De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Andere koers moet impasse doorbreken

Museum Vlaardingen: Nieuwe historie, oude geschiedenis?

Museum Vlaardingen: Nieuwe historie, oude geschiedenis?

Woensdag 16 mei was een persbijeenkomst in en over Museum Vlaardingen. Gert-Jan van der Vossen van Holland Consulting Groep kwam uitleg geven over de nieuwe koers die het museum dient te varen om niet te zinken. Zijn taak, samen met die van de afwezige Nicolette Bartelink, was het de afgelopen tijd het tentoongestelde historisch hart theoretisch te opereren, de huidige crisis af te wenden en de club te dwingen beter te presteren.

Het mag een teken aan de wand heten dat de belangstelling vanuit de pers beperkt bleef tot het Algemeen Dagblad, Omroep Vlaardingen en De Vlaardinger.

Het werd een schot voor open doel, waarbij herkenbare symptomen werden benoemd. Dat de patiënt ziek is mag geen verwondering wekken. De geneeswijze? Dat is andere scheepsbeschuit. De uitleg bleef steken in algemeenheden, die de gemiddelde Vlaardinger rond theetijd of aan de bar menigmaal reeds heeft gedebiteerd.

Het museum moet meer bezoekers trekken, beter en strakker worden geleid door een kunstkenner met zakelijke instincten. De gemiddelde bezoeker blijkt een witte man van boven de 50-jaar te zijn. Op mezelf na heb ik die daar nooit gezien. Verder blijkt de oudere Hagenaar (m/v) een doelgroep op zich het povere bezoek van aanwas te voorzien.

Voorts moeten bedrijven worden aangeschreven specifieke tentoonstellingen te financieren. Er moet een historisch huiskamergevoel ontstaan, gebaseerd op florissante cijfers, gebaseerd op toenemende bezoekersaantallen.

Maar hoe trek je (meer en betalende) bezoekers je museum binnen? De collectie aanpassen? Niet enkel volharden in Nederlandse beschrijvingen bij de tentoongestelde voorwerpen? Water-gerelateerde onderwerpen binnen de gerenoveerde muren? Naast passief genieten interactief bezig zijn? De toegangsprijs drastisch omlaag? Meer in overeenstemming met het gebodene?

Met het Maritiem Museum Rotterdam en het Nationaal Sleepvaartmuseum in Maassluis als naaste buren is de vraag gerechtvaardigd of in Vlaardingen met het "Visserijmuseum" niet teveel op het meubelboulevard-effect wordt gemikt. En dan hebben we het nog niet over het IJmuider Zee- en Havenmuseum (vis) en Visserijmuseum Breskens. Geen buren, maar wel geënt op hetzelfde onderwerp.

De nieuwe slogan luidt: Leven Met Water. Een wat algemene en kleurloze keuze, want geen enkel leven kan immers zonder water. Het is te vrijblijvend, te nietszeggend.

Dat twee ouderen momenteel voor € 10,18 naar binnen mogen is een stuk realistischer dan € 9,50 per persoon. En de kinderen tot 18-jaar […] gratis onder geleide mee. ‘Een museum, daar moet altijd geld bij,’ waarschuwde Gert-Jan van der Vossen onbedoeld de Vlaardingse gemeenteraad vast. Uiteindelijk zal het museum richting 20.000+ bezoekers moeten op jaarbasis. Dat lijkt een hele klus, maar mag geen sinecure heten. Je spreekt immers over slechts circa 55-mensen per dag. Een beetje kroeg, met veel minder vierkante meters en zonder subsidie, doet dit met twee vingers in de neus.

De nieuw aan te stellen directeur dient het “Vliegwiel” opnieuw uit te vinden. Het museum dient straks als een sneeuwbal, rollend van de berg, almaar meer sneeuw aan zich te binden en een ware kogel te worden: een lawine van succes. Gezocht wordt naar een combinatie van Pierre Janssen en Joop van de Ende: kunst versus keihard zakendoen.

Aan het nog altijd nieuwe pand dienen aanpassingen te worden verricht. Mag architect Houdijk zich dit aantrekken of heeft de commissie van wijze mannen, indertijd begaan met en de ombouw van het huidige onderkomen, zitten slapen? Desgevraagd zei bestuurslid Yvonne Batenburg ‘positief’ te zijn gestemd met het oog op de toekomst. Een gesloten vraag. Het antwoord kon moeilijk anders luiden.

Alle bespiegelingen ten spijt was de opmerking van Gert-Jan van der Vossen aan het eind van de bijeenkomst veelzeggend: ‘Straks moet de boeggolf verdwijnen. Tot die tijd (als de nieuwe directeur zijn/haar plekje heeft gevonden) moet Museum Vlaardingen nog even doorkabbelen.’

Maar ja, een schip zonder boeggolf … dat ligt toch stil?! Immers: een boeggolf is een golf die ontstaat door de beweging van een boot of schip en het contact met het omliggende water. En dat is nu juist wel de bedoeling, het schip de m.s. Museum Vlaardingen moet eindelijk eens uit dok en varen.

Vooralsnog is Museum Vlaardingen een van de weinige musea waar het uitzicht mooier is dan het gebodene binnen. Maar om daar nu een kaartje voor te kopen.

1 commentaar(en) op artikel "Museum Vlaardingen: Nieuwe historie, oude geschiedenis?"

Ha peter, dag, goedenavond,

Heet jammer dat een museum dat met zijn pootjes in de stad zou moeten staan over het water dobbert. Ik heb een leerzame pdf in huis, 202 bld., 'het disruptieve museum' waarin een aantal museumdirecteuren filosoferen over nieuw en anders. Wat is het emailadres van Gert-Jan van der Vossen van Holland Consulting Groep, dat stuur ik hem die publikatie toe. Wellicht kent hij die net. Voor de goede orde - ik bedoel dit niet ironisch. Groeten, Willy

Door: willy atema Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: