De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Alles wat je moet weten over gehoorbeperkingen en wat dat betekent voor jezelf, je naaste omgeving en in het maatschappelijk leven

Een en al oor - Wies Groeneveld

Een en al oor - Wies Groeneveld

"Een uitgelezen kans"

Als kind had Wies Groeneveld vaak last van oorontstekingen die, toen zij zeven jaar was, uitmondden in hersenvliesontsteking. Daardoor ging zij met haar linkeroor slechter horen. Nadat het gehoorverlies jaren op hetzelfde niveau bleef, brak tijdens haar studie een periode aan dat Wies steeds meer moeite kreeg om docenten en medestudenten te verstaan. Daarna volgden jaren van verdere verslechtering en ruim tien jaar geleden ging het gehoor in een dermate hoog tempo achteruit, dat hoortoestellen en andere hulpmiddelen niet meer toereikend waren. Als gevolg van een progressief gehoorverlies genaamd 'otosclerose' werd zij helemaal doof, maar sinds medio 2014 kan zij in beperkte mate met één oor weer horen door een Cochleair Implantaat (CI). Over haar ervaringen heeft Wies Een en al oor geschreven.

Het eerste deel van Een en al oor geeft informatie over de soorten gehooraandoeningen, het oor en gebarentaal, schrijftolken, spraakafzien en wat hoortoestellen wel en niet kunnen oplossen. In het tweede en derde deel staan beschouwingen over hoe mensen de gevolgen van hun gehooraandoening ervaren in persoonlijke zin, in de fysieke en psychische gezondheid en in de relatie met gezin en vrienden. Ook uitsluiting in sociale situaties en problemen bij het krijgen van een baan komen aan de orde. Positieve en relativerende opmerkingen zijn er eveneens. Zo zegt CI-drager Henk dat zijn gehoorbeperkingen hem weinig doen. "Samenwonend in een klein appartement kom ik maar weinig problemen tegen. En doen ze zich wel voor? Oplossen met humor." Claire, vroeg doof geworden, werkt hard om mee te kunnen draaien in de maatschappij. "Maar ik red me wel, ondanks mijn doofheid. Ik kan goed mijn grenzen aangeven en assertief zijn. Ik maak contact met horende mensen en ik laat me niet beperken in de maatschappij."

Niet alleen voor mensen met een gehoorbeperking zijn er inspirerende voorbeelden over hoe om te gaan met een gehooraandoening en de gevolgen hiervan in het maatschappelijk leven en de naaste omgeving. De informatie over de weg naar inclusie, het erbij horen, is eveneens waardevol voor politici, beleidsmakers, werkgevers en re-integratiebegeleiders.

 

Wies Groeneveld (Sappemeer, 1957) is dertig jaar werkzaam geweest als bibliothecaris en onderzoeker. In 2000 rondde ze naast haar baan en gezin een doctoraalstudie Cultuurwetenschappen af aan de Open Universiteit. Sinds 2015 is ze zelfstandig tekstschrijver, redacteur, recensent en historisch onderzoeker.

Een en al oor (201 bladzijden) is verschenen bij b2b mediagroep, Dordrecht.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

eoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering: 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker