VLAARDINGEN - Op dinsdag 5 maart, rond 14.00 uur, plaatst burgemeester Bert Wijbenga(van Nieuwenhuizen) een bericht op Facebook.
“Werkbezoek bij een heel oude Vlaardingse vereniging. De in 1893 opgerichte Schietvereniging Wilhelmina, midden in de Oostwijk. Na enige formaliteiten mocht ik van het bestuur ook even schieten. Ik was het nog niet verleerd.”
Het is nogal een contrast met 7 juni 2023. De dag waarop dezelfde burgemeester een campagne start tegen het dragen van een wapen.
“Het is niet stoer, het is juist stoerder om zonder wapen op pad te gaan.” Dit zei burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen bij de start van een campagne tegen wapenbezit onder jongeren. Vooral op scholen wordt ingezet op preventie en bewustwording.
De lancering van de campagne vond maandag plaats in het Groen van Prinstererlyceum, door Patrick Straatman van Minters jongerenwerk, Mitch Scheers van de politie en burgemeester Wijbenga. Volgens de burgemeester gebeuren er in Vlaardingen teveel incidenten omtrent wapenbezit. “Politie en jongerenwerk moeten tientallen keren per jaar ingrijpen. Jongeren dragen een wapen omdat ze denken dat het veiliger is of omdat het stoer is", zegt hij tegen Omroep Vlaardingen.
Voorstel HEEL DE STAD
1. Wees bewust van uw voorbeeldfunctie
Als burgemeester heeft u een belangrijke voorbeeldfunctie voor de inwoners van Vlaardingen, met name voor jongeren. Het is van groot belang om u bewust te zijn van de invloed van uw gedrag en uitingen op anderen, vooral gezien lopende campagnes zoals die tegen wapenbezit onder jongeren.
2. Overweeg de mogelijke impact van uw acties, woorden en online publicaties op de gemeenschap en specifiek op jongeren. Het delen van foto's waarin u schietactiviteiten verricht, kan verkeerd worden geïnterpreteerd en kan het tegenovergestelde effect hebben van wat u beoogt.
HEEL DE STAD vragen
Overeenkomstig art. 155, lid 1 van de Gemeentewet en art. 34 van het Reglement van Orde stelt raadslid Ron Boers (HEEL DE STAD) u de volgende vragen: Schietende burgemeester;
1. Is het college op de hoogte van de recente publicatie op Facebook waarin de burgemeester, de heer Bert Wijbenga, trots verklaart dat hij het schieten niet verleerd is tijdens een bezoek aan een schietvereniging?
2. Kan het college bevestigen dat deze publicatie daadwerkelijk afkomstig is van de burgemeester, de heer Bert Wijbenga, en zo ja, wat is de reactie van het college hierop?
3. In hoeverre acht het college het gedrag van de burgemeester, en het vol trots tonen in de publicatie op Facebook, in lijn met zijn voorbeeldfunctie voor de inwoners van Vlaardingen, met name gezien de lopende campagne tegen wapenbezit onder jongeren?
4. Is de burgemeester, de heer Bert Wijbenga, zich bewust van de mogelijke invloed van zijn acties op het gedrag en de perceptie van wapenbezit onder jongeren in Vlaardingen?
5. Achteraf beschouwd, acht de burgemeester, het verstandig om zelf trots foto's te delen van een schietende burgemeester, gezien zijn positie en de lopende campagne tegen wapenbezit onder jongeren?
Campagne
6. Specificeer de gemaakte kosten van de campagne tot nu toe en deel de begroting.
7. Wanneer eindigt de campagne? Of was een schietende burgemeester het knallend einde van de campagne?
8. Welke specifieke doelstellingen heeft de gemeente Vlaardingen gesteld voor de campagne tegen wapenbezit onder jongeren?
9. Welke meetbare indicatoren worden gebruikt om de effectiviteit van de campagne te evalueren?
10. Zijn er al voorlopige resultaten beschikbaar met betrekking tot de impact van de campagne? Zo ja, welke positieve ontwikkelingen zijn er waargenomen?
11. Is een schietende burgemeester een weloverwogen strategie om de boodschap van de campagne verder te verspreiden en te versterken?
12. Zijn er, naast een schietende burgemeester, nog meer plannen om nieuwe middelen of interventies toe te voegen aan de campagne om specifieke doelgroepen beter te bereiken?