De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Lakmoesproef voor samenleving

COVID-19: einde neoliberaal tijdperk?

COVID-19: einde neoliberaal tijdperk?

Toen eind januari het RIVM mededeelde dat het allemaal niet zo'n vaart zou lopen met het Coronavirus in Nederland, de uitbraak zou zich beperken tot China casu quo de regio Zuidoost Azië, konden wij als argeloze burgers niet bevroeden dat enkele weken later het publieke landschap zou zijn omgetoverd tot een surrealistisch tafereel, afkomstig uit een avant-gardistische film van Fellini of Bertolucci.
Twee Italiaanse iconen, die de hartverscheurende taferelen uit hun vaderland niet meer hoeven meemaken, want al jaren her vergaan tot stof onder de Romeinse dodenakker.

Nadat de eerste berichten van besmetting in Noord-Italië uitlekten, brak lichte paniek uit bij het RIVM en kabinet. Immers, het kwam nu erg dichtbij, de woorden van voormalig minister-president Hendrik Colijn uit zijn befaamde radiotoespraak bleven door het hoofd spoken:

Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn. En daarmee, geachte luisteraars, laat ik u over aan de verpozing die de radio u pleegt te bieden. Goedenavond.”
Dit is overigens een toespraak van 11 september 1936, niet van mei 1940, zoals abusievelijk in het collectief geheugen gegrift.

De associatie met de 2e Wereld Oorlog is niet zomaar ontstaan. Ook toen werd gehamsterd en was sprake van zelfgecreëerde schaarste aan essentiële middelen: ook toen was de regering slecht voorbereid.

Binnen 10 dagen werd Nederland overrompeld door de Germaanse horden. Nu zijn we overrompeld door een onzichtbare vijand die door het land raast. Als het ware een nieuwe lakmoesproef voor onze samenleving. Het goede en het kwade in de mens worden sterk zichtbaar.

Ondertussen lovende woorden voor Mark Rutte en verantwoordelijke ministers, want doortastend in woorden en daden.Vergeten wordt dat de kabinetten Rutte 1, 2 en 3 met neoliberaal beleid de zorg heeft gesloopt; misdadige marktwerking het gevolg.  Ziekenhuizen failliet of staan op omvallen, te weinig handen aan de bedden en de knuisten die er zijn vangen een karig loon. Ouderenzorg en GGZ zijn niet gespaard in deze bezuinigingswoede; het monster van de marktwerking,

Intussen vraagt Mark ons, goed te zorgen voor de zwakkeren en kwetsbaren van de samenleving. Dezelfde groep die al jaren zwaar in de steek is gelaten, want economisch niet rendabel.

Nu een pakket van strenge maatregelen is afgekondigd, komt het failliet van de Nederlandse rechtsstaat weer aan het licht; uitgehold door bezuinigingen laten we absurde corruptieschandalen buiten beschouwing. Een lockdown is als een Sisyfusarbeid; want onmogelijk (en zinloos?).
In dat geval moet je het leger inzetten en we weten allemaal wat daar mee is gebeurd.

Als COVID-19 is uitgeraasd, kunnen we hopelijk het einde van een tijdperk, waarin het individu zo veel mogelijk vrijheid heeft zolang hij die van anderen niet beperkt, inluiden, Tot het zover is wenst de Vlaardinger u allen veel wijsheid toe en wees vooral voorzichtig: Houd gepaste afstand!

 

Lees ook: vlaardingen-onleefbaar-voor-onrendabelen

 

2 commentaar(en) op artikel "COVID-19: einde neoliberaal tijdperk?"

Uitstekend kort en bondig de essentie van Rutte c.s. gedurende de afgelopen 10 jaar verwoord. Wedden dat de VVD ook volgend jaar weer veruit de grootste partij zal zijn?

Door: Franco Amphi Op:

Goed en helder geschreven artikel met een rechtvaardige blik op heden en verleden. Dus stadsgenoten ik voeg nog toe waak voor de regel: “De regering waakt” want dat ie eerder heel fout afgelopen.

Door: Jacques Nachtegaal Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker