Heel De Stad zet vraagtekens bij Maaspark

'Hoge bomen vangen veel uitzicht'

VLAARDINGER - Het is veel bewoners met woningen rondom de Maasboulevard en Olivier van Noortlaan met uitzicht op het water al jaren een doorn in het oog: de hoge bomen die maar niet gesnoeid of onderhouden worden. De bomen ontnemen al het zicht op het water, toch juist de reden om daar te willen wonen voor veel mensen. De reden was volgens de gemeente destijds simpel: alles zou opgelost worden met het nieuwe Maaspark. Nog heel even geduld…

Heel De Stad zet vraagtekens bij Maaspark

In de plannen voor de Rivierzone is in 2015 al aangegeven dat aan de Maasboulevard een park moet komen. Onderdeel van het plan voor het Maaspark was destijds om ook het Vlaardingse vuurtorentje in het park te plaatsen.

In oktober 2017 stelde Ron Boers vragen over het Maaspark. De gemeenteraad heeft bij motie op 11 juli 2018 besloten: “De bomen voorlopig te laten staan en pas tot kap over te gaan wanneer de werkzaamheden in verband met de herinrichting van het Maaspark van start gaan.” Snoeien kan dus wel.

Architect Rijnboutt (website 2023): “In het park worden nieuwe zitplekken, speelvoorzieningen en ontmoetingsruimten gemaakt. Tijdelijke evenementen, pop-up voorzieningen en sportieve activiteiten krijgen een plek. Alles met als doel om met het Maaspark opnieuw een stedelijke openbare plek aan de rivier te maken waar iedere Vlaardinger zich thuis voelt. De uitvoering verloopt fasegewijs, startend in 2018 en doorlopend tot in 2020.”
   De pagina op de gemeentewebsite is inmiddels - hoe toepasselijk - een dode link.

In oktober 2020 was het nog maar de vraag of er voldoende geld zou zijn voor het aanleggen van het Maaspark binnen de Rivierzone in Vlaardingen. Het beoogde park moest worden betaald uit de woningbouw aan de Galgkade en uit een overeenkomst met Van Adrighem, de ontwikkelaar van de voormalige Unileverlocatie.

Vanuit de verkoop van de eerste woningen aan de Galgkade was in oktober 2020 nog onvoldoende geld bijeengebracht voor de aanleg. Om tot herinrichting over te gaan moet het schetsontwerp uitgewerkt worden tot een definitief ontwerp, in samenspraak met onder meer omwonenden. Na raming van het definitieve ontwerp, moet ook duidelijk worden of er voldoende middelen beschikbaar zijn dan wel komen.

Huidige informatie op de gemeentelijke website
Dit staat momenteel op de website van de gemeente Vlaardingen: “De gemeente heeft een overeenkomst gesloten met een marktpartij over woningbouw in de Rivierzone. De bewoners van de toekomstige woningen krijgen uitzicht op de rivier of de kades óf wonen vlak bij het station Vlaardingen Centrum.

Rondom het Delta Hotel aan de Nieuwe Maas wordt de komende jaren het park omgevormd tot een eigentijds 'Maaspark'. Hier kunnen bezoekers genieten van het groen, de langsvarende schepen, het tij van de Nieuwe Maas en van festivals en evenementen. Het Maaspark wordt gefaseerd aangelegd, gekoppeld aan de voortgang van de woningbouw in de Rivierzone.” In een interview met de MRDH (https://www.mrdh.nl/interview/transformatie-rivierzone-vlaardingen-plek-wonen-werken-leren-recreeren) zegt René Daemen als gebiedsmanager Rivierzone: “De verkoop van de Unileverlocatie aan een partij die meerwaarde voor Vlaardingen wil betekenen, leidt dankzij het gezamenlijk optrekken van de provincie Zuid-Holland, de MRDH en de gemeente naar verwachting tot een buitengewone menging van wonen, werken, onderwijs, zorg, kantoren, sport en leisure. Hierbij wordt aangesloten op het eveneens om te vormen Maaspark, en worden aangename autoluwe openbare ruimtes gerealiseerd.”

Dit betekent dat het Maaspark er al zou moeten zijn, immers woningen moesten aansluiten op het park.

ONZE OPLOSSING:

1. Snoei de hoge bomen (Abelen) en creëer voor de woningen weer uitzicht op het water
2. Publiceer per ommegaande het uitgewerkte plan voor het Maaspark en daarbij de planning voor realisatie.

HEEL DE STAD heeft daarover de volgende vragen:

Overeenkomstig art. 155 van de Gemeentewet en art. 34 van het Reglement van Orde stelt raadslid Ron Boers (HEEL DE STAD) u de volgende vragen:

1. U zou in gesprek treden met de directe bewoners. Wanneer hebben deze plaatsgevonden met welke acties en resultaat tot gevolg?
2. Een toezegging destijds richting de bewoners was het snoeien van de bomen. Wanneer gaat u hier nu eindelijk uitvoering aan geven?
3. Wat is er sinds 2015 tot 2023 gebeurd?
4. Kunt naast het uitgewerkte plan dat u publiek kunt communiceren, alle niet publieke stukken aan de raad sturen? Zo nee, waarom niet?
5. Wat is gedaan met de kritiek van het Delta Hotel voor het ‘autovrije’ park.
6. Iedereen kon tot en met maandag 30 november 2020 reageren op de plannen in de Rivierzone. Het stadsbestuur zal alle reacties vervolgens beoordelen. Wat is hiermee gebeurd?
7. Is het toeval dat alle pagina’s die linken naar dit onderwerp niet meer werken? Of is het een voorbode van het definitief cancelen van het Maaspark?

08-09-2023