VLAARDINGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de ontwerp-omgevingsvisie Vlaardingen 2040 voor de terinzagelegging. In de omgevingsvisie is bepaald hoe we omgaan met de beperkte fysieke ruimte in de stad, wat daarbij belangrijk is en wat de ambities en doelen van de stad zijn. Alle belangrijke ontwikkelingen en uitdagingen in onze leefomgeving zijn op een rij zet.
Het gaat om zaken zoals wonen, werken, natuur, klimaat en energie. Bij zo’n plan hoort ook een Plan-MER, een verplichte milieueffectrapportage. Dit rapport onderzoekt de mogelijke gevolgen voor het milieu en helpt om de beste keuzes te maken. Zo zorgen we ervoor dat de plannen niet alleen goed zijn voor mens en economie, maar ook voor de natuur en het milieu. Verantwoordelijk wethouder Koen Kegel: “Meer dan 3.000 reacties en ideeën kregen we van Vlaardingers als input voor onze omgevingsvisie! Daarmee is voor mij aan een eerste belangrijke voorwaarde voldaan om te werken aan de toekomst van onze stad: betrokken Vlaardingers. Het mooie resultaat van deze omgevingsvisie, is mede door deze input goed gelukt."
Overkoepelende kernambities benoemd
In de visie zijn drie overkoepelende kernambities voor Vlaardingen benoemd:
1. Vlaardingen is sociaal, aantrekkelijk en gezond: Het streven is om Vlaardingen te ontwikkelen tot een inclusieve woonstad. Dit komt tot uiting in de plannen voor de ontwikkeling van belangrijke gebieden zoals de Binnenstad, Rivierzone en de Westwijk. Het doel is een stad waar iedereen zich thuis voelt en waarin gezondheid en leefbaarheid centraal staan.
2. Vlaardingen is toekomstbestendig: Dit wordt bereikt door groen en blauw (natuur en water) met elkaar te verbinden en door ruimte te creëren voor de energietransitie. Er wordt gestreefd naar een duurzame stad die voorbereid is op de uitdagingen van de toekomst, zoals klimaatverandering en de behoefte aan schone energie.
3. Vlaardingen heeft innovatieve opleiders en werkgevers: Vlaardingen streeft naar een vitale economie met een beroepsbevolking die goed is opgeleid en past bij de behoeften van de lokale markt. Dit wordt mogelijk gemaakt door een sterk onderwijsaanbod met een focus op mbo-opleidingen gericht op sectoren zoals food, zorg en techniek, die bijdragen aan de innovatiekracht van de stad.
Samen komen we verder dan alleen
Wethouder Koen Kegel: “Onze samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties stopt niet na het opstellen van deze omgevingsvisie. We blijven daarom actief de samenwerking opzoeken met Vlaardingers om onze plannen in gezamenlijkheid verder te brengen. Ook werken we samen met regionale en nationale overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties om onze ambities werkelijkheid te laten worden. Deze visie is niet in beton gegoten en wordt regelmatig geactualiseerd om goed in te kunnen blijven spelen op alle ontwikkelingen die op onze stad afkomen. Ik denk dat we trots mogen zijn op deze ontwerp-visie en ik kijk uit naar de reacties”.
De ontwerp-omgevingsvisie Vlaardingen 2040 en de bijbehorende bijlagen zullen zes weken (vanaf 5 september t/m 16 oktober 2024) ter visie worden gelegd en tijdens deze periode kunnen door een ieder zienswijzen worden ingediend. De zienswijzen zullen door het college worden betrokken bij het definitieve ontwerp van de omgevingsvisie Vlaardingen 2040. Daarna zal de omgevingsvisie met het plan-MER voor vaststelling worden voorgelegd aan de gemeenteraad.