Theme picker

Meest gelezen:

De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Nieuwe uitdaging in Nijmegen

Desirée Curfs: ‘Afscheid met weemoed’

Desirée Curfs: ‘Afscheid met weemoed’

Desirée Curfs neemt na vijf veelal turbulente jaren afscheid als directeur van Stroomopwaarts. Per 1 januari 2021 is zij werkzaam werken voor zorginstelling Living Inn in Nijmegen. Een concept, gebaseerd op een woonvorm met huisvesting voor mensen met somatische en psychische klachten in leeftijd variërend van jong tot oud.

In 400 te realiseren woonunits is ook plaats voor een contingent starterswoningen. Voorwaarde is wel dat jonge starters in ruil voor het goedkope wonen lichte mantelzorg gaan verlenen. Denk aan de sociale kant als het leggen van een kaartje, wandelen in de buitenlucht en het bieden van een luisterend oor.

Sociaal samenwonen
Ook komen er voorzieningen in het complex om de sense of community te versterken. Te denken valt aan een restaurant, een zwembad, een fitnessruimte ...

De bedenker/grondlegger is de projectontwikkelaar. Die heeft dit concept bedacht vanuit persoonlijke ervaringen. Vereenzaming van met name ouderen is hem een doorn in het oog en met sociaal ondernemerschap wil hij wat teruggeven aan de maatschappij.

Desirée Curfs is benaderd om het project te managen; een uitdaging die zij met plezier en leergierigheid, want: veel nieuwe aspecten, is aangegaan.
   Na afronding van de 5-jarige Stroomopwaarts business-case werd het tijd voor een nieuwe werkfase. Aangezien de eerste paal pas op 1 maart volgend jaar de grond ingaat kun je terecht spreken van een frisse start.
   ‘Ik stort me op de organisatie. Leg contacten met gemeente, cateraar, zorgverleners, verhuurders/makelaars, et cetera. De bouwer stapelt stenen en ik zorg globaal voor de binnenkant.’

Overigens is het concept niet helemaal nieuw. Roozen van Hoppe, de ontwikkelaar van het Nijmeegse wooncomplex, heeft al een soortgelijk kleinschaliger project in Berkel-Enschot (een verbouwd klooster, red.) op haar conto staan. Aan ervaring geen gebrek.
   Deze opzet van modern wonen is bedoeld als alternatief voor de en almaar afnemende hoeveelheid klassieke bejaardentehuizen. ‘Het is een particulier initiatief. Is na een Lustrum lang gemeentelijke instelling ook weer eens heel wat anders.’

Alles bijeen een geheel ander metier dan directievoering bij Stroomopwaarts. Zoals bekend verondersteld is Stroomopwaarts de resultante van de complexe samenvoeging van de sociale diensten van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. ‘Fuseren,’ zoals Desirée zegt, ‘is een zwaar en pittig karwei dat het uiterste van je kan vragen.’

Verkoopargument
Nijmegen ligt niet naast Vlaardingen. Hoewel geen sprake van een pilot zal het wooncomplex dienen als uithangbord van het nieuwe wonen. Hierbij vormen jong en oud, gezond en beperkt, welgesteld en sociaal hurend, starter en arrivée welkome onderdelen van het sociaal samenzijn.
   Living Inn beoogt vanuit eerste vestiging Berkel-Enschot en straks Nijmegen de woonvleugels verder uit te slaan in Nederland. Wie weet belandt Desirée vanuit die hoedanigheid nog eens en opnieuw in Vlaardingen.

Afscheidscadeau?
Er zal, Ron Boers en Tim Thiel kennende, nog heel wat water door zowel Maas als Waal stromen, maar wie weet is dit recalcitrante duo nog op tijd voor overhandiging van hun al drie jaar geleden aangekondigde Zwartboek.
   Dit epistel, niet te verwarren met de succesvolle film met o.a. Carice van Houten, is volgens hen opgebouwd uit de verzamelde klachten van veelal cliënten van Stroomopwaarts.
   Desirée Curfs, lachend: ‘Dat wordt dan een afscheidscadeau.’ De film werd in 2008 uitgeroepen tot beste Nederlandse film aller tijden; het is twijfelachtig of de klachtenlijst dezelfde eer te beur zal vallen.

Stroomopwaarts
Desirée: ‘Het realiseren van de fusie om van drie echt één te maken (met zeven locaties en 1.500 personeelsleden) was geen sinecure. Trots is wel het goede woord waarachter we ons met recht mogen verschuilen. Het was een unieke fusie, moesten zelf het wiel uitvinden. Dat werkt louterend en er is best weleens een traantje gevallen bij succes zowel als tegenslag.’

Het bestuur schetst binnenkort een profiel voor de nieuwe “Desirée”. Lachend zegt ze:: ‘Het is misschien wel goed om nu een geheel ander type directeur binnen de poorten te halen. Stroomopwaarts staat, de fusie is voorbij. Tijd voor consolidatie maar ook investeren in de doorontwikkeling? Maar daar gaan anderen over. Ik ga niet over mijn graf heen beslissen.’
   Als fuseren soms een soort van strijdveld is, waarbij stevige beslissingen horen, dan is het bij Stroomopwaarts nu vrede. Een nieuwe directeur zal zowel keihard manager moeten zijn als iemand die gemeend zijn of haar arm om een schouder durft te slaan zonder daarbij geforceerd over te komen. Desirée: ‘je moet hier echt alles leuk vinden.’

Kruiwagen!
Om alle journalistiek gezeur vóór te zijn zegt Desirée tot slot: ‘De ontwikkelaar is een bekende van mij. We kennen elkaar al jaren. Omdat hij me zo goed kent durfde hij me te vragen of ik bij Living Inn aan de slag wil. Ja, dus! En met veel plezier en enthousiasme.’

Heimachine en bouwploeg
Op 1 maart 2021 wordt de eerste paal geslagen. Het wooncomplex wordt gefaseerd en gedurende de achttien maanden daarop opgeleverd. Als alles verloopt zoals achter en op de vergader- en tekentafel uitgedacht en op papier gezet wordt het project september 2022 feestelijk geopend.
   In grote lijnen is het project opgezet in de vorm van een klassieke vierkanthoeve. Compleet met binnentuin, en - deels therapeutisch - zwembad.
   De Vlaardinger is als eerste uitgenodigd. Zwembroek, handdoek en badmuts liggen in ieder geval vast klaar!

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker