De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

Gouden Kalveren en lijstduwers

Gouden Kalveren en lijstduwers

Nog altijd is een column het zwaard dat lichamelijk niet verwondt. Het is een kritische manier, met hier en daar een komische noot, om volkse misstanden onder de aandacht te brengen of – als het echt niet anders kan – aan de kaak te stellen. De term “column” dateert in Nederland van circa 1970. Toch begint dit stukje kort proza in 1018.

Wie de door b-creative gemaakte promofilm (of hebben Wibo Broek c.s. een verloren gewaande camera opgegraven?) naar aanleiding van de Slag bij Vlaardingen heeft aanschouwd, weet dat de stad rijk is aan acteertalent. Wethouder Hans Versluys doet Rutger Hauer verbleken. Burgemeester Annemiek Jetten stapt met verve(r) in de schoenen van Ida Bons als Viola en Kees Kortleven degradeert Assurancetourix tot een op te knopen bard.

Dat laatstgenoemde kan acteren is heel bijzonder. Hij is immers ambteloos burger die niet op het stadhuis werkzaam is. Van Versluys en Jetten werd niet anders verwacht. Politiek is immers niets dan toneelspelen. En als het publiek, die 71.000 toehoorders, het allemaal geloven wat je van de kansel brult, dan doe je het goed.

Utrecht. Als in september de Gouden Kalveren weer worden uitgereikt moet het wel gek gaan als er niet twee edelmetalen runderen in Vlaering belanden. Die Gouden Kalfveren hoeven niet in de vitrine, maar mogen een mooi leven tegemoetzien als herkauwer in de Broekpolder. Dromend, met glazige blik - rundvee eigen - van een overzeese amourette met de Gouden Charging of Wall Street Bull. Dan hebben we er allemaal iets aan, want volgens de burgermoeder wordt 2018 het jaar van “samen”.

Maar omdat dit in het hart van Nederland vast over de koeienkop wordt gezien is het tijd voor cinematografische maatregelen binnen eigen stadsgrenzen. Met het verdwijnen van de huidige VVD-fractie lijkt een mooi tweede leven binnen de mogelijkheden te liggen van Vera Kalf. Denk aan: De Gouden Vera Kalf Trofee voor de beste filmische productie van het jaar. In nauwe samenwerking met Arno Tessers van het Vlaardings Filmfestival op voorhand een succes.

Politieke toneelspelers? Genoeg surrealisme nu.

Waarman stortte zich afgelopen week met een sardonisch grijns op het door een dame van statuur in een willekeurig café geponeerde woordje “lijstduwer”. Met de verkiezingen op de drempel geen veelgehoordekreet. Waarman vroeg haar naar het waarom en ze zei: ‘Meest als je moet duwen, dan is er iets mis met dat object of mens.’

Waarman begreep haar nu al.

‘Een auto die je moet duwen wil niet starten. Mensen die een duwtje in de rug nodig hebben, kunnen het niet alleen. Ik heb ooit een vriendje gehad dat mij almaar wilde duwen, waarmee hij copuleren bedoelde. Ik zeg maar … duwen weet zich voorzien van een licht negatieve tot geforceerd erotische bijklank.

Dat in de politieke wereld lijstduwers hun opwachting hebben gemaakt is een eufemistische manier om te zeggen: “We hebben je niet meer nodig, maar omdat (kennelijk) iedereen je kent en we direct bij het grofvuil zetten nogal cru vinden, maken we je lijstduwer.”

De lijstduwer is meest iemand die de politiek vaarwel zegt (of dat al eerder heeft gedaan) maar zich nog een keer wil liëren aan de club: een afscheidscadeautje van de papieren frontsoldaat van weleer. De kiezer weet op voorhand dat die specifieke stem verloren is. Immers de persoon in kwestie vertrekt voor de bühne. Treedt niet langer voor het politieke voetlicht. Of …

Het zijn meest partijen waarbij een jong bestuur de weg vrijmaakt voor zichzelf en generatiegenoten. Dan wordt ervaring, al dan niet in goed overleg, opzijgeschoven en met open vizier (zo heet dat) nieuw elan gepresenteerd. Niet alle ervaren rotten zijn het hiermee eens. Die willen nog eenmaal triomferen op het pluche. Een recht dat ze moeilijk kan worden ontzegd als de lijstduwer in kwestie de meeste stemmen heeft.

Maar gewipt of niet; aanmelden voor de film "2019: Een jaar na de Slag bij Vlaardingen" gaat spoedig in de maak. Een buitenkans voor alle ex-politici nog eenmaal en voor altijd voor het voetlicht te treden. Interesse in een hoofd- of andere rol? Aanmelden kan. Zend een e-mail naar de wethouder van Cultuur én Financiën: arnout.hoekstra@vlaardingen.nl.


Tekst: Peter Joore
Schilderij Wakend Oog: Robert Daalmeijer

1 commentaar(en) op artikel "Gouden Kalveren en lijstduwers"

Beste peter, ik geniet altijd van je columns. Wordt het geen tijd voor een terugblik op het functioneren van de zittende raadsleden... leuk om te lezen zo vlak voor de verkiezingen..

Door: Xander Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: