De 160ste herdenking van de afschaffing van de slavernij vindt plaats op 1 juli 2023. Denk Vlaardingen ziet deze gelegenheid als een goed moment om het gemeenschapsgevoel en het gevoel van verbondenheid met de verschillende groepen met een migratie-achtergrond, die leven en werken in Vlaardingen, aan te moedigen door een gebaar van erkenning te doen aan deze groepen. Het gebaar kan zijn het vernoemen van een bekende straat of een veel bezocht plein dichtbij het stadshuis naar de afschaffing van de slavernij 160 jaar geleden.
In de ex-kolonie Suriname staat deze gebeurtenis bekend als Keti-koti. Hoe erkentelijk zouden de nazaten van de tot slaaf gemaakte voorouders zijn, die in Vlaardingen wonen en werken, als Keti-koti op het naambord zou mogen prijken? De bedoelde naam is emotioneel beladen bij de nazaten die al decennialang hunkeren naar erkenning van het slavernijverleden door de Nederlandse overheid.
Denk is van mening dat in navolging van de aangeboden excuses aan de nazaten van de tot slaafgemaakte personen door de Nederlandse regering, bij monde van de minister-president Mark Rutte, uitgesproken op 19 december 2022, Vlaardingen zich van zijn beste zijde zal moeten laten zien door de excuses van de Nederlandse regering om te zetten in het vernoemen van een straat of plein binnen de gemeente naar Keti-koti.
Uit archiefstukken blijkt dat families in Vlaardingen direct of indirect ook meeprofiteerden van de voordelen en opbrengsten van de slavernij en slavenhandel. Denk zal de komende periode enerzijds lobbyen om draagvlak te vinden voor dit idee en anderzijds nazaten die zijn gevestigd in de gemeente, aansporen om vergevingsgezind te zijn en met vereende krachten te werken aan de ontwikkeling van onze geliefde stad Vlaardingen.