De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Acht kilometer uitzicht vanaf je bord

China Garden: Geheel in het nieuw

China Garden: Geheel in het nieuw

Hoewel de naam ’t Platje anders doet vermoeden heeft menig liefhebber in China Garden meerdere culinaire hoogtepunten beleefd. Dit Chinees Indisch Specialiteitenrestaurant mag zich naast de zeer gewaardeerde keuken verheugen in een zeldzaam goed: een panoramisch uitzicht over de Nieuwe Maas.

Keuken en uitzicht maken van ieder bezoek aan China Garden sinds de opening rond 1980 een culinair uitje dat prettig beklijft. Het aantal Vlaardingers en passagierende zeelieden dat (nog) niet aan het water de stokjes heeft beroerd is dan ook op de vingers van één hand te tellen.

In de bijna vier decennia dat Jun Chou senior en junior er de Chinese Kai Shun koksmessen zwaaien heeft dit Chinees Restaurant letterlijk en figuurlijk menig storm doorstaan. Sommige jaren klotste, ja, zelfs beukte het woest zilte nat met de regelmaat van een slingeruurwerk tegen de acht frontkolommen en de voor- en zijgevels, dat schade en verzakking, als gevolg door kadewerkzaamheden van de gemeente Vlaardingen in 2001, op termijn niet kon uitblijven.

Sinds kort is het moment van rigoureus ingrijpen aanstaande: China Garden gaat plat. Maar geen reden voor treurnis, een geheel nieuw restaurant zal op deze nostalgisch culinaire plaats herrijzen gelijk de feniks uit haar eigen as. Inclusief adembenemend dakterras en enigszins archaïsche neonletters.

Nog dit najaar zal de sloopkogel zijn verwoestende werk verrichten. De definitieve datum wordt binnen 2-3 weken bekend. Eind 2019, net voor kerst, hopen vader en zoon Jun Chou hun gloednieuwe China Garden aan het publiek te mogen tonen. En met hun uiteraard alle personeel, veelal uit de familiaire hoek.

Jun Chou (jr): ‘Het pand, niet geheel gelijk aan het huidige, staat sinds 1890-1900 op deze markante plek. Tussen 1910-1920 gesierd met het bekende terras, in de volksmond omgedoopt tot ’t Platje.’

Hij pakt een lijst waarop staat dat de gemeente Vlaardingen sinds jaar-en-dag eigenaar is van dit op het (halve) kruispunt Maasboulevard en Westhavenkade residerende monumentale pand. Als erfpachters tref je achtereenvolgens de namen NV Bataafse Petroleummaatschappij, Shell Pernis Raffinaderij, C. Pietersen Elektriciteit en China Garden BV aan.

Jun Chou (jr): ‘Mijn ouders kwamen in een economisch lastige periode vanuit Shanghai, gelegen aan de Oost-Chinese Zee en door vrienden aangemoedigd, naar Vlaardingen. Het was tijd voor een volgende fase. Het uitzicht maakte dat ze voor de tweede keer verliefd werden in hun leven: eerst op elkaar en toen op de Nieuwe Maas en haar tijdelijke langs dobberende bewoners …’

Hij zegt dat een Chinees restaurant als China Garden van een uitstervend ras is: ‘Veel vakgenoten zoeken hun toevlucht tot de Japanse sushi. Wij houden vast aan de traditionele keuken. Het oorspronkelijk concept keert na voltooiing van de nieuwbouw in volle glorie terug. In concreto: Szechuan, Kanton en Beijing. Denk aan de smaak van de beginjaren 80. En nog meer met verse producten en eigentijdse kruiden aan de hand waarvan je het specifieke van China Garden kunt proeven.

Journalist Mark van Wonderen heeft over deze branchevervaging een boekje geschreven: Chin.ind.spec.rest. Een mooi tijdsbeeld waarin je kunt lezen dat de van oudsher aaneengesmede Chinees-Indische restaurants in rap tempo uit het Hollandse straatbeeld verdwijnen en worden omgebouwd tot sushi- en wok-restaurants of plaatsmaken voor hippe nieuwe horeca of domweg worden gesloten. Aan die fratsen doen wij niet mee.’

Het nieuwe en op voorhand als “monumentaal” te bestempelen en hagelwitte pand wordt een mix van hedendaagse materialen en vormgeving met een hang naar het oude. De bedenker van dit alles? Houdijk Architecten uit Vlaardingen. Naast het reeds gememoreerde en meer dan panoramische dakterras is, al moest er eerst nog meer dan Maaswater door de ambtelijke krochten stromen, dat de entree van het restaurant een meter boven de kade komt: om toekomstige natte voeten en zilte aanslagen op het pand te voorkomen. Centraal een trap, aan de zijkanten een oprit voor rolstoelers en kinderwagens.

Aan de westkant komt een semi-openkeuken. Met goederenlift voor volle plateaus met oriëntaalse maaltijden. Centraal de trap, vlak daarnaast een personenlift en ter oosterzijde een wachtlokaal, met veel vensterglas, voor “afhalers”. Hier kun je tevens de lunch gebruiken of, zoals menig zeeman doet, de krant lezen en al-dan-niet stilletjes van het uitzicht genieten.

Op de eerste etage, net als vandaag, het restaurant. Dat wordt, vanwege de “zakkende” keuken groter (al zal er een satellietkeuken verrijzen) en zal straks circa 150-gasten kunnen herbergen. Nog een etage hoger komt ruimte voor grote groepen, feesten, partijen en vergaderingen. Op het dakterras tenslotte zullen 40-50 gasten kunnen plaatsnemen.

De inrichting zal eigentijdser zijn. Hierbij veel accenten die “tuinachtig” aandoen. Niet voor niets is de naam China Garden. In die architectonische actualiteit volop plaats voor de karakteristieke elementen die dit gastronomisch Hemelse Rijk op Vlaardingse aarde bijna veertig jaar kenmerken. Met dank aan vaste gasten, die hun mening desgevraagd met liefde ventileerden. Dat hierbij de kleuren rood, goud en zwart onmiskenbaar aanwezig zullen zijn mag een geruststelling heten.

Waar ga je tot de opening eten?
Jun Chou (jr): ‘Er resten ons twee opties. We gaan dicht voor de tijd van de sloop en nieuwbouw. In dat geval is er de mogelijkheid het personeel tijdelijk bij familiaire China Gardens in Broek op Langendijk en Almelo onder te brengen. Bij achterneven van mijn vader, en hun nazaten, die allemaal in Vlaardingen het vak hebben geleerd.

Daarnaast kunnen we tijdelijk verhuizen. Zoals het er nu uitziet behoren het “buurpand” van Pietersen Elektriciteit, het voormalig onderkomen van Lensveld Transport aan de Oosthavenkade en het leegstaande Wok Restaurant aan de KW Haven tot de mogelijkheden. Maar eerst kijken we naar het kostenplaatje. Dat is het allerbelangrijkst.’

Lokale aannemers
Het lijkt goed gebruik te worden om lokale aannemers aan te schrijven en bij passende offerte ook in te zetten. Na Architect Houdijk dragen uit eigen “bouwhoek” Bouw- en Aannemingsbedrijf van Zanten en Installatiebedrijf Slagboom hun vaktechnische steentje en stroomdraadje bij.

Maassluis “levert” constructeur Alcomtek (met Vlaardingse eigenaar). Vanuit Amsterdam zorgt E.S.T.I.D.A. Interieur voor een smaakvolle aankleding. Hakvoort Professional (Rotterdam) levert de keuken. MP-Devenco-TLC (Amersfoort) installeert de goederenlift en semi-vakbroeder Schindler Liften uit den Haag het personen hijstoestel. Halton uit Nieuwegein tenslotte staat garant voor een prima ventilatie.

Bouwverslagen
Vanaf sloop tot en met het openen van de nieuwe voordeur zal De Vlaardinger regelmatig een bouwverslag maken met fotografie.

Tot slot …
Op www.iens.nl even geneusd welke kritieken China Garden ten deel zijn gevallen. Onze persoonlijke mening komt namelijk angstig overeen met de woorden van Jun Chou (jr). We lazen onder meer: “Dit restaurant is echt een aanrader! Ondanks dat de zaak vol zat, hebben wij heerlijk gegeten en de bediening is heel gastvrij! Wij komen zeker nog eens terug.”

Verder ook wat verbeterpuntjes en een paar leugentjes van gasten, maar die zullen Jun Chou c.s. vast ook hebben gelezen. Voor aanpassing hiervan, voor zover van toepassing, is binnenkort een jaar beschikbaar en iets zegt ons dat die tijd ook wordt aangewend voor de realisatie hiervan.

China Garden
(Chinees Indisch Specialiteitenrestaurant)
Maasboulevard 2
3133 AL Vlaardingen

Telefoon: 010-435 36 04
E-mail: info@restaurantchinagarden.nl
Website: www.restaurantchinagarden.nl

2 commentaar(en) op artikel "China Garden: Geheel in het nieuw"

haha Peter. Moet je natuurlijk ook wel even uitleggen waarom dat gebouw door de 'ouwe' Vlaardingers 't Platje wordt genoemd

Door: volger Op:

Fijn dat de verbouwing nu toch bijna gaat beginnen! Leuk dat jullie als familie de zaak gewoon weer gaan runnen als de verbouwing ten einde is. Ik heb de fotos die bij genoemd artikel stonden goed bekeken. Het wordt weer een prachtige zaak met een moderne uitstraling.

Wat ik ook zo leuk vond was dat foto'tje van dat oude huisje. Ik heb n.l. omstreeks 1947 op de HBS gezeten en dan gingen wij in de pauze wel eens kijken over dat oude bruggetje dat bij het huisje hoorde of we de man zagen die daar nog woonde. Een beetje zonderling iemand. Altijd spannend. In ieder geval hoop ik dat jullie na de verbouwing weer veel succes mogen hebben.Ik hoop het nog mee te maken,maar je weet het nooit.

Door: Riet van der Windt Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker