De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

Begin juni 2018

Begin juni 2018

‘Lokale politiek is te vaak een toevluchtsoord voor middelbare of mislukte stadgenoten. Het is de laatste reddingsboei om macht te vergaren, waarmee ze gewichtig kunnen doen, dure vakanties betalen en bovenal zich kunnen wreken op hen die met werken, talent en oog voor de stad iets bereikt hebben, waartoe zij nooit in staat zijn, terwijl ze met hun vrome of socialistische kop verklaren dit allemaal te doen voor de stad.

Het punt is dat het college van een stad vaak niet weet wat te doen om inwoners kundig te hersenspoelen en ze tegen hun wil tevreden te stellen.

Dit nu, beste Waarman,’ sprak de man in zomers kostuum op een zonovergoten terras binnen de stadsgrenzen, ‘is oude politiek. Vanaf begin juni heet dit geschiedenis, tenzij de heren H (A&F) het alsnog en in de finale van de door hen geleide besprekingen verknallen. In dat geval zijn we zover als voorheen. Wat God en hoe ze verder allemaal worden genoemd, moge verhoede.’

Een kale getrainde heer (de Lambik van onze Politik) met hier en daar een vergeten haar wandelt over de Markt van Vlaardingen, de Schelvispekelenclave, en spoedt zich richting stadhuis. In zijn arm een laptop, modern equivalent voor papieren mappen, zijn ogen priemend en de afspraak die hij met zichzelf heeft gemaakt, de belofte volledige medewerking te verlenen aan de vorming van een geheel nieuwe politieke stroming, koesterend. Of hij er deel aan neemt of niet.

Vanavond moet het gebeuren, daarvan moet iedereen overtuigd zijn. Voor twijfel is het nu te laat.

Waarman was afgelopen week in het Gelderse Hummelo. Sinds Hemelvaartsdag hét epicentrum van de Achterhoek. Op die dag namelijk werd het beeld van de oerversie van Normaal onthult met veel Grolsch, hart-vervettende broodjes en een paar uur stampmuziek. Bennie Jolink, Wimken Terhorst, Ferdi Jolij en Jan Manschot tot in de eeuwigheid als mannen van stavast pal naast de Dorpsstraat vastgenageld. Het bleek direct al een toeristische trekpleister.

In Vlaardingen zijn we niet zo van de heldenverering. Zomaar een beeld van iemand neerzetten? Zeker als de persoon in kwestie nog leeft? Het is toch geen strooizout zeker! Toch kan het aanstaande stadsbestuur mooie sier maken met een naar foto en goed gelijkend beeld te maken van Bassie & Adriaan.

Hoewel nog “springleavend” is Normaal als eerste band in ons Calvinistische kikkerlandje de eer te beurt gevallen. "Vier sukkels op een sokkel," probeerde een westerling komisch. Hij eindigde in de kiokende olie tussen de gelderse Worsten en spatte binnenj drie minuten als een etterende puist uiteen. Maar dit terzijde. De kosten van het beeld zijn deels opgehoest door de leden van het Anhangerschap. De echte “fans” - al haat met name Jolink die term - en ware Helden die de band trouw op de veldtochten al die jaren heeft gesecondeerd en van salaris en applaus voorzien.

De Schelvispekelenclave kan een mooi statement maken met Bassie & Adriaan in brons op de Westhavenkade. Heren H (A&F) … gewoon doen. Met een halve Euro per inwoner zijn we al waar we wezen moeten.

Je laat gelijk zien dat je stad en haar Helden serieus worden genomen. Doe Normaal: maak een beeld voor B&A.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: