De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Fightteam Vlaardingen dakloos?

Kickboksen tegen de bierkaai

Kickboksen tegen de bierkaai

“Sinds ik me in de zaak heb verdiept weet ik dat deze kwestie tien jaar eerder al speelde. Maar door het ontbreken van een duidelijk standpunt van de curator weet niemand nu hoe de zaak werkelijk zit. We worden gedoogd. Dat is alles.”

Sportscholen vind je in Vlaardingen vrijwel overal. De stad telt er circa twintig. Waarvan een aantal in industriewijken en anderen zelfs in het winkelhart. Het ontbreekt de sportschool aan een duidelijke status. Net als geparkeerde motorfietsen overigens.

Op woensdagavond 19.00 uur is het een drukte van belang. Een zestal dames en een stuk of veertien heren sporten fanatiek alsof het (hier) morgen verboden wordt. Misschien hebben ze gelijk. We spreken met John de Vries. In het dagelijkse leven ambulancebroeder en nu vader van een kickboksende zoon.

“De gemeente zou er goed aan doen eens te komen kijken. Het is niet zomaar een sportschool. Maar een plek waar allerlei jongeren elkaar vinden in hun sport. Een uurtje elkaar lekker afmatten en dan weer vrienden zijn. De jongeren hier (een combinatie van auto- en allochtoon) vormen een eenheid. En gedisciplineerd tot-en-met. Ik loop hier nu vier jaar rond, maar al wat ik zie en merk is respect voor elkaar. En dan bedoel ik niet dat uitgesleten politieke begrip.”

Niet alleen is Fightteam Vlaardingen drie avonden (maandag, woensdag en donderdag) open. Ook op zaterdag kun je twee uurtjes aan de slag. Verder kun je de groep van in totaal 80-leerlingen op zaterdag aantreffen met begeleiders aantreffen in de Broekpolder. Dan wordt er gerend en geoefend; zonder handschoenen en beenkappen.

Dat Fightteam Vlaardingen wellicht moet verhuizen is niet alleen wrang. Het stuurt ook jongeren terug de straat op, die een passievolle hobby hebben. En ze zetten met enige regelmaat Vlaardingen op de kaart. Iets waar het gemeentebestuur moeite mee heeft of het moesten schandalen zijn. In de groep zitten 22-wedstrijdvechters. “Atleten,” noemt Ernst Moerkerken hen. Op deze plek geen boulimia. Het is een verzameling getrainde lijven. Volksgezondheid in optima forma.

Ernst Moerkerken meldde zich aan het stadhuis om duidelijkheid te krijgen. Dat viel niet mee. Ambtelijke taal en regels zijn een schimmig gebied. Bedoeld om het eigen functioneren te beschermen, dient dit netwerk hetzelfde doel als de Berlijnse Muur indertijd.

Er was een gesprek met wethouder Hans Versluys. Een e-mail ging naar Ingrid Wijker (SP). Zij zette de zaak door naar partijgenoot Frank Hogervorst. Die had woensdag 15 maart nog niet gereageerd. Als derde kwam ONS.Vlaardingen in beeld. Een gesprek met Frans Hoogendijk en Ron Boers het resultaat.

Frans Hoogendijk: “Een dag na het onderhoud met Ernst Moerkerken hebben we een ‘koffie-gesprek’ gevoerd met Hans Versluys. Die verklaarde dat Fightteam Vlaardingen in het handhavingsproces zit. Er is een bestemmingsplan, tot stand gekomen met de ondernemersvereniging. ‘Er wordt gewerkt volgens dat bestemmingsplan,’ zei Versluys.

Feit is dat Club Fit indertijd en hoogstwaarschijnlijk tussen het ‘hoofdpand’ aan de Taanderijstraat en het ‘filiaal’ aan de 3e Industriestraat zonder vergunning een doorgang heeft gemaakt. Nu Club Fit failliet is, is die deur dichtgemaakt. Maar de sportschoolvergunning staat op naam van de Taanderijstraat. Dat was de voordeur, zeg maar. (*)

Die vergunning kan worden verlegd van voor naar achter, als het ware. Maar alleen als aan de Taanderijstraat GEEN sportschool komt. Nu acht ik, op persoonlijke titel, de kans klein dat daar een nieuwe sportschool komt. Er zijn er al zoveel en de competitie/concurrentie is heftig. Komt er morgen bijvoorbeeld een meubelzaak, dan is dat gunstig voor Fightteam Vlaardingen.

Naar mijn idee kan Fightteam Vlaardingen (met de financierder) het best een optie nemen tot koop van het pand aan de 3e Industriestraat. Wel met duidelijk voorbehoud dat enkel tot koop wordt overgegaan als er een andersoortig bedrijf komt, dan een sportschool. In dat geval wordt de vergunning verlegd.

Nu betaalt Fightteam Vlaardingen huur. Dat geld is voor de curator. Die zal ze er nog niet uitschoppen, want alle geld is welkom. Beter iets dan niets. Komt er een koper, dan wordt spannend in welke branche die actief is.”

(*) ‘Het verhaal van de illegale doorgang klopt niet,’ zegt Huub de oud eigenaar van het pand, aldus Ernst Moerkerken. ‘De tekeningen zijn in 6-voud ingediend bij alle toenmalige belanghebbenden, waaronder gemeente, politie, brandweer en DCMR.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: