De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Inspirerende beschrijving van zelfhelend vermogen

De logica van een crisis - Sylvia I. Saakes

De logica van een crisis - Sylvia I. Saakes

 

 

 

"Een uitgelezen kans"

Als gevolg van een crisis kun je verstrikt raken in twijfel, angst, verdriet, woede of haat. Je kunt de oorzaak in of buiten jezelf zoeken. Er is ook een alternatief: afstemmen op de ontstane gevoelens en ze een andere vorm geven. Dat is een van de aanbevelingen in het boek De logica van een crisis van de psychologe Sylvia I. Saakes.

De auteur gaat in op het waarom van een crisis en hoe om te gaan met crisissituaties. De oplossing wordt niet gevonden door te vechten, te vluchten of verlamd te raken (fight, flight, freeze), maar door het aanboren van een diepere bewustzijnslaag, de laag van zijn en essentie. Vanuit die bewustzijnslaag is een geheel andere kijk op jezelf en de crisis mogelijk. Het erkennen en het zich bewust zijn van de emoties en de patronen tijdens de crisis, vormen hierbij de basis.

In het boek staan oefeningen om tot groei, bewustwording en 'innerlijke transformatie' te komen. Voor het duidelijk beschreven stappenplan zijn geen ingewikkelde diagnoses nodig om door te kunnen dringen tot de laag van zijn en essentie. Cruciaal zijn wel het ruimte geven aan en het niet veroordelen van de gevoelens die zich aandienen. De waaromvragen die in de gebruikelijke aanpak van een crisis overheersen, zijn overbodig.

De schrijfster hanteert de methode n/u (noodlot of uitdaging) om het zelfinzicht en het functioneren in de omringende wereld te vergroten. Eveneens laat zij zien welke parallellen er zijn met maatschappelijke, politieke en economische crises.

De antwoorden op de vraag hoe om te gaan met crisissituaties zijn uitvoerig beschreven in het bijna driehonderd pagina's tellende boek. De woordkeuze en de zinsconstructie bemoeilijken het lezen in sommige passages, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de inspirerende beschrijving van het zelfhelende vermogen van de mens.

Sylvia I. Saakes (Rotterdam, 1954) studeerde psychologie in de Verenigde Staten (Certificate of American Studies, University of Arkansas, 1975) en Algemene Sociale en Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (1986). Zij schrijft en werkt vanuit haar ervaring met persoonlijke trauma's en onderzoek in Latijns-Amerikaanse crisisgebieden.

De logica van een crisis is uitgegeven door ZWERK Uitgevers in Houten.

Illustraties:

1. Omslag van het boek
2. Portret van de auteur

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:     

 

1 commentaar(en) op artikel "De logica van een crisis - Sylvia I. Saakes"

Nieuwsgierig naar dit boek....!

Lijkt een andere blik te werpen op een crisis/depressie.

Door: Aaltje Roodenburg Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: