De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Borden, glazen en bestek-Latijn

Alba’s Grand Café

Alba’s Grand Café

Vlaardingen wordt weer volmaakt gelukkig. Het laatste horeca-gat van de Westhavenplaats is spoedig gedicht. Verteerd door heimwee naar de eigen jeugd en stap- en uitgaanslust in alle dagen na 1 maart van enig jaar, moet niet alleen deze journalist nog een paar daagjes wachten. Nog een goede week en dan is het zover - dat Alba’s haar dubbele deuren aan de Westhavenkade met veel grandeur en zwier opendoet …

Na twee jaar de rol van verpieterende gestapelde bakstenen te hebben vervuld krijgt het historisch onderkomen de rol van Grand Café. En die jas past het monumentale hoekpand het best. Het is er ruim en het uitzicht is van toeristische klasse. Menig Hanzestad zou het stadse semi-kasteel binnen haar poorten willen slepen als dit logistiek niet een al te dolle klus was.

Alba’s de Wit
Ron en zijn zoons Rens en Robin zijn nog druk bezig met de verbouwing. Alles wat aan BRLN deed denken is “geschonken” aan het grofvuil. Zeg maar: in bewaring gegeven bij god Chaos. De naam Alba’s is afkomstig uit het Latijn en betekent: wit. Niet geheel toevallig ook de familienaam: De Wit.
   Wie denkt dat Alba staat voor het Spaanse dageraad heeft ook gelijk, maar benadrukt in dat geval een ander facet van het Grand Café. ‘We gaan zeven dagen per week om 10.00 uur open. Weer of geen weer.’
   Voor de meeste lokale horecaondernemers klinkt dat tijdstip weliswaar als een echte dageraad, maar Junior Flynn van de Irish Pub heeft al toegezegd dit voorbeeld te volgen. Wie volgt?

De combinatie van beeldbepalend hoekpand met uitzicht op een deel van het historisch hart vraagt er volgens Ron de Wit om, om vaak en lang open te zijn. Nu nog staat de enkele toerist die Vlaardingen aandoet veelal voor een gesloten deur als die de euvele moed heeft voor 16.00 uur de stad te visiteren.

Ron de Wit is ondernemend als John D. Rockefeller in de tweede helft van de 19e eeuw. En net als de oliebaron hecht hij aan familiaire banden. Aangevuld met betrokken personeel, dat wat hem betreft ook 50+ mag zijn. ‘Kwaliteit en motivatie zijn belangrijke eigenschappen. Verder krijgt iedereen tweemaal per jaar een (opfris) cursus cocktails maken en in het betere koffiezetten bij Lavazza.’

Stapje voor stapje
Hoewel het concept zich in grote lijnen richt op de generatie 40+ (en singles, de mens; niet het vinyl) is dat geen uitgemaakte zaak. Ron de Wit luistert graag naar zijn klanten en neemt aanbevelingen ter harte. ‘We starten beneden en ’s zomers met een basic terras. Als het drukker wordt kunnen we altijd uitbreiden naar de entresol en buiten extra meubilair zetten.’
   Zo staat bij voldoende succes de eerste verbouwing gepland in het voorjaar van 2020. Dan verdwijnt de huidige bar om plaats te maken voor een gezellige U-bar en komt, waar op de hoek Westhavenplaats/Westhavenkade de gekende ingang zit, een keuken. Die zal dan een etage dalen. Logistiek handiger en een verdieping van de gezelligheid.

Buiten genieten & de menukaart
Zonovergoten is misschien niet geheel de term die het terras van Alba’s recht doet, maar de frequente(re) uitgaander weet dat je op mooie dagen vrijwel alle daguren de zon vinden kunt.
   En mocht het weer een van Vivaldi’s andere jaargetijden openbaren, dan zit je binnen perfect. Nu de halvemaanvormige ramen hun panoramische uitzicht weer vrijgeven is het daar goed toeven aan de stamtafel (met veel en gevarieerd leeswerk) of op een andere plek.

Voor de rest is er een aantrekkelijke kaart met nette prijzen. Van Provençaalse olijven en eendenborst met geitenkaas via de Black Angus Ribeye en sliptongen naar een kaasplankje of het zinnenprikkelende Alba’s tête à tête coupe d’amour. Dat alles onder het genot van een fles van de belangrijkste wijn van de kaart (de huiswijn!) of een al-dan-niet exquise en bijpassend biertje …
   Thuisblijven kan natuurlijk ook, maar valt niet aan te raden.

Ook zo’n plan is het om eens per maand een liveoptreden te houden. Liefst op zondagmiddag, als Vlaardingen doods is en saai. ‘Binnen een kwartier is het mobiele podium opgebouwd. En ook hier geldt dat de gast uiteindelijk ook een aandeel krijgt in de muziekkeuze.’

Zo eenvoudig als alles hier staat is het natuurlijk niet. Maar de familie De Wit, zeg maar: de jongens van Jan de Wit(t) 2.0, doet er alles aan de omstandigheden voor iedereen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Het pand, eigendom van de heer Noorlander (en niet van AB Inbev, red.), wordt juist op dit moment van sta-in-de-weg en hoofdstotende draaitrap verlost. Er komt links naast de bar een gewone houten trap. Netjes tegen de muur. En zo omarmen chique en casual elkaar halverwege begane grond en entresol. Los nog van de lichte houten vloer schijnt de zon straks ook binnen de historische muren van Alba’s.

Volmaakt gelukkig zijn Vlaardingen en haar inwoners omdat op 1 maart 2019 Grand Café Alba’s opengaat. Dat de geschiedenis van het prettig en onbekommerd uitgaan zich maar oneindig mag herhalen.

Grand Café Alba’s
Westhavenkade 1
3131 AB Vlaardingen

Telefoon: 010-333 55 75
E-mail: info@albas.nl
Website: https://albas.nl/

Openingstijden
Maandag t/m donderdag: 10.00 t/m 22.00 uur
Vrijdag en zaterdag: 10.00 t/m 03.00 uur
Zondag: 10.00 t/m 22.00 uur

3 commentaar(en) op artikel "Alba’s Grand Café"

Weer een prachtig stukje, wat zo'n prachtige onderneming in zo'n prachtig pand nooit geen kwaad kan doen...

Door: Fred Trooster Op:

Weer heerlijk proza!

De zon heeft klaarblijkelijk een weldadige invloed op u, heer Joore.

Door: H.J. Luth-Mulders Op:

tip neem wat kranten abonnementen. Voor mij vaak een reden voor wat bakkies koffie en een hapje!

Door: Marco de Brabander Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker