Vlaardingen groeit en bloeit bijna

College presenteert begroting

VLAARDINGEN - Het college ziet mogelijkheden om de komende jaren flink te investeren in onder andere de Rivierzone, Binnenstad en Westwijk.

Vlaardingen groeit en bloeit bijna

In de vandaag gepresenteerde meerjarenbegroting 2025 – 2028 wordt meer focus aangebracht op de prioriteiten voor de stad, zoals de stadsprogramma’s. ‘We bouwen aan een stad waar we trots op kunnen zijn', volgens wethouder Bart Bikkers (Financiën).

'De ontwikkelingen in de stad maken dat er voor het college geen twijfel bestaat dat er flink geïnvesteerd moet worden en dat we de plannen, zoals we die in het coalitieakkoord van de gemeenteraad hebben meegekregen, moeten uitvoeren. Daar gaan we de komende jaren op doorpakken,' legt Bikkers uit.

'Dat betekent concreet dat we van de binnenstad ons visitekaartje maken onder andere door onomkeerbare stappen te zetten in de transformatie van het Liesveldviaduct. We behouden onze monumenten door bijvoorbeeld de Grote Kerk om te bouwen tot bibliotheek. We verbinden in de Rivierzone de stad opnieuw met het water. We voegen groen toe aan de stad via onze zeven groenprojecten. Het ontwerp voor het Maaspark en schetsontwerp voor het Liesveldpark maken wij volgend jaar gereed. We realiseren diverse (woon)wijken en zetten in op energietransitie. De Westwijk krijgt extra aandacht zodat bewoners kansen krijgen om te bouwen aan een mooie toekomst. Dat is nodig, want in Vlaardingen moet iedereen kunnen meedoen. Het tegengaan van armoede blijft daarom een aandachtspunt. We proberen mensen beter te bereiken om te laten weten hoe ze kunnen worden geholpen om volledig op eigen benen te staan. Ook investeren we in moderne scholen zoals de (v)mbo-campus.' 

Flink investeren in de stad
Om deze plannen voor de stad waar te maken, heeft het college kritisch naar de begroting moeten kijken en keuzes moeten maken. 'We kiezen ervoor om alleen datgene aan de gemeenteraad voor te stellen wat echt noodzakelijk is om stappen voorwaarts te zetten op de belangrijkste onderwerpen voor de stad,' zegt hij.

'Er is gezocht naar manieren om extra inkomsten te genereren en efficiënter met ons geld om te gaan. We zijn ons ervan bewust dat dit voor sommige Vlaardingers geen leuke boodschap is. Tegelijkertijd pakken wij met deze ingrepen onze verantwoordelijkheid om onze stad vooruit te brengen.'   

Financieel perspectief
Het uitgangspunt van het college is en blijft dat de gemeente solide financieel beleid voert. Dat betekent onder andere dat het college ook voor de komende jaren een structureel sluitende begroting presenteert. Daarin zijn noodzakelijke keuzes gemaakt, omdat er nog veel onzekerheden en risico’s zijn waar de gemeente rekening mee moet houden. Zo zijn er nog steeds vraagtekens over inkomsten vanuit het Rijk, de afspraken tussen de VNG en het kabinet en de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet. 

'Als we kijken naar andere gemeentes in het land, zien we dat zij het zwaar hebben,' weet Bikkers. 'Dat wordt mede veroorzaakt door de stijging van de kosten voor de jeugdzorg. Daar hebben ook wij last van in Vlaardingen. De VNG trekt hiervoor namens gemeenten aan de bel bij het Rijk. Zelf zijn wij in gesprek met onze uitvoeringsorganisatie Mevis om te kijken hoe we hier meer grip op kunnen krijgen. Aan onze andere samenwerkingsverbanden in de regio hebben wij al eerder gevraagd om te onderzoeken waar het met minder kan.'

Behandeling in de gemeenteraad
Het college is trots op deze begroting en de keuzes die hierin zijn gemaakt. Het is uiteraard uiteindelijk aan de gemeenteraad om te bepalen waar de middelen de komende jaren voor worden ingezet. Inwoners en andere belanghebbenden kunnen reageren op de begroting door in te spreken tijdens het Sprekersplein gedurende de raadscommissie op 24 oktober. Aanmelden kan via griffie@vlaardingen.nl. Op 6 en 7 november behandelt de gemeenteraad de begroting.

18-09-2024