Theme picker

Meest gelezen:

De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

DCMR meldt de diverse locaties met opslag NH4NO3

Ammoniumnitraat ligt in Vlaardingen

Ammoniumnitraat ligt in Vlaardingen

SCHIEDAM - De DCMR in Schiedam heeft vandaag bekendgemaakt waar in de regio ammoniumnitraat opgeslagen ligt. De dichtst bij Schiedam liggende locatie waar deze in sommige gevallen explosieve stof ligt opgeslagen is bij het bedrijf Yara Vlaardingen. Ammoniumnitraat is een stof die in grote hoeveelheden opgeslagen lag in de haven van Beiroet, waar dinsdag de explosieramp heeft plaatsgevonden.

Dit bedrijf Yara Vlaardingen is gevestigd aan de Zevenmanshaven. Dat is dicht bij het bedrijf Renewi, waar onlangs langdurig een brand woedde die voor stankoverlast zorgde, ook in Schiedam. 

De DCMR over ammoniumnitraat: "Op 4 augustus vond in Beiroet een explosie plaats van (waarschijnlijk) een grote hoeveelheid ammoniumnitraat die lag opgeslagen in een loods in de haven. Hier vindt u een overzicht van de Brzo*) -bedrijven die ammoniumnitraat opslaan in de provincies Zuid-Holland en Zeeland. We hebben in Nederland afspraken gemaakt hoe stoffen zo veilig mogelijk opgeslagen kunnen worden. Afhankelijk van de hoeveelheid ammoniumnitraat en de samenstelling met andere stoffen, wordt bepaald hoe streng de regels zijn voor opslag. Dat is afgesproken in een landelijke richtlijn die een groepenindeling 1, 2, 3 tot en met 4 hanteert. De laatste groep (4 dus) is de zwaarste categorie en de enige categorie die explosief kan zijn. Een explosie zal nooit spontaan optreden. Om ammoniumnitraat uit groep 4 te laten exploderen is een externe hittebron zoals een brand noodzakelijk. Voor de opslag van ammoniumnitraat uit groep 4 gelden dan ook de zwaarste maatregelen."

In de provincie Zuid-Holland, waar DCMR namens deze provincies vergunningverlener en toezichthouder is, ligt bij een aantal Brzo-bedrijven ammoniumnitraat opgeslagen. Dit zijn aldus de DCMR:
Yara Vlaardingen (groepen 1, 2 en 4)
Van Iperen Westmaas (groep 1)
Van Iperen Oude Tonge (groep 1)
TransTerminal Dordrecht (groepen 2 en 3)

Voor Zeeland noemt DCMR de bedrijven:
Yara Sluiskil (groepen 1,2 en 3)
Vlaeynatie Westdorpe (groep 3)
Rosier Sas van Gent, vloeibaar ADR klasse 5.1

*) Brzo is de afkorting van Besluit risico’s zware ongevallen.

Afbeelding: Structuurformule van ammoniumnitraat (door Mikayé - File:Ammonium-nitrate-2D.png, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18488167)

 

1 commentaar(en) op artikel "Ammoniumnitraat ligt in Vlaardingen"

Dan zal de DCMR vast wel weten hoeveel Yara van dit product heeft opgeslagen?

Door: Rob Lichtendahl Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker