De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Vlaardings stuur en de PUCH

Bromm’n en Kiek’n op de Asser TT-baan

Bromm’n en Kiek’n op de Asser TT-baan

Koud een week geleden, zondag 8 juli, was er het nodige spektakel in Assen. Naast de Tourist Trophy of TT organiseerde BromfieTTs een heuse Bromm'n en Kiek'n op de Asser TT-baan. Een nostalgisch spektakel waar duizenden bromfietsen onder sturende begeleiding van hun trouwe baasje aan meededen.

Duizenden bromfietsers, waaronder NORMAAL-zanger Bennie Jolink, 50cc-Grand Prix sterren Aalt Toersen en Jan de Vries, brachten die zondag een bezoekje aan het TT Circuit voor Belevingsevenement BromfieTTs, waarbij bromfietsers onder meer met hun trots op de historische TT-baan mochten rijden. Om 11.00 uur gingen de beroemde Grand Prix startlichten op groen voor bromfietsers, passagiers, clubs, maar ook voor nieuwsgierige bezoekers die zich graag nog eens wilden onderdompelen in de ‘brommertijd’.

Vanuit alle windrichten naar Assen
Het ‘brommen’ vanuit alle windrichtingen naar het TT Circuit Assen was voor vele bezoekers al een avontuur. Het rijden op de de baan waar slechts een week geleden de MotoGP-sterren hun rondjes draaiden, gaf een extra dimensie aan één van de grootste brommertreffens van Nederland. Temeer omdat tweevoudig 50cc-wereldkampioen Jan de Vries één van de voorrijders was! Zelfs NORMAAL-zanger Bennie Jolink liet zich de kans niet ontnemen om zoveel brommers bij elkaar te zien en de beroemde TT-baan op een oude Zündapp te verkennen.

Weer verliefd
Veel bezoekers kwamen voor een hereniging met de brommer uit hun jeugd, die uit vaders tijd of zelfs uit grootvaders tijd. Sommigen werden spontaan weer verliefd en zowel nieuwe als oude zeldzame brommers wisselden op het TT-circuit van eigenaar. Ook de 16-jarige bromfietser, die dagelijks naar school bromt op een moderne scooter of brommer, was goed vertegenwoordigd. Radio 5 uit Hilversum besteedde op de zaterdag maar liefst 2 uren aandacht aan het thema in een LIVE-uitzending vanaf het TT-circuit. Daarin kwamen alle verhalen naar boven: van het ‘brommers kiek’n’, tot een ‘Vlaardings stuur’ en het succesverhaal van de Nederlanders in de ‘borrelglaasjesklasse’.

De dag bestond uit verschillende ‘bromsessies’ op de baan, races met klassiekers en een showplein met meer dan 100 exclusieve bromfietsen en een onderdelenmarkt. Voor (her)opstappers bood bromfietsmerk MASH de mogelijkheid om het magische gevoel van het brommer rijden opnieuw te beleven op de nieuwe MASH Fifty modellen. Op de stand van Bromfiets magazine was ‘oom Agent’ aanwezig met de gevreesde ‘rollenbank’, dit keer echter om certificaten uit te delen in plaats van ‘prenten’.

Vlaardings stuur
Dit artikel, en de scherpe lezer heeft er vast een kanttekening bijgezet, bevat de term 'Vlaardings stuur'. De Vlaardinger, zelf ooit in het bezit van een krakkemikkige PUCH, pakte de telefoon en belde een rondje met de vraag wat of dit Vlaardings stuur precies was. Via BromfieTTs en de EO kwamen we tot slot uit bij het Moordrechtse Bromfiets Magazine. Daar stond redacteur Wout Meppelink ons met zoveel informatie te woord dat we binnenkort zelf weer een keertje op de PUCH kunnen stappen.

In het kort was het Vlaardings stuur een hoog PUCH-stuur. In het midden een een of twee horizontale "waslijnen". Naast dit typisch lokaal stuur behoorde een grote dingdongbel. Ook toen al was het bonton je niet alleen te laten zien, maar ook te horen. Wout Meppelink doorspekt zijn relaas met mededelingen als "zelfgebogen gasbuis" en dat in Rotterdam een"badkuipstuur" het toffe jeugdtransport kenmerkte. Leiden kenmerkte zich daarentegen met een kleine dingdongbel.

Dat Normaal-zanger Bennie Jolink ook aan de festiviteiten meedeed raakt De Vlaardinger ook. Dat geeft de mededeling extra cachet. Immers mochten we ruim zes jaar als verkeersornament met eerste en de beste dialectpopband mee naar theater en de nodige Veldslagen.

1 commentaar(en) op artikel "Bromm’n en Kiek’n op de Asser TT-baan"

Genoten superdag

Door: n van der Veen Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: