De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Vrijdag 25 september Wijkcentrum-West: 'Hé, dat is morgen al!'

Kledingbank Vlaardingen niet om te rusten

Kledingbank Vlaardingen niet om te rusten

Het idee van Kledingbank Vlaardingen is van Fatima Hajkasem. Zij startte in 2018 met de allereerst versie. Ondanks hulp van Klaas Heleni voldeed de “test” niet geheel aan haar verwachtingen. Hun samenwerking struikelde al snel. Maar: het zaadje was gepland.

Morgen, vrijdag 25 september, is er de derde kledingbank in successie. Fatima zocht en vond een fijn bestuur dat als een goedmoedig monster met liefst 7 koppen (Hassan, Josette, Anita, Heidi, Mieke, Abdel, en Wendy) bij elkaar een almaar gestroomlijnder noodzaak organiseert.
   Want, hoewel levend in de 21e eeuw moeten mensen, vanwege virale onrust, soms node een stapje terug naar de Donkere Middeleeuwen. Het is triest, maar het is niet anders en omdat er stichtingen zijn als de Kledingbank Vlaardingen blijft de toekomst hoopgevend.

Toch is een kledingbank van een dag niet het uiteindelijke doel. Liefst wil de stichting een permanent onderkomen zodat mensen, die dit nodig hebben, iedere dag kleding kunnen halen. Kleding die er is voor klein tot groot, van jong tot oud, van jongen tot man en van meisje tot vrouw. En … ook in XXXL.
   . ‘Alles is hip, erg leuk en modern. Soms is het zelfs nieuw; zitten de prijskaartjes er nog aan.’

Het met een bakje koffie opgeluisterd interview speelt zich af in de centrale hal. Om ons heen veel bedrijvigheid. Immers het inrichten is veel werk; kleding sorteren op maat en doelgroep, checken of alles heel is en schoon of betreft het zomer- of winterkleding.

We zitten, ongezelliger dan bij eerdere interviews, met Mieke, Heidi en oermoeder Fatima rond de tafel. Een man met snor komt binnengewandeld met liefst vier tassen kleding en een meisje van TNT bezorgt op persoonlijke titel ook een tas vol.

‘Dat gaat gelukkig constant door. Mensen weten ons goed te vinden. Daar zijn we erg blij mee. Het is een heel gedoe, maar voor het goede doel en dus is de inspanning ondergeschikt aan het resultaat. De vorige keer hebben we zo’n 120 gezinnen blij gemaakt met kleding en een enkel speeltje.’

Permanente ruimte
De dames uitten een wens: een permanente behuizing. Dat zou ideaal zijn. Niet alleen om alle inrichting tot een “eenmalige” zaak te reduceren en dagelijks de deur open te kunnen doen is er nu de beschikking over een garage. ‘Daar heb je last van vocht en vocht is op den duur schimmel. Daarbij hebben we geen eigen busje voor transport. Zijn dus elke keer afhankelijk van de gemeente, die ons trouw bijstaat.’
   Een ruimte van zo’n 50 m2 in de Zuidbuurt of Westwijk zou al ideaal zijn. Dus wie iets over heeft in die richting … wordt als een held ontvangen. ‘Ons potje is bijna leeg. We krijgen van Waterweg Wonen drie maanden gratis onderdak. Maar dan …? Grote kans dat alles dan uit elkaar valt. En dat zou doodzonde zijn.’

De gemeente Vlaardingen, Waterweg Wonen, Minters, Seaway Marine Trading, AGO Automaterialen en Dirk van den Broek en winkeliers uit Maassluis (Julia Kruiniger), Zwijndrecht en zelfs Ouddorp hebben op evenzovele manieren bijgedragen aan het welslagen van dit project zoals AH in de Westwijk al eerder een culinaire duit in het zakje deed.
   Sponsoren? Ook en hartelijk welkom!

Vorige editie van de kledingbank werd door Bart de Leede geopend nadat burgemeester Bas Eenhoorn hem afgelopen zomer met een spontaan bezoek was voorgegaan. De wethouder deed toezeggingen en 12 oktober is er een gesprek tussen hem en het veelkoppige bestuur. ‘We zijn stikbenieuwd,’ aldus de dames.

Corona
Het is maar al te bekend, maar ook bij de kledingbank heersen strenge voorzorgsmaatregelen. De dames vragen of mensen alleen willen komen en niet met het hele gezin. Mondkapjes zijn verplicht, handen reinigen bij binnenkomst ook en wie handschoenen draagt wordt extra gewaardeerd en zou een knuffel krijgen als … er geen corona zou rondwaren.

Tot slot
Fatima Hajkasem: ‘Het is hard werken. Maar we hebben een erge leuke groep. We zijn blij dat we dit mogen doen voor mensen die het nodig hebben. We hebben 15 vrijwilligers maar er kunnen altijd nieuwe mensen bij. Vanuit iedere achtergrond, want we willen een mooie en juiste afspiegeling van de wijkbewoning.
   En hoewel we het al eerder hebben gezegd: een nieuwe permanente ruimte en sponsoren groot en klein … het is en blijft voorlopig allemaal hard nodig.’

Via Facebook (Zie: hieronder) kun je je op de hoogte houden van alle volgende kledingbankdagen en ander nieuws.

Details
Wijkcentrum Westwijk
Professor Teldersstraat 10
3132 AZ Vlaardingen

Datum: vrijdag 29 september
Open: 09.30 uur
Dicht: 15.30 uur

Facebook: Stichting Kledingbank Vlaardingen

1 commentaar(en) op artikel "Kledingbank Vlaardingen niet om te rusten"

Hallo ik ben blij dat dit bestaat en ik ben nu een keer geweest. Heb leuke kleding gekregen. Mijn vraag is wanneer de volgende kledingbeurs is.

Met vriendelijke groet. John Oostveen.

Door: John Oostveen Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker