Openbare besluiten B&W van 14 mei 2024

VLAARDINGEN - Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Openbare besluiten B&W van 14 mei 2024

Raadsmemo Bundeling Zienswijzen Ontwerpbegrotingen 2025 Gemeenschappelijke Regelingen
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo Bundeling Zienswijzen Ontwerpbegrotingen 2025 Gemeenschappelijke Regelingen vastgesteld. 

Raadsvoorstellen en zienswijzen ontwerpbegrotingen 2025 Rogplus, RBG, MRDH, DCMR, VRR en GRJR aanpassen met toevoeging van algemeen financieel appel.
Raadsvoorstellen en zienswijzen ontwerpbegrotingen 2025 GGD en SOW middels addendum aangepast.

Toelichting:
Het college biedt de raad in een memo een totaal overzicht van de plannen van de acht Gemeenschappelijke Regelingen zoals die zijn verwerkt in hun ontwerpbegrotingen 2025, die voor zienswijze aan alle deelnemende gemeenteraden zijn aangeboden. De bestuurlijke afwikkeling van de afzonderlijke zienswijzen vindt separaat plaats. Met dit memo wordt de kern van alle zienswijzen, alsmede de financiële effecten voor de begroting 2025 van de gemeente Vlaardingen, samengevat. 

Raadsvoorstel tot het vaststellen van de antwoordbrief met zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot het vaststellen van de antwoordbrief met zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag vastgesteld. 

Toelichting: 
Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld de antwoordbrief met zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 van de MRDH vast te stellen. In die zienswijze wordt ingegaan op: 

De beperkte stijging van de inwonersbijdrage
Het potentieel van de Metropoolregio in zijn geheel
De Vervoersautoriteit
Het Economisch vestigingsklimaat
Er is geen aanleiding aanpassing van de ontwerpbegroting te bepleiten.

Raadsvoorstel tot het kennis nemen van het jaarverslag 2023 en het vaststellen van de zienswijze op de 2e begrotingswijziging 2024 en de begroting 2025 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot het kennis nemen van het jaarverslag 2023 en het vaststellen van de zienswijze op de 2e begrotingswijziging 2024 en de begroting 2025 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vastgesteld. 

Toelichting:
Het college stelt de gemeenteraad voor om het vaststellen van de Begroting 2025 en de 2e begrotingswijziging 2024 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond te steunen. In de zienswijze wordt aandacht gevraagd voor de mogelijke tekorten die bij gemeenten per 2026 ontstaan en wordt de veiligheidsregio opgeroepen om op weg naar 2026 zelf met initiatieven te komen die een bijdrage leveren aan de financiële opgaven waarvoor de gemeenten staan. 

Raadsvoorstel tot het vaststellen van een antwoordbrief met een zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 Rogplus
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot het vaststellen van een antwoordbrief met een zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 Rogplus vastgesteld. 

Toelichting: 
Het college van burgemeester en wethouders heeft kennisgenomen van de voorlopige jaarrekening 2023 en de ontwerpbegroting 2025 van de gemeenschappelijke regeling Rogplus. De gemeente Vlaardingen neemt met Maassluis en Schiedam deel aan deze gemeenschappelijke regeling. Het college stelt de gemeenteraad een conceptzienswijze voor ter voorbereiding op de besluitvorming van het Algemeen Bestuur van Rogplus op 11 juli 2024.

In de voorgestelde zienswijze gaat de gemeenteraad in op de stijgende kosten voor de zorg en het beschikbaar houden van zorg voor veelal kwetsbare inwoners. Vlaardingen wil de zorg voor de inwoners transformeren naar ondersteuning die eerder en dichterbij inwoners geboden kan worden. De samenwerkingsverbanden ZorgSamen voor de Wmo en Mevis voor jeugdhulp hebben deze opdracht van de MVS-gemeenten gekregen. De gemeenteraad verwacht de komende jaren die beweging terug te lezen in de rapportages.

Raadsvoorstel tot het vaststellen van een antwoordbrief met zienswijze op de ontwerpbegrotingswijziging 2024 en de ontwerpbegroting 2025 van de gemeenschappelijke regeling Jeugdhulp Rijnmond
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot het vaststellen van een antwoordbrief met zienswijze op de ontwerpbegrotingswijziging 2024 en de ontwerpbegroting 2025 van de gemeenschappelijke regeling Jeugdhulp Rijnmond vastgesteld. 

Toelichting: 
Het college van burgemeester en wethouders heeft kennisgenomen van de voorlopige jaarrekening 2023, de ontwerpbegrotingswijziging 2024 en de ontwerpbegroting 2025 van de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR). De gemeente Vlaardingen neemt met 10 andere regiogemeenten deel aan de GRJR. Het college stelt de gemeenteraad een conceptzienswijze voor ter voorbereiding op de besluitvorming van het Algemeen Bestuur van de GRJR op 12 juli 2024. 

De MVS-gemeenten kopen sinds 1 januari 2023 bijna alle jeugdhulp zelf in, voor het MVS Jeugdmodel. Alleen voor jeugdbescherming & jeugdreclassering, Veilig Thuis, Landelijke Transitiearrangementen en de regionale en landelijke vertegenwoordiging door de GRJR, nemen de MVS deel aan de GRJR.

In de voorgestelde zienswijze gaat de gemeenteraad onder andere in op de stijgende kosten van de zeer schaarse jeugdhulp via de Landelijke Transitiearrangementen. De raad staat voor een realistische begroting en verwacht met een realistische begroting voor 2024 en 2025 de kosten voor de jeugdhulp te kunnen dekken. In 2025 verwacht de gemeenteraad effect te zien van de te treffen maatregelen om de kosten voor de LTA te beperken. Ook verwacht de gemeenteraad dat de MVS samen met de andere 10 gemeenten van elkaar kunnen leren via de twee inkoopmodellen. De gemeenteraad verwacht dat de GRJR samen met de MVS de tijd en ruimte hiervoor neemt om zo tot een model te komen die kwaliteit en betaalbaarheid van de jeugdhulp mogelijk maakt.

Raadsvoorstel tot het vaststellen van de antwoordbrief met zienswijze conceptbegroting DCMR Milieudienst Rijnmond 2025
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot het vaststellen van de antwoordbrief met zienswijze conceptbegroting DCMR Milieudienst Rijnmond 2025 vastgesteld. 

Toelichting: 
Middels een raadsvoorstel adviseert het college van burgemeester en wethouders  de gemeenteraad over de conceptbegroting van de DCMR voor 2025. De conceptbegroting is gebaseerd op de financiële uitgangspunten die het Dagelijks Bestuur op 11 april 2024 heeft vastgesteld, waaronder de indexering van de bijdragen. Uit het raadsvoorstel volgt advies om een zienswijze op deze begroting in te dienen vanwege de zorgen over de oplopende kosten.

Beantwoording artikel 34-vragen over het beboeten van dakloze personen
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van mevrouw Y. Bouchrit over het beboeten van dakloze personen vastgesteld. 

Toelichting: 
Zowel de politie als onze handhavers mogen boetes uitdelen aan mensen die overlast veroorzaken of strafbare feiten plegen. Het kan zijn dat tijdens het aanzeggen van de boete de persoon dakloos is. De prioriteit van onze handhavers en de politie is zorgen dat dakloze mensen hulp krijgen. We willen weten wie dakloos zijn, wat voor hulp er nodig is en de juiste zorg aanbieden. Onze handhavers zijn daarom opgeleid in hoe zij met dakloze, en andere hulpbehoevende mensen, moeten omgaan. Het Centraal Justitieel Incassobureau handelt de politieboetes, en ook de ingestuurde bezwaren, af. Onze handhavers legden het afgelopen jaar aan personen die dakloos zijn geen (bestuurlijke) boetes op.

Beantwoording artikel 34-vragen over de traumahelikopter
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van mevrouw L. Claessen over de traumahelikopter vastgesteld. 

Toelichting: 
Bij spoedeisende medische hulpverlening in Vlaardingen kan de ambulancezorg de hulp inroepen van een speciaal team van artsen: het Mobiel Medisch Team (MMT). In Vlaardingen is in 2023 het MMT 82 keer opgeroepen en in 2024 tot nu toe 25 keer. Overdag maakt het MMT gebruik van de traumahelikopter om naar de plaats van het incident te vliegen. De piloot kiest op het moment zelf wat een geschikte landingsplaats nabij het incident is. Als er geen daglicht is, rijdt het MMT in principe met een MMT-voertuig naar Vlaardingen. Als zij toch kiezen voor de traumahelikopter is het Oranjepark de aangewezen landingsplek. De politie vervoert het MMT-personeel van het Oranjepark naar het incident. Het MMT geeft dat er voldoende landingsruimte in onze stad aanwezig is en dat zij tot nu toe altijd op tijd zijn aangekomen om de spoedeisende medische zorg te verlenen.  

Beantwoording artikel 34-vragen over de Vlaardingse Taxi aanpak
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Van Vugt van ONS Vlaardingen over de Vlaardingse Taxi aanpak vastgesteld. 

Toelichting: 
Het college heeft geen meldingen of klachten ontvangen die wijzen op problemen met de taxitarieven in Vlaardingen. Daarom is er momenteel geen reden voor het college om in te grijpen in de taxibranche. De situatie in een grote stad als Rotterdam, met meer inwoners en bezoekers, is anders en maatregelen daar zijn begrijpelijk om de kwaliteit van de taxidienst te verbeteren. Omdat de situatie in Vlaardingen niet vergelijkbaar is met die van Rotterdam, ziet het college af van het inzetten van vergelijkbare maatregelen, zoals het gebruik van mystery guests.

Raadsvoorstel vaststellen van de Algemene Subsidieverordening Vlaardingen 2024
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel vaststellen van de Algemene Subsidieverordening Vlaardingen 2024 vastgesteld.

Toelichting: 
De laatste algemene subsidieverordening dateerde uit 2011 (ASV 2011) en werd vorig jaar vanuit de Rekenkamer aanbevolen om te actualiseren. Daarnaast waren de kaders uit 2011 onvoldoende om invullen of uitvoering te geven aan de gemeentelijke beleidsdoelen. Daarom worden er naast de nieuwe ASV 2024 ook nadere regels opgesteld per beleidsterrein, dit gaat de komende jaren gebeuren.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de ASV 2011 zijn:

Nieuwe categorieën van subsidiesoorten die ook passen bij vermindering administratielast en de mogelijkheid om subsidies voor meerdere jaren te verlenen is simpeler verwoordt en dus mogelijk. Het aanvraagtermijn van jaarlijkse terugkerende subsidies wordt verzet van 1 november naar 1 oktober.  De mogelijkheid om vermogensvorming op te bouwen is  verruimd.

Door enkele artikelen toe te voegen is het mogelijk om stevigere sturing op de  verantwoording subsidieontvangers te hebben. Het openbaar subsidieregister wordt  uitgebreid met de vastgestelde bedragen.

Raadsmemo vervoerplannen 2025
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo vervoerplannen 2025 vastgesteld. 

Toelichting: 
In de memo wordt de gemeenteraad geïnformeerd over geplande aanpassingen van de Vlaardingse vervoerplannen voor het jaar 2025. Dit is naar aanleiding van de gepubliceerde ontwerp-vervoerplannen van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), welke zijn opgesteld door de vervoersbedrijven RET, HTM, en EBS. De aanpassingen omvatten onder andere een verhoogde metrofrequentie naar Hoek van Holland Strand tijdens het strandseizoen en meer tramritten tijdens de spits. 

Deze wijzigingen zijn gericht op het verbeteren van de bereikbaarheid en efficiëntie van het openbaar vervoer. Het college geeft eind mei een officiële reactie op deze plannen richting MRDH.

Bekrachtiging parafenbesluit erfgoedpanden Museumkwartier
Het college van burgemeester en wethouders heeft de bekrachtigen van het op 3 mei jl. genomen parafenbesluit over de erfgoedpanden Museumkwartier.

Toelichting: 
Als ontwikkelaar van de erfgoedpanden langs de Westhavenkade en Vetteoordskade zoekt BPD al langere tijd naar een partij die in staat is om deze transformatie te realiseren. Deze partij is gevonden in FULLHOUSE. Om een transformatie van de panden binnen het Museumkwartier mogelijk te maken heeft FULLHOUSE een aanbieding gedaan waarbinnen een aantal voorwaarden wordt gesteld die afwijken van de huidige plannen. 

Het college heeft  op 3 mei jl. bij parafenbesluit ingestemd met de verkoop van de te transformeren erfgoedpanden langs de Westhavenkade en Vetteoordskade van BPD aan FULLHOUSE en is akkoord met het voorgestelde programma en voorwaarden. Het college heeft dit besluit in de vergadering formeel bekrachtigd. 

Advies voorgenomen fusie Jenaplanschool (SNBOV) en Wijzer (WION)
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

Advies inzake de voorgenomen fusie van Stichting NBOV en Stichting WION vastgesteld. 
Brief aan Stichting NBOV en Stichting WION over het advies inzake de voorgenomen fusie vastgesteld. 
Raadsmemo advies voorgenomen fusie Stichting NBOV en Stichting WION vastgesteld. 

Toelichting: 
De Stichting ter bevordering van het Neutraal Bijzonder Onderwijs te Vlaardingen (SNBOV) wil fuseren met Stichting Wijzer in Onderwijs (WION). Hiervoor wordt een fusie-effectrapportage opgesteld. Onderdeel van deze fusie-effectrapportage is een advies van het college van B&W. Het college van B&W geeft een positief advies over deze voorgenomen fusie en adviseert de raad hierover middels een raadsmemo.

Raadsvoorstel tot vaststellen Groenbeleidsplan Vlaardingen 2024-2034 
Het college van burgemeester en wethouders heeft raadsvoorstel tot het vaststellen van het Groenbeleidsplan Vlaardingen 2024-2034 vastgesteld. 

Toelichting: 
De ambitie van het Groenbeleidsplan Vlaardingen 2024-2034 dat het college aan de raad voorlegt, is om het groene karakter van Vlaardingen te behouden en te versterken. Ontwikkelingen als de woningbouwopgave en de overgang naar duurzame energie, zorgen er voor dat de druk op de buitenruimte toeneemt. Daarnaast beïnvloedt het veranderende klimaat de omgeving. Het is daarom belangrijk een ambitieus Groenbeleidsplan te hebben met een goede visie, duidelijke spelregels en haalbare doelen. In het plan is er aandacht voor bescherming van flora en fauna, het ecologisch maaibeleid en de ontwikkeling van een natuurwaardenkaart. Verder geeft het plan kaders voor de inrichting, het gebruik en het beheer van groen. Het is een toetsingskader voor plannen op het gebied van de ruimtelijke ontwikkeling en inrichting en legt de basis voor een duurzame, functionele, inclusieve en gezonde groenstructuur.

Zie verder persbericht.

Voortgang Vlaardingen Regenboogstad 2023
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo 'Voortgang Vlaardingen Regenboogstad 2023' vastgesteld. 

Toelichting: 
2023 was het vijfde jaar van Vlaardingen Regenboogstad. Met de tussenevaluatie 'Voortgang Vlaardingen Regenboogstad 2023' informeert het college de gemeenteraad over de activiteiten die het afgelopen jaar ondernomen zijn om bij te dragen aan Vlaardingen Regenboogstad. 

Het Vlaardingse kernteam organiseerde samen met diverse Vlaardingse organisaties activiteiten gericht op kennis, ontmoeting en ondersteuning om bij te dragen aan een stad waarin iedereen zichzelf kan zijn zonder bang te hoeven zijn voor uitsluiting, pesterij, discriminatie en geweld.

Beleidsregels maatschappelijke opvang
Het college van burgemeester en wethouders heeft de 'Beleidsregels maatschappelijke opvang Maassluis, Vlaardingen, Schiedam' vastgesteld. 

Toelichting: 
Gemeenten in Nederland hebben een wettelijke taak rondom de opvang van dak- en thuislozen en opvang na huiselijk geweld. Als centrumgemeente is gemeente Vlaardingen verantwoordelijk voor de opvang van deze doelgroepen in de MVS-regio. 
Ter vervanging van de huidige beleidsregels voor de toegang tot de nachtopvang De Elementen zijn actuele beleidsregels maatschappelijke opvang opgesteld. Dit is gedaan in overleg met de betrokken partners: de drie gemeenten, stichting Elckerlyc, Stichting onder één dak (Stoed) en het centraal onthaal loket.

Uitbreiding Pilot Aardgasvrij 2024
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een uitbreiding van de huidige Pilot 'Aardgasvrije woningen' met als insteek het op straatniveau ondersteunen van woningeigenaren bij het aardgasvrij maken van hun woning om de groep koplopers te vergroten.

Toelichting: 
In de huidige pilot helpt de gemeente elf Vlaardingse woningeigenaren bij het aardgasvrij maken van hun woning. Deze hulp bestaat uit begeleiding door een deskundige energieadviseur en een investeringssubsidie van maximaal 2.000 euro indien een deelnemer uiteindelijk investeert in de maatregelen uit het plan van aanpak van de energieadviseur. Gelet op de positieve ervaringen met deze pilot, is besloten om de pilot uit te breiden en een nieuwe groep Vlaardingse woningeigenaren de kans te bieden om ook deel te nemen. 

Zie verder persbericht.

Raadsbijeenkomsten  
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo Lange Termijn Agenda mei 2024 vastgesteld en de raadsmemo afhandeling motie meerdere sectoren MBO-Stad vastgesteld. 

Toelichting: 
Toelichting OBL afhandeling motie meerdere sectoren MBO-Stad
Met betrekking tot de motie Meerdere sectoren MBO-stad is de Techniek Oriëntatie Vlaardingen (TOV) bezig met een aanvalsplan voor Techniek. Meerdere sectoren profiteren hiervan, waaronder maritiem en industrie. Zowel Schiedam als Maassluis hebben (startende) initiatieven op het gebied van Maritiem. Daar sluiten we graag op aan. Voor de sectoren Handel en Retail zijn er prille contacten met potentie voor samenwerking. 
Bij alle initiatieven werken we graag met ‘aan de bak’-garanties, zoals in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. De Food Innovation Academy werkt al met zo’n baangarantie.

15-05-2024