Openbare besluiten B&W van 23 april 2024

VLAARDINGEN - Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Openbare besluiten B&W van 23 april 2024

Raadsvoorstel wijziging Gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

Onder voorbehoud van verkregen toestemming van de gemeenteraad het wijzigingsbesluit gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag vastgesteld.
Raadsvoorstel wijziging Gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag vastgesteld.

Toelichting:
De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om in te stemmen met het wijzigen van de Gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Door de wijziging wordt de MRDH in lijn gebracht met de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen. Hierdoor krijgt de gemeenteraad meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op een gemeentelijk samenwerkingsverband zoals de MRDH.

Nieuwe achtervangovereenkomst Waarborgfonds Sociale Woningbouw
Het college van burgemeester en wethouders heeft tot het aangaan van een nieuwe achtervangovereenkomst met het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) besloten.

Toelichting:
Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben gevraagd in te stemmen met een nieuwe achtervangovereenkomst voor de gemeente Vlaardingen. Het WSW borgt leningen van woningcorporaties. Corporaties zijn hierdoor in staat om met gunstige financieringsmogelijkheden sociale huurwoningen te realiseren en in stand te houden. Het Rijk en de gemeenten staan elk voor 50% in de achtervang bij het WSW. Wanneer een corporatie in financiële problemen raakt, zorgt het WSW dat rentebetalingen en aflossing van leningen doorgaan. Pas wanneer dat onvoldoende is, komen Rijk en gemeenten als achtervang in beeld om renteloze leningen te verstrekken.

Vaststellen van het bestemmingsplan 'Anna van Saksenweg 1 (gecoördineerde procedure)'
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot het vaststellen van het bestemmingsplan 'Anna van Saksenweg 1 (gecoördineerde procedure)' vastgesteld.

Toelichting:
Het doel van het bestemmingsplan 'Anna van Saksenweg 1 (gecoordineerde procedure)' is het verkrijgen van een kader voor de herontwikkeling van het plangebied. Hierbij wordt de bestaande bebouwing met de bestemming 'cultuur en ontspanning' gesloopt voor nieuwbouw van een gebouw met maximaal 46 appartementen. Omdat de herontwikkeling niet past in het nu geldende bestemmingsplan 'Holy-Zuidwest', is dit nieuwe bestemmingsplan opgesteld om het beoogde project juridisch-planologisch mogelijk te maken. Na de eerdere tervisieleggingsperiode van het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerp-omgevingsvergunning en het ontwerpbesluit hogere waarden zijn de ontvangen zienswijzen afgewogen en - indien daar aanleiding toe was - meegenomen in het uiteindelijke voorstel dat door het college voor besluitvorming wordt aangeboden aan de gemeenteraad.

Afhandeling bezwaar tegen raadsbesluit
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten:

Het bezwaarschrift, tegen raadsbesluit 1968924 (ontwikkellocatie Jumbo de Loper te gaan ontsluiten via de Amalia van Solmslaan) d.d. 29 februari 2024, namens de gemeenteraad in behandeling te nemen, tenzij de raad anders besluit.
Raadsmemo behandeling bezwaarschrift tegen raadsbesluit "ontwikkellocatie Jumbo de Loper te gaan ontsluiten via de Amalia van Solmslaan" d.d. 29 februari 2024 vast te stellen.

Toelichting:
Het college van burgemeester en wethouders gaat namens de gemeenteraad een bezwaarschrift afhandelen, dat is ingediend door omwonenden tegen het raadsbesluit ‘verkeersontsluiting van ontwikkellocatie Jumbo de Loper via de Amalia van Solmslaan’. De gemeenteraad wordt hierover geïnformeerd via een raadsmemo.

Beantwoording artikel 34-vragen over fraude Wmo
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van raadslid Van Huizen over fraude in de Wmo vastgesteld.

Toelichting:
In een artikel van de Telegraaf van 21 maart 2024 spreekt deze krant van Wmo (Wet op de maatschappelijke ondersteuning)-fraude van honderden miljoenen door zogenoemde zorgcriminelen. De fraude zou niet alleen voorkomen bij geïndiceerde zorg via de Wmo, maar ook bij zorg die ingezet en gefinancierd wordt met een persoonsgebonden budget (pgb). Raadslid Van Huizen stelt vragen over de omvang van Wmo- en pgb-fraude in Vlaardingen en wat de gemeente en inwoners kunnen doen bij fraude. In de beantwoording van de vragen geeft het college aan dat er op dit moment geen fraude is vastgesteld. Om misbruik en fraude in de Wmo-zorg te voorkomen maakt gemeente Vlaardingen gebruik van de Toezichthouder Wmo GGD Rotterdam Rijnmond. De toezichthouder voert proactief, preventief en reactief toezicht op zorgaanbieders.

Bij vermoeden van fraude met pgb kunnen professionals en inwoners melding doen bij Rogplus, die vervolgens verder onderzoek verricht. Op regionaal niveau werken de toezichthouder Wmo en Rogplus samen om fraude zoveel mogelijk te voorkomen. Het college vindt het belangrijk dat de drempel om fraude te melden laag is.

Raadsmemo tweede bestuursrapportage Rogplus/Mevis Jeugd 2023
Het college van burgemeester en wethouders heeft raadsmemo Tweede bestuursrapportage Rogplus/Mevis Jeugd 2023 vastgesteld.

Toelichting:
Het college heeft een raadsmemo voor de tweede bestuursrapportage 2023 Rogplus/Mevis vastgesteld. Het memo geeft een samenvatting van de voortgang op het contract dat de MVS- gemeenten heeft met het samenwerkingsverband rondom Jeugd, uitgevoerd door Mevis. Hierin wordt onder andere een stijging van het aantal cliënten benoemd, het verbeteren van de wijkteams en verbeterplannen n.a.v. onderzoek naar de kwaliteit van de ondersteuningsplannen.

Raadsmemo Voortgangsbericht verbeteringen in het leerlingenvervoer
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo Voortgangsbericht verbeteringen in het leerlingenvervoer vastgesteld.

Toelichting:
Met deze raadsmemo informeert het college de raad over de actuele stand van zaken rondom het leerlingenvervoer. Trafficon, een bureau gespecialiseerd in het ondersteunen van gemeenten bij mobiliteitsvraagstukken inzake doelgroepenvervoer, is ingeschakeld, dit heeft geleid tot een aantal verbeteracties. Daarnaast loopt er een onderzoek gericht op structurele verbeteringen voor de lange termijn borgen.

Raadsvoorstel tot het vaststellen van de antwoordbrief met zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 Stroomopwaarts MVS
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsvoorstel tot het vaststellen van de antwoordbrief met zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 Stroomopwaarts MVS vastgesteld.

Toelichting:
Stroomopwaarts heeft op 5 april 2024 haar ontwerpbegroting 2025 aan de gemeenteraad aangeboden. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om via een zienswijze een reactie op de ontwerpbegroting 2025 te geven. Het college heeft een zienswijze voorgesteld en heeft het raadsvoorstel tot vaststellen van de antwoordbrief met zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 Stroomopwaarts MVS vastgesteld.

De ontwerpbegroting 2025 wijkt € 4.492.000,- nadelig af van de begroting 2024. De stijging van onze gemeentelijke bijdrage heeft gevolgen voor de gemeentelijke begroting en meerjarenbegroting. De verwachting is dat een deel van de stijging van onze gemeentelijke bijdrage kan worden opgevangen. De stijgingen van; als gevolg van stijging armoedevoorzieningen, als gevolg van daling opbrengsten WLB en stijging voorschot loonkostensubsidie was nog niet voorzien in onze gemeentelijke meerjaren-begroting. De stijging van onze gemeentelijke bijdrage zal dan ook opgevoerd worden in de Voorjaarsnota 2024.

Beantwoording artikel 34-vragen met betrekking tot het Stadsarchief
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van mevrouw Rots met betrekking tot het Stadsarchief vastgesteld.

Toelichting:
In de beantwoording geeft het college aan dat het Stadsarchief op dit moment 1.080 archieven en archiefjes in beheer heeft. De bouwvergunningen en de bijbehorende bouwtekeningen worden van alle archieven het meest geraadpleegd. Dit onderdeel is compleet gedigitaliseerd. Ook bijvoorbeeld de beeldcollectie (ruim 50.000 items) en de krantencollectie (1804, 1869-1987) zijn volledig gedigitaliseerd. De met name voor stamboomonderzoek belangrijke registers van de Burgerlijke Stand (circa 110.000 aktes), worden op dit moment gedigitaliseerd.

Er is een achterstand in het digitaliseren van de niet-overheidsarchieven. Deze archieven zijn met name belangrijk voor geschiedschrijving. Verdere digitalisering van de archieven pakt het Stadsarchief aan op basis van urgentie en haalbaarheid.

Beantwoording artikel 34-vragen inzake aardgasvrij
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van ONS Vlaardingen inzake aardgasvrij vastgesteld.

Toelichting:
ONS Vlaardingen heeft het college een aantal vragen gesteld rondom het aardgasvrij maken van wijken. Het college begrijpt de zorgen van de bewoners. Er zijn dan ook in de loop van de tijd onder meer zeven informatiebijeenkomsten in de Drevenbuurt georganiseerd, waarbij goed is geluisterd naar bewoners. De betaalbaarheid van een alternatief voor aardgas is hierbij een van de belangrijkste zorgen gebleken.

Juist in het belang van de bewoners zal het college verder werken aan een wijkuitvoeringsplan voor de Drevenbuurt. De verwachting is namelijk dat bewoners met dit plan een betaalbaarder (collectief) alternatief kan worden geboden dan wanneer mensen met een individuele oplossing de overstap realiseren naar een aardgasvrije woning.

Hiermee doet het college recht aan de (middels de Transitievisie Warmte 2022-2026) door de raad vastgestelde opdracht, om in te zetten op een schone en betaalbare energietransitie voor onze bewoners. Met de stijgende gasprijzen en de aanstaande verplichting om per 2026 minimaal een (dure) hybride warmtepomp te installeren bij vervanging van de CV ketel, zal de gemeente de bewoners een aanbod doen om aan te sluiten bij een collectieve aardgasvrije warmteoplossing. Het college is van mening dat het aansluiten bij een collectieve warmtevoorziening, zoals een bronnet op basis van aquathermie of een warmtenet, waarbij Warmtelinq de voorkeursbron zou zijn, Vlaardingers uiteindelijk minder kost dan wanneer bewoners individueel van het aardgas af gaan. Het staat bewoners overigens te allen tijde vrij om niet in te gaan op het collectieve aanbod, maar op individuele wijze van het aardgas af te gaan.

Betaalbaarheid is en blijft essentieel en zal een topprioriteit zijn en blijven. Over de betaalbaarheid van alternatieven voor aardgas gaat het college - in het kader van de Voorjaarsnota - nog nader in gesprek met de raad. Hiermee bepaalt uiteindelijk de raad voor onze inwoners de definitie van betaalbaarheid van de transitie naar fossielvrij verwarmen.

ENSIA-Audit verklaring over 2023 met betrekking tot informatieveiligheid
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

ENSIA-collegeverklaring inclusief inhoudelijke bijlagen Suwinet en DigiD (Incl. TPM-verklaring) en ENSIA-Assurancerapport vastgesteld.
Van de rapportage 20240420_Gemeente Vlaardingen Rapportage informatieveiligheid College_2023 ENSIA kennisgenomen.
Rapportage Gemeente Vlaardingen BAG-BGT-BRO 2023 ENSIA vastgesteld.
Uittreksel BRP vaststellen en ondertekend.
Uittreksel Reisdocumenten vaststellen en ondertekend.
Raadsmemo ENSIA-Audit 2023 vastgesteld.
Op basis van artikel 87 Gemeentewet jo. artikel 5.1 lid 2 onder i geheimhouding de stukken als genoemd onder beslispunt 2 tot en met 5 onder geheimhouding aangeboden

Toelichting:
Jaarlijks worden gemeenten vanuit verschillende ministeries verplicht om door middel van ENSIA-zelfevaluaties (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) te toetsen op informatieveiligheid. De vastgestelde verantwoordingsrapportages moeten elk jaar voor 1 mei over het voorgaande jaar worden ingediend bij de toezichthouder(s), net als de uittreksels Reisdocumenten en BRP. Door het vaststellen van de verklaring en bijbehorende stukken geeft het college aan dat de informatieveiligheid binnen de gemeente in 2023 volgens de daarvoor opgestelde richtlijnen is geregeld.

Raadsbijeenkomsten
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo motie attentie voor ouderen vastgesteld.

Toelichting:
Om uitvoering te geven aan de motie Attentie voor ouderen bezoekt het college, samen met gemeenteraadsleden, op 4 oktober (Nationale ouderendag) de bewoners van de in totaal negen Vlaardingse verpleeg- en verzorgingshuizen. Zij ontvangen dan een leuke attentie.

24-04-2024