De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Stadsfotograaf Cees Groen vlucht naar binnen

Expositie Cartoonist Len Munnik in De Windwijzer

Expositie Cartoonist Len Munnik in De Windwijzer

Dinsdagmiddag 15 mei vond om 16:00 uur de officiële opening plaats van de expositie van de bekende cartoonist Len Munnik in De Windwijzer. Zijn tekeningen pronken niet alleen aan de muren van De Windwijzer, maar sieren ook de 51e uitgave van de boekserie "Van 't Oft naar 't Oofd". Deze allernieuwste uitgave van de alom geprezen serie, met de titel "Eerlijk duurt het langst, Vlaardingen aan de slag", werd na de opening door wethouder Hans Versluijs in ontvangst genomen.

Deze expositie van Len Munnik in De Windwijzer (Schiedamseweg 95) is nog te zien tot 8 juni 2018. Openingstijden zijn van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Was graaf Dirk III een slimme handelaar of een rover? Volgens zijn vijanden was het antwoord ongetwijfeld een rover. Dirk zelf zag zijn handelsdrift als een redelijke prijs voor een veilige doorgang van zijn land. Eerlijke handel is een onderwerp dat al honderden jaren speelt en nog steeds aan de orde van de dag is. Om dit te illustreren, vroeg de Vlaardingse werkgroep Fair Trade de bekende politiek cartoonist Len Munnik om de handelsgeschiedenis van de haringstad in beeld te brengen.

Ka-ching!
Vanuit zijn burcht ziet Dirk het ene na het andere koopvaardijschip passeren. Een frustrerende gewaarwording voor de graaf, zeker omdat het hem niets oplevert. Dan krijgt hij een idee krijgt: hij zou de mannen tol laten betalen. De Tielse kooplieden zijn minder gecharmeerd van het idee en schakelen de Duitse keizer Hendrik II in. Het keizerlijke leger valt Flardinga aan en een bloedige strijd volgt. Toch is de afloop goed: Dirk en de Duitse keizer sluiten een overeenkomst.

Het is een van de verhalen die deze zomer tot leven komen. Niemand minder dan de bekende cartoonist Len Munnik exposeert, op verzoek van de werkgroep Fair Trade, zijn werk in De Windwijzer. Zijn tekeningen laten in één oogopslag zien hoe (eerlijke) handel een rol speelt in de historie van Vlaardingen.

Eerlijk duurt het langst
Centraal in de expositie staan de tekeningen die Len maakte voor het boekje ‘Eerlijk duurt het langst, Vlaardingen aan de slag’. In dit boekje neemt de graaf ons mee door de geschiedenis. Dirk werpt een terugblik op de veldslag, leert hoe je haringen klaarmaakt en brengt een bezoekje aan de Wereldwinkel. Overal in het boekje komen de onderwerpen eerlijke verdeling van inkomsten en duurzaamheid aan de orde. Ook Dirk dacht daar in 1018 al over na, volgens de werkgroep Fair Trade.

Meer dan 40 jaar cartoons
Len Munnik maakt al tientallen jaren politieke cartoons. Zijn bekendste werk sierde de T-shirts van duizenden Nederlanders: het anti-kernwapenlogo. Daarnaast gaf Len 40 jaar lang zijn visie op de actualiteiten voor dagblad Trouw en vele andere dagbladen. Ook tekeningen voor politieke partijen, vakbonden en kinderboeken behoren tot zijn repertoire. Zijn vroegere woonplaats Vlaardingen is hij altijd trouw gebleven. Nog steeds maakt hij met alle liefde tekeningen voor maatschappelijke organisaties.

Alle foto's zien die Cees Groen met moed, beleid en trouw maakte van deze bijzondere expositie? Klik op: LINK

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: