De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Over het leven van te weinig bezongen Surinaamse verzetsheld

De Man Van Veel - Karin Amatmoekrim

De Man Van Veel - Karin Amatmoekrim

"Een uitgelezen kans"

Anton de Kom is een te weinig bezongen verzetsheld met een bewogen leven. Dat hij in Nederland niet bekend genoeg is, vindt ook Karin Amatmoekrim, die in haar historische roman De Man Van Veel het verhaal van De Kom vertelt. Het boek gaat over zijn leven en de opofferingen die hij zich heeft getroost om zijn idealen te bereiken.

De Kom werd geboren in Paramaribo in 1898. Toen hij in de twintig was, trok hij naar Nederland. Later voer hij terug naar Suriname om daar actief te strijden tegen het kolonialisme. Dat  werd hem niet in dank afgenomen. De kolonialisten zetten hem gevangen, waarna hij onder dwang weer terugkeerde naar Nederland. Daar sloot hij zich in 1940 aan bij het verzet, wat er toe leidde dat hij terecht kwam in een Duits concentratiekamp, waar hij in 1945 overleed aan tuberculose.

Als gevolg van trauma's die hij had opgelopen tijdens zijn gevangenschap in Paramaribo, verbleef hij tussendoor ook nog enkele maanden in een Haags gesticht.

Deze periode, waar weinig over bekend is, kiest Amatmoekrim om over te schrijven. Dat is een interessante keuze, die om twee redenen goed uitpakt: ten eerste geeft het de auteur de vrijheid om te fantaseren. Wat er in het gesticht is gebeurd kan Amatmoekrim zelf invullen ten dienste van haar roman. Ten tweede geeft het haar de mogelijkheid om  terug te kijken op de periode waarin De Kom streed tegen het kolonialisme. Daardoor kan zij de historische gebeurtenissen zodanig beschrijven dat de emoties die De Kom moet hebben ondergaan voelbaar worden, terwijl het voor de lezer direct historisch informatief is.

Het nadeel ervan is dat de ruimte ontbreekt om  te vertellen over de interessante periode na het ontslag uit de inrichting. Een man geboren in Suriname, getrouwd met een Nederlandse vrouw, die zich in de Tweede Wereldoorlog aansluit bij de communistische verzetsbeweging: een verhaal dat absoluut het vertellen waard is. Hoewel de roman op zich niet gebrekkig aan doet, brengt de wetenschap dat er nog zo veel interessants over de man is te vertellen toch een gemis met zich mee. Wat niet weg neemt dat Amatmoekrim met de Man van Veel een knappe prestaties levert.

Het gaat om een hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis, waarvan de auteur het gewicht van de gebeurtenissen duidelijk weet te maken,  terwijl ook de persoonlijke aspecten van de Kom – zijn liefdesleven, zijn relatie met zijn kinderen, het overlijden van zijn moeder – invoelbaar naar boven komen.
 

Karin Amatmoekrim is in 1976 geboren in op Paramaribo en is letterkundige. In 2004 kwam haar eerste boek uit, Het Knipperleven, en in 2011 brak ze door met Het Gym. In 2013 verscheen De Man Van Veel. Sindsdien heeft ze, onder andere kinderboeken geschreven in samenwerking met Brian Elstak, en is ze werkzaam als correspondent Verzwegen Geschiedenis bij De Correspondent.

De Man Van Veel is verschenen bij Prometheus en telt 263 pagina’s. Het is ook als e-book verkrijgbaar.


Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 


 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering: 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: