De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Costello van Steenis vecht in Milaan zonder toeschouwers

Op naar Top 3 MMA-Bellator

Op naar Top 3 MMA-Bellator

Gehinderd door de file komt MMA-vechter Costello van Steenis op vrijdagmiddag 18 september ruim een uur later op de afgesproken plek als afgesproken. Na een dag in Haarlem te zijn getest op HIV, hepatitis en corona is hij klaar voor zijn gevecht met de Brit Fabian Edwards.

Zaterdag 26 september vormt Costello voor de tweede keer en in Milaan in zijn carrière het krijgshaftig hoofdmenu. Helaas zonder toeschouwers toch een gevecht waar hij met veel zin naar uitkijkt: ‘Het is voor het eerst dat ik een hekel heb aan mijn tegenstander,’ opent hij het gesprek. ‘Die gozer laat zich op de sociale media zo laatdunkend uit over mij dat ik op terugreis een paar tanden van hem in mijn broekzak als souvenir mee terugneem.
   Hij gaat het voelen,’ klinkt het er zonder branie met een glimlach zelfverzekerd achteraan.

Voor de liefhebber: het duel wordt zaterdag rechtstreeks uitgezonden op Spike tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat wordt kijken of, in geval van een klein uitstapje, de recorder stand-by zetten.

Zijn vorige partij, een nederlaag tegen de eveneens Brit, John Salters, resulteert alweer van november 2019. Het valt niet mee dat je, in tegenstelling tot de meeste competitieve sporten, bijna een jaar moet wachten om je gram weer te kunnen halen; je krachten meten met een opponent en hopen dat de Top 3 eraan komt. Maar dat is inherent aan MMA-kooi vechten.

Maandag 21 september rond de klok van 14.00 uur landt zijn vliegtuig op het Milanese vliegveld Malpensa. Met in zijn bagage havermout, noten, bananen, pindakaas, chocosiroop, trainer Ricardo Wondel en verzorger Gewick Mousasi.
   Eenmaal in Italië gaat de tocht (met drie taxi’s) naar het hotel. Daar volgt weer een medische test dan is het verplicht in corantaine op drie kamers. Eveneens op kosten van de bond. 48 uur na de (negatieve) test wordt zijn bewegingsruimte iets minder beperkt; dan is er een zaaltje in het hotel om te trainen.
   Costello: ‘Milaan verkennen is er niet bij. Het worden een paar dagen van Playstation, televisiekijken, afvallen en veel slapen. Na twee dagen gelukkig weer trainen. Ik zal blij zijn als het zaterdagavond 22.00 uur. Dan kan ik eindelijk aan de slag.’

Zijn opponent Fabian Edwards is nog nooit buiten de UK geweest. Dat kan een nadeel zijn. ‘Het is een vechter die graag staande vecht en schopt. Ik ben meer van alle markten thuis. Heb ook veel ervaring in het grondgevecht.’

Contract
Begin augustus kwam dan eindelijk het contract voor het gevecht. Op dat moment zat ik in Spanje voor een midweek in een overigens coronaveilige streek. Terug in Nederland is gelijk het trainingsschema geïntensiveerd naar tweemaal per dag; eenmaal licht en eenmaal zwaar of andersom.
   Dat trainen geschiedde in Leiden bij Gegard Mousasi en in de Vlaardingse Polderpoort. Normaal oefen ik ook in Amsterdam, maar met alle corona heisa hebben we dat maar geskipt. Ook heb ik een aantal uurtjes getraind bij The Boxing Company aan de KW Haven.
   En natuurlijk nog wat “huiselijke” oefenpotten met mijn broertje Gino die, hoewel een paar jaar jonger, fysiek vrijwel gelijkwaardig is. Maar ik win nog altijd,’ aldus een lachende Costello.

Gewicht
MMA-vechten is gewichts-technisch een aparte sport. Vóór weging moet Costello voldoen aan de gewichtseis van 84,4 kilo. Is dat voorbij, dan is het als een beest eten om ’s avonds weer 91 kilo te wegen. Gewicht is bij het MMA van een groot goed.
   ‘Het is een kwestie van geforceerd en razendsnel afvallen en aankomen. Dat is niet best voor je lichaam, maar de enige manier om zo krachtig mogelijk aan de start te verschijnen. Er zullen best vrouwen jaloers op mij zijn, maar laat die illusie gerust een illusie blijven. Het is zwaar en als je afvalt begin ik al haast te kwijlen als ik 24 Kitchen voorbij zie gaan op tv.’

Thuis heeft hij enkel contact met vader Robert-Jan en zijn broer Gino. Dat hij visite komt voor het interview mag een uitzondering heten. Wel hanteert hij als een soldaat de 1,5 meterregel. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Tot slot
Costello: ‘MMA-vechten behoort niet tot de meest favoriete sporten. Het feit dat er tot bloedens toe wordt geknokt doet veel mensen besluiten de uitgezonden wedstrijden aan zich voorbij te laten gaan.
   Het is een keiharde sport van meest sympathieke vechters.’ Wie Costello een beetje kent weet dat hiervan geen woord gelogen is.

Televisie Spike
Datum: zaterdag 26 september
Tijd: 22.00 t/m 23.00 uur

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker