eerder uitgebrachte juweeltjes, stuk voor stuk zijn het bijzondere items. Alsof de tijd zichzelf heeft ingehaald.

Record Store Day is voor iedereen vrij toegankelijk en laat je als bezoeker proeven van de lol van het verzamelen van het fysieke product. Met een arsenaal aan optredens en ambassadeurs als Typhoon, Kensington, Triggerfinger, Blaudzun, Tim Knol, Eefje de Visser, Jett Rebel en, internationaal, Dave Grohl, Josh Homme, Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Jack White, Metallica en St. Vincent is Record Store Day het grootschaligste kleinschalige muziekevenement ter wereld.

Platenreus
Groeiend fenomeen Walter Romberg is ook zeer ingenomen met Record Store Day. Niet alleen om met gulle hand rode bekertjes met koffie rond te strooien krijgt hij een aantal releases die de moeite van het op vrijdagnacht voorafgaande aan die 21e april in de Hoogstraat voor de deur van de Platenreus slapen in weer- en winddichte slaapzak meer dan waard zijn. Welke juweeltjes en speciaaltjes dat zijn? Dat blijft (Traditie = Traditie) vooralsnog een goedbewaard geheim en de commerciële kracht van Record Store Day.

Daarnaast blijft het gewoonweg een herboren feest om in de platenbakken van de Platenreus rond te graaien en grabbelen op zoek naar die ene oude lp/elpee die al jaren ontbreekt; oud en gedraaid of nagelnieuw en mint. Vinyl gaat nooit verloren, onze jeugd herboren op een gegroefde (want al oud) schijf van 30 centimeter of 12 inches.

En omdat het KNMI vooralsnog mooi weer in ons aller vooruitschrift vooruitzicht geeft is ook Mr. Platenreus Walter Romberg aan het programmeren geslagen. Hij heeft voor elk wat wils een binnen- en een buitenprogramma. Je weet immers maar nooit. Nederland is van oudsher een vier-seizoenen-op-een-dag-landje bij uitstek.

Programma

09:30 - 10:30    The Tepeyo Project/Carolien Hartman
10:45 - 11:15    Peachy (binnen)
11:15 - 12:00    de Waanzin
12:15 - 13:00    Meneer van Dijk (binnen)
13:15 - 14:00    Peyote
14:15 - 15:00    Lennart & the Hungry Hearts (binnen)
15:15 - 16:00    Captain Peacock
16:15 - 17:00    Standup ‘69
17:15 - 18:00    Fishbank
18:15 - 19:00    Crowjane

Tips
Weglopen om elders een drankje te halen en het later weer geforceerd aan de natuur terug te geven is niet langer noodzakelijk. Walter Romberg heeft dit jaar een kraam met Vulcaan c.s. en een heus toilet in de aanbieding. Niet gelijk al je geld aan platen uitgeven is het devies, een biertje op zijn/haar tijd fietst er ook best in. Muziek, een rood bekertje koffie, muziek, een drankje met een bijt, muziek, et cetera: voorwaar goede vooruitzichten.

Contact en informatie
Platenreus
Hoogstraat 210
3131 BR Vlaardingen

Telefoon: 06-5057 0717
Website: https://platenreus.com/

Meer informatie: recordstoreday.nl

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: