ONS.Vlaardingen verbaasd

Raad weet niets van aanbod Rotterdam

ONS.Vlaardingen heeft schriftelijke vragen gesteld over de huisvesting van statushouders. De partij vindt het vreemd dat zij van het aanbod van Rotterdam, als raad, niets afweten. De vragen zijn gericht aan het college van B&W en betreft de huisvesting van statushouders.

ONS.Vlaardingen verbaasd

'Alle Nederlandse gemeenten hebben recentelijk te horen gekregen welke nieuwe uitdagingen er op het gebied van huisvesting van statushouders op hen afkomen in de tweede helft van 2023. Voor Vlaardingen betekent dit een toewijzing van 139 individuen die zich als nieuwe inwoners in de stad moeten vestigen. De timing van deze aanvullende opgave is opmerkelijk, gezien het recente vallen van het kabinet als gevolg van de asiel- en opvangcrisis.

Gemeentes in de regio herzien hun beleid ten aanzien van asiel en huisvesting, en voeren onderhandelingen met andere overheidsinstanties om de meest optimale situatie voor hun gemeenten te creëren. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in de Hoeksche Waard, waar een coalitiepartij een initiatiefvoorstel heeft ingediend om de voorrangsregeling voor statushouders aan te passen.

Ook in Rotterdam lijkt er vooruitgang te worden geboekt met nieuw beleid. De gemeente had al in het coalitieakkoord een maximumaantal asielzoekers laten vastleggen om de belasting van de voorzieningen in de stad beheersbaar te houden.

Bovendien heeft de gemeente Rotterdam recentelijk in een persbericht aangekondigd dat, na overleg met de Provincie, plannen voor een Asielzoekerscentrum (AZC) in Barendrecht – dat effectief in Rotterdam zou vallen – van de baan zijn. In plaats daarvan is er gewerkt aan alternatieve regelingen voor de huisvesting van statushouders, waarbij een groot cruiseschip wordt ingezet dat aan de rand van Schiedam-Rotterdam zal worden gestationeerd. Het is van belang op te merken dat dit schip niet alleen bedoeld is voor het huisvesten van het toegewezen aantal statushouders voor Rotterdam; er is ook ruimte gecreëerd om bijvoorbeeld de complete huisvestingstaak van Vlaardingen te vervullen. Dit heeft Rotterdam gedaan door 500 plaatsen te creëren voor randgemeentes.

In het licht van deze nieuwe ontwikkelingen heeft ONS.Vlaardingen een aantal prangende vragen opgesteld.

VRAGEN

Het college wordt verzocht de volgende vragen, schriftelijk te beantwoorden:

1. Zijn er gesprekken geweest met de gemeente Rotterdam over de eventuele huisvesting van (een deel van) de statushouders uit Vlaardingen op het schip "de Silja Europa"? Indien dit het geval is, welke uitkomst heeft deze bespreking opgeleverd? Als dit niet het geval is, wat is dan de reden hiervoor?

"In het persbericht van de gemeente Rotterdam wordt vermeld dat er overleg heeft plaatsgevonden over zowel de opvang van asielzoekers als statushouders binnen Rotterdam. Hierbij wordt benadrukt dat er overeenkomsten zijn gesloten zowel met het Rijk als met de provincie Zuid-Holland. Het toewijzen van extra huisvesting voor statushouders, alsook de opvang van statushouders uit naburige

gemeentes, is besproken als onderdeel van deze samenwerking, in ruil voor het afzien van een asielzoekerscentrum (AZC) in Barendrecht."

2. Heeft de unieke zorgverlening van de gemeente Vlaardingen aan honderden ontheemde Oekraïners enige impact op de huidige opgave van de stad met betrekking tot het huisvesten van statushouders en/of asielzoekers? Indien dit het geval is, op welke wijze beïnvloedt deze situatie de opgave en welke afspraken zijn hierover gemaakt? Mocht dit niet het geval zijn, overweegt het college dan om in gesprek te gaan met het Rijk en de provincie Zuid-Holland om alsnog tot een regeling te komen?

In hetzelfde persbericht geeft de gemeente Rotterdam aan dat 'Als Rotterdam zonder meer aan die taakstelling zou voldoen, komen Rotterdammers, waaronder kwetsbare doelgroepen en starters die een huis nodig hebben, in de knel.' ONS.Vlaardingen deelt de zorgen van de tweede stad van ons land.

3. Wat is het standpunt van het Vlaardingse college met betrekking tot de hoogte van het aantal te huisvesten statushouders?

4. Is er voldoende beschikbare huisvesting om aan de vastgestelde doelstelling te voldoen en te voorkomen dat kwetsbare groepen en starters in moeilijkheden komen? Indien ja, hoe onderbouwt het college deze bewering? Indien nee, welke stappen neemt het college om dit probleem op te lossen?

5. De gemeente Rotterdam hanteert als enige gemeente in Nederland een quotum om de druk op de voorzieningen te kunnen controleren. Hoe kijkt het Vlaardingse college naar een dergelijk quotum? En hoeveel mensen kunnen de voorzieningen in Vlaardingen aan voordat deze onderdruk komen te staan?

Vlak voor het zomerreces is het kabinet gevallen vanwege de asielcrisis en huisvestingscrisis. Het onderwerp ligt overduidelijk enorm gevoelig in de samenleving.

6. Hoe informeert de gemeente Vlaardingen haar inwoners over de aanpak van de huisvestingsuitdaging? Bestaan er plannen om deze communicatie te intensiveren als dit momenteel nog niet gebeurt?

Binnen de gemeente Hoeksche Waard heeft een van de partijen in het college een initiatiefvoorstel ingediend om de bestaande voorrangsregeling te herzien. Het voorstel beoogt een herstructurering van de prioriteitsvolgorde voor toewijzing van sociale huurwoningen in de Hoeksche Waard, waarbij personen met een urgentieverklaring voorrang krijgen boven statushouders.

7. Wat is de rangorde die de gemeente Vlaardingen hanteert bij het toewijzen van huisvesting aan statushouders? Welke specifieke groep woningzoekenden krijgt voorrang bij de toewijzing van beschikbare woningen?

8. In het geval dat inwoners met een urgente behoefte aan huisvesting niet bovenaan deze rangorde staan, zijn we benieuwd naar het standpunt van het gemeentebestuur ten opzichte van een herstructurering zoals beoogd in de Hoeksche Waard. Zou een soortgelijk voorstel mogelijk helpen om andere woningzoekenden in Vlaardingen effectiever toegang te bieden tot huisvesting? Indien ja, op welke wijze? Indien nee, waarom niet?'

22-08-2023