De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

& veiligheid gebrekkig!

Oeverbos: Asbest hardnekkig

Oeverbos: Asbest hardnekkig

Op 28 februari liep Vlaardinger Bob Kruit nog maar eens richting het Oeverbos. Ondanks alle bemoeienissen en mooie woorden van officiële instanties als gemeente Vlaardingen, DCMR, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer et cetera nog altijd een verzamelplaats van asbest en (ander) puin.

Oostzijde oost, de meest Vlaardingse kant, was het een drukte van belang. Op die plek was de gemeente Vlaardingen met van Stroomopwaarts druk een nulmeting met betrekking tot de visuele "schoonheid" van het terrein te verrichten. Amper 40 meter verderop waren Search BV en Ecoloss bezig de grond om te woelen op zoek naar verontreinigingen in de bodem. Aan de andere kant, zo'n 30 meter "terug" lag aan het oppervlakte een stuk eterniet/asbesthoudend materiaal.

Bob Kruit vroeg zich af of dit alles niet schadelijk was voor werknemers van Stroomopwaarts. 'Heeft Ecoloss dit stuk over het hoofd gezien en is het verantwoord dat wandelaars ongehinderd dit deel kunnen betreden?' vroeg hij per e-mail. Alsook zette hij vraagtekens bij alle beloofde transparantie.

Op bovenstaande vragen reageerde de gemeente Vlaardingen met: 'Bedankt voor je bericht en alertheid! Ik heb contact opgenomen met Staatsbosbeheer. Imke Boersma (woordvoerder) gaat contact met je opnemen. Zij gaan over deze sanering en kunnen daarmee antwoord geven op je vraag.

Verder wil ik nog wel benadrukken dat we veilig werken voor medewerkers Stroomopwaarts (alsmede veiligheid voor wandelaars) uiteraard erg belangrijk vinden en daarom zijn er ook voor dit gebied met Staatsbosbeheer afspraken gemaakt.'

Tot slot reageerde Bob Kruit met: 'Er was op het moment dat ik daar was geen afzetting. De ingeschakelde politie stuurde pottenkijkers weg. De medewerkers van Stroomopwaarts lieten zich niet verwijderen.'

1 commentaar(en) op artikel "Oeverbos: Asbest hardnekkig"

Politie stuurt mensen weg in een openbaar toegankelijk recreatiegebied..?! Waarom? Door WIE is de politie 'ingeschakeld' dan en om welke reden?

Overigens: Asbestvezels kun je dus slechts met een electronen-microscoop zichtbaar krijgen. Díe kun je dus niet rapen hè... DIE zijn helaas wel het meest gevaarlijk omdat DIE in een mensenlichaam kúnnen terechtkomen en daar mògelijk asbestkanker (en naar medici intussen al uitvogelden óók andere vormen van kanker kúnnen doen ontwikkelen) tot ontwikkeling kunnen doen komen op een lange termijn -10 tot 60 jaar na de blootstelling. En JA, natuurlijk is de kans groter bij veelvuldige blootstelling aan die dus onzichtbare troep. Maar... een enkelvoudige blootstelling zou ook vermeden moeten worden, ofschoon Nederland in bewoond gebied er al niet geheel vrij meer van is...

Door: Jan van Zelm Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: