De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Directeur Waterweg Wonen

Marieke Kolsteeg: Huis-Vrouw?

Marieke Kolsteeg: Huis-Vrouw?

Als alle woningen van Waterweg Wonen waren als directeur Marieke Kolsteeg was het er prettig toeven: open en charmant. Of zij net zo duurzaam is als de onderkomens beogen gaan we in ieder geval de komende 39 maanden leren.

Overal staan woningen in de stad, met kopers en huurders en soms is er eentje leeg. “We sterven van de woningnood,” sprak iemand met lichte stemverheffing, want hij wist van iemand die al jaren op zoek was. Hij haatte het dat de urgentielijst was afgeschaft. Maar het betoog van Marieke Kolsteeg wijst anders uit, spelregels en benamingen zijn anders, maar het klassieke systeem bestaat nog wel degelijk.

 

 

 

 


Gemiddelde wachttijd voor een woning bedraagt 3,5 jaar (op basis van 1e helft 2017). Maar zo’n getal zegt natuurlijk weinig vanwege de methodiek van inschrijfduur als rangvolgorde en dientengevolge de ‘uit voorzorg inschrijvingen’. Je kunt dat dus ook in perspectief zetten: de 25% snelst ‘geslaagden’ in Vlaardingen hebben er gemiddeld 6 maanden voor nodig (2016).

http://www.suwr.nl/downloads/SUWR-Brochure-Het-aanvragen-van-een-urgentieverklaring.pdf

Verder is het altijd belangrijk dat iemand die urgentie aan wil vragen al ingeschreven staat bij Woonnet Rijnmond

De urgentie moet altijd aangevraagd worden in de eigen woonplaats en kan alleen worden aangevraagd indien men al zelfstandig woont (m.u.v. doorstroming vanuit opvang)

En het verzamelinkomen mag niet hogen zijn dan € 36.165,-

 

De Cappuccino bij de woningcorporatie smaakt naar meer. Een tweede kartonnen beker volgt snel. Als de service van Waterweg Wonen van dezelfde snelheid, efficiëntie en kwaliteit is, mogen de huurders hun handjes dichtknijpen. Marieke Kolsteeg opteert voor een bekertje thee.

Als een van de eerste binnen kersverse gemeentegrenzen geboren inwoners van Nieuwegein stond haar wieg tussen stratenlange en plein brede nieuwbouw. Of het haar verdere leven en opleiding heeft beïnvloed? Het zou zomaar kunnen. DNA is nog altijd een niet geheel ontgonnen gebied.

Die opleiding werd bouwkunde, in lichtstad Eindhoven. Met architectuur, om gebouwen te ontwerpen, als speerpunt kwam zij na twee jaar studie bij een woningbouwcorporatie in Helmond te werken. Het liet haar nooit meer los: van droom tot bewuste chimère.

Daarna 21 jaar Woonbron. Dwars tussen alle publicitair hectische en vooral roerige jaren door bekleedde zij 7 functies tot aan de top toe. ‘Een leerzame periode (in alle opzichten),’ zegt zij eufemistisch.

Niet alleen het woon technische aspect, trok veeleer de sociale kant van verhuur meer-en-meer haar aandacht. Mensen met een relatief laag inkomen maximaal woongenot bieden werd de lans waarmee zij (soms als een eigentijdse Don Quijote) deze fictieve windmolens te lijf ging. Met recht een speerpunt in haar professionele beleving. Die beleving heerst nog altijd. Marieke Kolsteeg: ‘Graag en vaak ga ik mee met buitendienst medewerkers. Kijken hoe het veld eruitziet, wat zijn problemen waar huurders mee kampen. Ook in werkkleding, met een oud jack en veiligheidsschoenen. Dan ben ik de dommekracht die sjouwt.’ En observeert.

Bij Waterweg Wonen trof zij een geoliede organisatie en gedreven personeel. Zowel individueel als in groepsverband zat het snor. Ook bij klanttevredenheidsonderzoek scoorden we voldoende tot goed. Behalve op het punt van duurzaamheid. Daar valt nog zat te doen. Nu nog in de laagste of C-categorie moeten we stijgen. Afhankelijk van hoe andere woningcorporaties hiermee omgaan een traject zonder vaste deadline.

Marieke Kolsteeg: ‘Behoudens duurzaamheid scoren we rond de 7,5. Dat is goed. Dat mag niet zakken. Met duurzaamheid zijn we bezig. Ver vóór de Aedes Benchmark zijn twee duurzaamheidsprojecten gestart. Aan de Soendalaan zijn we 12 woningen aan het renoveren tot nul op de meter woningen door middel van een 2nd Skin methode. (Meer info: https://www.waterwegwonen.nl/over-waterweg-wonen/nieuws/uniek-renovatieproject-tovert-12-portiekwoningen-in-de-indische-buurt-om-tot-nul-op-de-meter-woningen/)

Aan de Zwaluwenlaan en de Koninginnelaan is Waterweg Wonen gestart met een duurzaam project waarbij verwarmingsketels op biomassa draaien. De ketels worden gevoed met houtsnippers; restafval van zaagwerk. In 2018 komen de eerste resultaten binnen.’ (Meer info: https://www.waterwegwonen.nl/over-waterweg-wonen/nieuws/twee-wooncomplexen-waterweg-wonen-eerste-in-nederland-met-stoken-op-biomassa-houtsnippers-in-combinatie-met-pcm/)

Dat duurzaamheid straks hoger scoort, daarvan is ze zeker. ‘Er staan woningen op de nominatie om te worden gesloopt, die scoren nu laag. Isoleren is in deze fase geldverspilling, als straks toch de sloopkogel er tegenaan gaat …’

Blij is Marieke Kolsteeg met alle ontwikkelingen in de Holy Zuidoost en de Babberspolder, die veel nieuwbouw behelzen. ‘Bij alles wat we doen is het Actie Plan Wonen leidend. Het plan moet nog zo’n 10 jaar mee, maar wordt aangepast waar nodig. Er zijn meerdere wegen die naar dit bouwkundig Rome leiden.’

Rotterdam: mooie buitenwijk van Vlaardingen
Zij was verbaasd dat ondanks de jongste bouwcrisis Vlaardingen stug doorging met Actie Plan Wonen. Misschien omdat de projecten deels en onomkeerbaar in gang waren gezet, wist wethouder Hans Versluys een keurig net percentage van gestelde doelen te realiseren. ‘Dat was in Rotterdam wel anders,’ weet Marieke Kolsteeg. ‘Op dit punt is Vlaardingen te veel het kleine, bescheiden broertje van Rotterdam.’

Eerlijkheidshalve verdiepte zij zich pas in de Schelvispekelenclave op het moment dat haar sollicitatie bij Waterweg Wonen serieus werd. ‘Ik reed er vanuit Rotterdam-Noord vrijwel dagelijks tweemaal langs, dat was het. Nu is duidelijk dat in deze stad, iedere wijk een eigen identiteit bezit. Qua woningen qua bewoners.’

Op de vraag of ze Vlaardingen snel zat is, erop uitgekeken, zegt zij: ‘Ik ben loyaal aan mijn werkgever. Dat bewijzen die 21 jaar Woonbron.’

Van urgentie en huisuitzettingen
Woningcorporaties staan volgens de directeur open voor elkaar. ‘We zijn geen concurrenten, proberen de gehele markt gezamenlijk op een hoger peil te brengen. Bij elkaar in de keuken kijken is done en geen vies woord. Mensen die dreigen bij de concurrent te huren? Daar is dit geen branche voor. En als er al sprake is van urgentie, dan valt onvrede met de verhuurder daar zeker niet onder.’

Schrikken is niet het goede woord, maar meerdere huisuitzettingen zetten haar aan het denken. ‘Dat is best veel. Zowel regionaal als landelijk zelfs aan de hoge kant. Daarin verdiep ik me ook. Komt mijn sociale kant weer om de hoek kijken. Er zijn er die niet kunnen betalen, die moet je helpen. Dat doen we samen met wethouder Cees Oosterom, Minters (Dienstverleners in welzijn) en Stroomopwaarts.

Aantal ontruimingen per jaar
2016: 77
2015: 63
2014: 68
2013: 81

Liefst voorkom je uitzettingen, maar bij notoire wan- cq. bewust niet betalers nemen we actie. Is wel zo eerlijk naar de anderen toe die welwillend hun maandelijkse bijdrage leveren. Los nog van de menselijke maat kost iedere uitzetting circa driemaal de opgelopen huurachterstand. Zondegeld en van de achterkant proberen we het systeem te ontdoen van “bramen” en op die manier geld te besparen.

Dan staat ze op en geeft een hand. Aan haar pols rinkelen armbanden. Als alle woningen die uitstraling hebben, niet alleen op degene die er woont, dan is Vlaardingen pas echt een prachtstad.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: