De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

SP vraagt college

Nep vuurwapens; gevaarlijk speelgoed

Nep vuurwapens; gevaarlijk speelgoed

Afgelopen weekend in de nacht van zaterdag 7 april op zondag 8 april is er bij de aanhouding van drie jongens in de leeftijden van 15 en 16 een waarschuwingsschot gelost door de politie. Er was een melding binnengekomen dat de jongens een vuurwapen bij zich zouden dragen.

Het bleek achteraf om een nepvuurwapen te gaan van het type airsoft (balletjespistool). Deze airsoft nepvuurwapens schieten kleine gekleurde plastic balletjes af en waren tot voor kort alleen te koop in het buitenland. Er is tot op korte afstand geen onderscheid te maken tussen echte vuurwapens en deze airsoft nepvuurwapens. Ook niet door professionals zoals bijvoorbeeld in dit geval de politie.

Na een korte zoekopdracht via Google blijkt dat de bewuste airsoft wapens ook via Nederlandse websites te koop worden aangeboden.

Naar aanleiding van het schietincident bij de aanhouding van de jongens in Vlaardingen en de vrij in Nederland te verkrijgen nepvuurwapens heeft de SP de volgende vragen:

  1. Wat is de mening van het college over het feit dat dergelijke  (niet van echt te onderscheiden) balletjespistolen in Nederland vrij verkrijgbaar zijn?
  2. Bent u het met de SP eens dat dit zeer onwenselijk is omdat het kan leiden tot levensbedreigende situaties zoals afgelopen weekend?
  3. Is het college bereid daartegen iets te ondernemen, zoals; verzoek aan regering regels aan te scherpen en deze 'speelgoed' wapenverkoop geheel te verbieden? Zo nee, waarom niet?
  4. Is het college bereid ouders, via het onderwijs of buurtcontacten, te wijzen op het grote risico dat hun kinderen lopen als ze met dit 'speelgoed' de straat op gaan? Zo nee, waarom niet?

Vragen lid Van Nispen (SP) aan minister van Justitie en Veiligheid over verkoop verboden nepvuurwapens

1
Is inmiddels duidelijk in hoeverre de campagne van de politie om ouders en kinderen bewust te maken van de risico’s van neppistolen heeft geholpen of dat er meer nodig is? 1) Zijn de incidenten met speelgoedwapens toe- of afgenomen? Kunt u uw antwoord toelichten?

2
In hoeverre deelt u de mening dat het een zeer onwenselijke situatie is dat verkoop en bezit van nepvuurwapens op grond van de Speelgoedrichtlijn is toegestaan, terwijl het dragen van dezelfde nepvuurwapens op grond van de Nederlandse wapenwetgeving verboden is? 2) Kunt u uw antwoord toelichten en daarbij ingaan op de incidenten die mede daardoor kunnen worden veroorzaakt? 3)

3
Welke mogelijkheden zijn er om recht te doen aan het verbod in de Wet Wapens en Munitie door verkoop en bezit van nepvuurwapens aan banden te leggen?

4
Indien er geen mogelijkheden zijn om verkoop en bezit aan banden te leggen, bent u dan bereid om zich in te zetten voor het creëren van dergelijke mogelijkheden? Zo nee, waarom niet?

5
Wat is het Nederlandse verkoopbeleid aangaande nepvuurwapens? In hoeverre is het bijvoorbeeld verplicht om (potentiële) consumenten in te lichten over specifiek het verbod van het dragen van nepvuurwapens? Wat kan worden ondernomen tegen verkopers die zich niet aan het verkoopbeleid houden?

1) https://www.volkskrant.nl/binnenland/politie-vaker-geconfronteerd-met-speelgoedwapens~a4261130/
2) https://www.politie.nl/themas/nepvuurwapens.html#alinea-title-zijn-nepvuurwapens-verboden

 

2 commentaar(en) op artikel "Nep vuurwapens; gevaarlijk speelgoed"

Gaat de SP nu zo klef om met ONS.Vlaardingen dat ze zelfs dit soort Artikel 36-vragen gaat stellen? Denkt de SP dat het college wat aan de verkoop van dit soort speelgoed via internet kan gaan doen? Heeft de SP niet wat belangrijkers te doen?

Door: Pollie Op:

Zal wel weer zo'n kut turk of Marokkaan wezen die op zijn vader wil lijken.

Door: A.H Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: