De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Prinses Mabel en Lakshmi Sundaram krijgen eerbetoon

Geuzenpenning uitgereikt aan Girls Not Brides

Geuzenpenning uitgereikt aan Girls Not Brides

De 31e Geuzenpenning is zojuist uitgereikt aan Girls Not Brides. Prinses Mabel van Oranje, voorzitter en directeur Lakshmi Sundaram namen de onderscheiding in ontvangst uit handen van Frans Weisglas.

De Geuzenpenning staat symbool als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor mensenrechten, en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Girls Not Brides maakt zich hard kind huwelijken uit te bannen. Dat zijn er jaarlijks 15 miljoen. Niet alleen komt hiermee hun jeugd abrupt tot een einde, ook zijn er kwalijke gevolgen op het gebied van gezondheid.
   Meer dan 700 miljoen vrouwen zijn getrouwd voordat ze 18-jaar werden, wereldwijd. Kind huwelijken zijn niet gebonden aan grenzen, cultuur of geloof.

Vanwege het druilerige weer was de opkomst op de Markt mager. Niet veel mensen hadden de moeite genomen dit eerbetoon met gepast respect van dichtbij mee te maken. Normaal is de aanwezigheid van een lid van het Koninklijk Huis voldoende om de Markt te laten volstromen. Vandaag werkte die formule niet.

Bijzonder was de komst van H.K.H Beatrix, die als schoonmoeder van Mabel een speciale band heeft met de prinses. Het verhoogde de waarde en de warmte van de Geuzenpenning. Nieuws was de ceremoniemeester, in het verleden met veel gevoel en gepaste humor verzorgd door Hans Matthijssen, was dit nu de taak van Monique Platschorre.

Hoe jammer het ook is dat een eerbetoon als de Geuzenpenning kan bestaan in een moderne, vrije en weldenkend geachte wereld, het is goed om bij de hedendaagse remplaçanten van de geuzen – al is het maar eens per jaar – stil te staan.

Vreemd was het gegoochel met getallen op schrift en verbaal. Zo liep het aantal kind bruiden wereldwijd uiteen van 650 tot 700 miljoen, alsook het aantal organisaties waarmee Girls Not Brides mee samenwerkt varieerde van 950 tot ruim boven de 1.000.

Dat per jaar 15 miljoen kind huwelijken wordt gesloten is het bevatbare equivalent van 1 huwelijk per 3 seconden. Een erg hoog aantal, dat moet teruggebracht naar nul. Dat nu precies is de taak die Girls Not Brides beoogt met, zoals prinses Mabel zei: ‘Veel geduld en volharding,’ zodat we op een mooie dag kunnen zeggen: ‘De Geuzenpenning kan worden afgeschaft.’

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: