Heel De Stad slaapt liever thuis

Onveilige situaties bij Campanille Hotel

VLAARDINGEN - Heel De Stad stelt schriftelijke vragen aan het college over de onrust rondom de asielopvang in het Campanile hotel én dit in relatie tot de voorgenomen opvang van 100 asielzoekers in Holy Noord.

Onveilige situaties bij Campanille Hotel

HDS: 'Sinds november worden het Campanile hotel  asielzoekers opgevangen. Elke vier maanden een nieuwe groep. Omwonenden melden dat het sinds de komst van de nieuwe groep niet meer goed gaat en het onveilig is.

Wij maken ons grote zorgen over de situatie rondom de asielopvang in het Campanile hotel, waar sinds november 2024 groepen asielzoekers in wisselende samenstelling verblijven. De belofte was een tijdelijke en beheerste opvang met toezicht. De praktijk blijkt volgens omwonenden helaas anders.

Inwoners van de naastgelegen wijken signaleren groeiende overlast en gevoelens van onveiligheid, vooral sinds de komst van een nieuwe groep. Er is sprake van intimiderend gedrag richting vrouwen, zwakke beveiliging, een hek dat dag en nacht open staat en zichtbaar politieoptreden op het terrein.

Tegelijkertijd werkt het college aan de komst van een tweede opvanglocatie in Holy Noord, waar 100 asielzoekers zouden worden geplaatst. Gezien de signalen rondom het Campanile roept dit ernstige vragen op over de veiligheid, regie en draagkracht in onze stad.'

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

1. Hoeveel meldingen van overlast, incidenten of politie-interventies zijn sinds november geregistreerd bij het Campanile hotel of in de directe omgeving daarvan (Nieuwelantpark, Van Hogendorpkwartier, etc.)?

2. Klopt het dat op het terrein van het Campanile enkel twee mobiele camera’s aanwezig zijn, zonder permanente beveiliging of bewaking?

3. Waarom staat het hek rondom het Campanile 24 uur per dag open, en waarom is er geen fysieke of zichtbare toegangscontrole?

4. Heeft het college gesprekken gevoerd met omwonenden over hun ervaringen met deze opvanglocatie? Zo nee, waarom niet?

5. Hoe beoordeelt het college het feit dat bewoners, waaronder jonge moeders, zich niet meer veilig voelen in hun eigen buurt?

6. Was dit voor het college aanleiding om aanvullende maatregelen te treffen bij het Campanile, en zo ja: welke?

7. Bent u het met HEEL DE STAD eens dat het onverantwoord is om plannen voor een tweede AZC in Holy Noord door te zetten, zolang de bestaande opvang in het Campanile niet veilig, gecontroleerd en acceptabel verloopt?

8. Welke concrete lessen trekt u uit de situatie bij het Campanile voor het voorgenomen AZC in Holy Noord?

9. Waarom zijn bewoners in Holy Noord pas ná uw besluit geïnformeerd, terwijl het kabinet tegelijkertijd de spreidingswet wil afschaffen? Waarom heeft u daar niet op gewacht?

10. Bent u bereid om de komst van het AZC in Holy Noord uit te stellen zolang de veiligheid, draagvlak en communicatie rondom bestaande opvanglocaties niet op orde zijn?

10-04-2025