Openbare besluiten B&W 08 | 02 | 2022

Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Openbare besluiten B&W 08 | 02 | 2022

Beantwoording artikel 34-vragen over coronabeleid fundamenteel herzien
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Thiel (Fractie Boers) over coronabeleid fundamenteel herzien vastgesteld.

Toelichting:
Binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond hebben de burgemeesters bijna wekelijks een overleg over de coronapandemie. Hierin wordt zoveel mogelijk afstemming gezocht over actuele onderwerpen. Bij alle besluiten die het college moeten nemen rondom de coronapandemie wordt altijd een goede afweging gemaakt tussen alle betrokken belangen. De burgemeester heeft op 13 januari 2022 tevens een brief gestuurd aan de voorzitter van de Veiligheidsregio en hem gevraagd zich hard te maken voor versoepelingen van de maatregelen.

Beantwoording artikel 34-vragen over totale inconsequentie burgemeester rondom corona acties
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Thiel (Fractie Boers) over totale inconsequentie burgemeester rondom corona acties vastgesteld.

Toelichting:
Bij alle besluiten die het college moet nemen rondom de coronapandemie wordt altijd een goede afweging gemaakt tussen alle betrokken belangen. De actie Theater Kapsalon had een demonstratief karakter waarmee het kabinet werd opgeroepen om de maatregelen te versoepelen. De protestactie van de horeca op 15 januari 2022 had hetzelfde doel. Het college heeft beide acties ondersteund daar waar ze bleven binnen de gemaakte afspraken.

Beantwoording artikel 34-vragen over anonieme wapeninleveractie 
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Kegel (fractie D66 Vlaardingen) over anonieme wapeninleveractie vastgesteld. 

Toelichting:
In 2019 en 2021 vonden twee succesvolle anonieme wapeninleveracties plaats. Ondanks dat beide acties succesvol waren worden wapeninleveracties niet op reguliere basis herhaald. Wapenbezit is een ernstig misdrijf waar normaliter een zware straf op staat. Een inleveractie kan daarom slechts incidenteel plaatsvinden. We sluiten hiervoor altijd aan bij regionale of landelijk wapeninleveractie.

Beantwoording artikel 34-vragen inzake verandering wetgeving Basisregistratie Personen 
Het college van burgemeester en wethouders heeft beantwoording artikel 34-vragen van de heer W. de Reus (ChristenUnie/SGP-fractie) inzake verandering wetgeving Basisregistratie Personen vastgesteld. 

Toelichting:
Alle gemeenten hebben op 15 december 2021 een brief ontvangen dat per 1 januari 2022 de gemeente verplicht wordt gesteld om alle mensen die rechtmatig in de gemeente verblijven en geen woonadres hebben, in te schrijven in de Basisregistratie personen (BRP) op een briefadres. Het betekent dat 'de bevoegdheid tot het ambtshalve registreren van een briefadres' is gewijzigd in een 'wettelijke verplichting'. Dus als iemand in een gemeente verblijft zonder woonadres, is de gemeente vanaf 1 januari 2022 verplicht om deze persoon in te schrijven op een briefadres. Als iemand geen geschikte briefadresgever kan vinden, moet de gemeente Vlaardingen zelf als briefadresgever optreden. De gemeente Vlaardingen past de door Divosa opgestelde 'Handreiking briefadressen en het voorkomen van dakloosheid' al toe. 

Aanwijzing ambtenaar burgerlijke stand
Het college van burgemeester en wethouders heeft mevrouw Radhna Angela Bissumbhar-Sewdajal voor de duur van haar dienstverband bij de gemeente Vlaardingen als ambtenaar van de burgerlijke stand aangewezen. 

Toelichting:
Het college heeft een nieuwe medewerker aangewezen als ambtenaar van de burgerlijke stand. Voor een goede dienstverlening aan de inwoners is het noodzakelijk dat er voldoende ambtenaren van de burgerlijke stand door het college worden aangewezen.

Raadsvoorstel tot het indienen van een suppletieaanvraag Conventionele Explosieven in het kader van explosievenonderzoek in de Zevenmanshaven phase 2
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot het indienen van een suppletieaanvraag Conventionele Explosieven in het kader van explosievenonderzoek in de Zevenmanshaven phase 2 vastgesteld. 

Toelichting:
Het college heeft een raadsvoorstel vastgesteld tot het indienen van een suppletieaanvraag. Voor de kosten van onderzoek naar Conventionele Explosieven (CE) kan bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een beroep worden gedaan op een suppletieregeling. De huidige suppletie (toevoeging) bedraagt 70% van de gemaakte kosten exclusief BTW.  Wanneer derden (feitelijk alle andere partijen dan de gemeente) gebruik willen maken van deze regeling, moet dat met medewerking van de gemeenteraad. De daarop volgende uitkering ontvangt de gemeente via het Gemeentefonds, waarna dit wordt uitgekeerd aan de derde partij. Een Vlaardings bedrijf heeft de gemeente verzocht medewerking te verlenen aan het indienen van een suppletieaanvraag Conventionele Explosieven in het kader van explosievenonderzoek in de Zevenmanshaven phase 2.

Raadsmemo stand van zaken herstelplan
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo en rapportage stand van zaken uitvoering herstelplan vastgesteld. 

Toelichting:
De rapportage laat zien dat er de afgelopen periode stappen zijn gezet om de ambities uit het Herstelplan waar te maken, maar dat de ambities met name op het gebied van woningbouw en de transformatie binnen het Sociaal Domein structurele inzet en monitoring vragen.

Op het gebied van wonen geeft de onlangs vastgestelde Woonvisie richting aan de uitvoering van de woningbouwopgave voor de komende jaren. De dit jaar op te richten Taskforce Woningbouw houdt in de gaten of dit goed verloopt en stuurt bij waar nodig. Bij het onderwerp veiligheid markeert de oprichting van een interventieteam het komende jaar een belangrijke mijlpaal. De voorbereidingen hiervoor worden op dit moment getroffen. Voor onderwijs is de belangrijkste ambitie om MBO-stad te worden. Het afgelopen jaar zijn hiervoor stappen gezet door de kick-off van de Zorg Innovatie Academie (ZIA) en het binnenhalen van een subsidie. Ook binnen het sociaal domein zijn belangrijke stappen gezet. Zo lopen de voorbereidingen voor de invoering van het MVS-Jeugdmodel, is er inmiddels bij bijna alle huisartsen een praktijkondersteuner jeugd actief en is in de loop van 2021 de aanpak Wijknetwerken Versterken steeds beter op gang gekomen. 

Raadsvoorstel tot onttrekking aan het openbaar verkeer van een parkeerplaats aan de Breeweg
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot onttrekking aan het openbaar verkeer van een parkeerplaats aan de Breeweg vastgesteld. 

Toelichting:
Op 16 september 2021 heeft de gemeenteraad besloten het voornemen tot onttrekking van de parkeerplaats voor te leggen voor het indienen van zienswijzen door belanghebbenden. Het besluit heeft ter inzage gelegen van 12 oktober 2021 tot en met 23 november 2021. Er zijn geen zienswijzen ingediend. De parkeerplaats, die bedoeld is voor bezoekers van het recreatiegebied, wordt in de avond en de nacht veel gebruikt als ontmoetingsplaats door jongeren. Dit geeft veel overlast voor de omgeving en ingrijpen door handhaving heeft niet tot een structurele oplossing geleid. Voor mensen die in het gebied willen recreëren is er voldoende ruimte op andere twee aanwezige parkeerplaatsen, waardoor deze plek opgeheven kan worden.

Beantwoording artikel 34-vragen inzake noodopvang, jan 2022
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Thiel inzake noodopvang, jan 2022 vastgesteld. 

Toelichting:
We zijn onderdeel van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Door burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, is namens de regio kritisch gereageerd op deze aanwijzing (zie onze antwoordbrief van 11 januari jl. met kenmerk 1885376). Als regio trekken we gezamenlijk op in dit proces. Door uw Raad is echter op 3 februari jl de motie “Aan onze plicht voldaan, afspraak is immers afspraak” aangenomen, met de inhoud “Binnen 7 dagen het gedoogbesluit in te trekken en de asielboot uiterlijk 17
februari uit Vlaardingen te laten vertrekken”. Voor noodopvang van Vlaardingers zijn voorzieningen in Vlaardingen, zowel een vrouwenopvang voor slachtoffers van huiselijk geweld als een opvang voor dak- en thuislozen.

Beantwoording artikel 34-vragen over de aanpak huiselijk geweld
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van mevrouw Claessen (VVD) over de aanpak huiselijk geweld in de gemeente Vlaardingen vastgesteld. 

Toelichting:
In de antwoorden op de vragen geeft het college aan de aanpak van huiselijk geweld in Schiedam in grote lijnen te onderschrijven. Ook de gemeente Vlaardingen wil huiselijk geweld en kindermishandeling  voorkomen, stoppen en zoveel mogelijk blijvend doorbreken en herstellen. We werken als gemeente samen met allerlei partners zowel op regionaal niveau als ook in MVS-verband met de gemeenten Maassluis en Schiedam. Er is een regionale visie die voortkomt uit het landelijke programma 'Geweld hoort nergens thuis'. Samenwerking tussen alle partners die zijn betrokken bij de aanpak van huiselijk geweld staat centraal in deze visie.  

Op dit moment werken de drie gemeenten aan een verbeterplan waarin concrete speerpunten worden opgenomen voor de aanpak in onze regio. Het college geeft aan de raad in het tweede kwartaal van 2022 uitgebreid te informeren over de regiovisie en het verbeterplan.   

Raadsmemo derde bestuursrapportage GR Jeugdhulp Rijnmond
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsmemo derde bestuursrapportage GR Jeugdhulp Rijnmond vastgesteld.

Toelichting:
Het college van burgemeester en wethouders gaat in het raadsmemo in op de ontwikkelingen in de inzet van specialistische jeugdhulp in het derde kwartaal van 2021. Deze hulp kopen wij als gemeente met 15 andere gemeenten in via de gemeenschappelijke regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR). 

Ook informeert het college de raad in het raadsmemo over de ontwikkeling van wachtlijsten voor specialistische jeugdhulp. Regionaal en ook lokaal binnen onze eigen gemeente zijn er in 2021 meerdere stappen gezet om stijgende wachtlijsten voor specialistische jeugdhulp terug te dringen. Onder andere door het inzetten van lichtere vormen van hulp en ondersteuning aan kinderen en jongeren. De wachtlijsten zijn in Vlaardingen korter geworden, maar omdat veel jongeren (mentale) problemen hebben door de coronapandemie, is het effect van de aanpak minder groot.   

Het college informeert de raad ook over de stand van zaken van het verbeterplan GRJR, bedoeld om de organisatie van de GRJR te verbeteren. Onderdeel hiervan is een gesprek dat met de regiogemeenten binnen de GRJR heeft plaatsgevonden over een nieuwe stemprocedure en/of -verhoudingen om meer zeggenschap te geven aan kleine en middelgrote gemeenten. 

Prestatieafspraak 15% vrije toewijzing 2022 Woonzorg Nederland
Het college van burgemeester en wethouders heeft de Prestatieafspraak 15% vrije toewijzing 2022 Woonzorg Nederland vastgesteld.

Toelichting:
Woonzorg Nederland heeft de gemeente Vlaardingen het verzoek gedaan om prestatieafspraken (samenwerkingsafspraken) te maken voor verruiming van de vrije toewijzingsruimte in de sociale huur. Per 1 januari 2022 biedt de aangepaste Woningwet woningcorporaties namelijk deze mogelijkheid tot verruiming. Woningcorporaties mogen landelijk maximaal 7,5% van hun vrijkomende huurwoningen vrij toewijzen. Via deze vrije toewijzingsruimte kunnen huishoudens die meer verdienen dan de wettelijke maximale inkomensgrens voor een sociale huurwoning alsnog een sociale huurwoning toegewezen krijgen. Bijv. omdat het door de lokale of persoonlijke situatie moeilijk is om een passende woning te vinden. Deze ruimte geeft de woningcorporaties de mogelijkheid om bijvoorbeeld ook hoge middeninkomens in te laten stromen, waardoor meer ruimte ontstaat voor doorstroming. Dit maximum van 7,5% kan naar 15% opgehoogd worden indien hier lokaal prestatieafspraken over gemaakt worden. Woonzorg Nederland is een woningcorporatie die landelijk opereert en in Vlaardingen alleen het seniorencomplex Hoylede in Holy in bezit heeft. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het vaststellen van deze prestatieafspraak. Eenzelfde afspraak is al onderdeel van de prestatieafspraken met woningcorporaties Waterweg Wonen, Samenwerking en de huurdersraden van deze corporaties die binnenkort ondertekend en openbaar worden gemaakt. 

Raadsmemo stand van zaken beleid opkoopbescherming 
Het college van burgemeester en wethouders heeft de Raadsmemo 'procesmemo invoering beleid opkoopbescherming' vastgesteld. 

Toelichting:
Gemeente Vlaardingen bereidt beleid rondom opkoopbescherming voor. In navolging van diverse grote gemeenten in Nederland gaat Vlaardingen de huisvestingsverordening aanpassen. Dit betekent dat in diverse gebieden in Vlaardingen voor woningen in het goedkope en middeldure segment het niet meer mogelijk is deze zonder vergunning te verhuren. Een vergunning zal alleen onder, bij wet vastgestelde, voorwaarden verleend worden. De planning is dat het beleid in het tweede kwartaal van 2022 wordt vastgesteld en direct na vaststelling in zal gaan.

Raadsmemo Uitvoeringsprogramma 'Woonvisie 2021-2030 Samen bouwen aan Vlaardingen' 
Het college van burgemeester en wethouders heeft: 

Uitvoeringsprogramma behorend bij 'Woonvisie 2021-2030 Samen bouwen aan Vlaardingen' vastgesteld,
raadsmemo uitvoeringsprogramma behorend bij 'Woonvisie 2021-2030 Samen bouwen aan Vlaardingen' vastgesteld. 

Toelichting:
Eind vorig heeft de gemeenteraad de nieuwe Woonvisie 2021-2030 'Samen bouwen aan Vlaardingen' vastgesteld. Nu is ook een uitvoeringsprogramma opgesteld, waarmee inzicht wordt gegeven wat in 2022 wordt gedaan om de gestelde doelen te behalen. Onderdeel van de aanpak is het instellen van een Taskforce Woningbouw Vlaardingen, waarin de gemeente samen met corporaties en marktpartijen de woningbouwproductie wil aanjagen. 

08-02-2022