SVB geschrokken van uitgebracht rapport ná verkiezingen:

Gemeentefinanciën helemaal niet zo rooskleurig.

Gemeentefinanciën helemaal niet zo rooskleurig.

Op de dag ná installatie van de nieuwe raad (30 mrt) ontvingen de nieuwe raadsleden een “overdrachtsdossier” waarin de financiële stand van zaken van de gemeente wordt beschreven.

Daaruit wordt duidelijk -in tegenstelling tot wat vóór de verkiezingen is verkondigd- dat de financiële positie van de gemeente helemaal niet zo rooskleurig is.

Nu blijkt namelijk dat veel bij de gemeente reeds bekende tegenvallers, noodzakelijke en gewenste investeringen, niet zijn verwerkt in de meerjarenbegroting en dat bij de uitvoering van het Herstelplan lang niet de gewenste resultaten worden behaald.

Bovendien worden in dit rapport veel vraagtekens en onzekerheden geplaatst bij de verdere haalbaarheid van het Herstelplan, dat voor extra inkomsten voor de gemeente zou moeten gaan zorgen. Zo wordt gewaarschuwd voor teveel optimisme bij de woningbouwplannen o.a. als gevolg van bezwaarprocedures.

SBV heeft hierover inmiddels schriftelijke vragen aan B. en W. gesteld. 

Op 31 maart j.l ontvingen wij via de “dagmail” een rapport genoemd “overdrachtsdossier” waarin waarin de financiële stand van zaken van de gemeente wordt beschreven.

SBV is van de inhoud van dit rapport geschrokken omdat daaruit duidelijk wordt -in tegenstelling tot wat vóór de gemeenteraadsverkiezingen is verkondigd- dat de financiële positie van de gemeente helemaal niet zo rooskleurig is.

Naar nu blijkt dat veel bij de gemeente reeds bekende tegenvallers, noodzakelijke en gewenste investeringen, niet zijn verwerkt in de meerjarenbegroting 2022 en dat bij de uitvoering van het Herstelplan lang niet de gewenste resultaten worden behaald.


Voorbeelden zijn: achterstallig onderhoud Stadsgehoorzaal, extra stijging zorgkosten jeugdhulp, Stroomopwaarts, niet opgenomen uitgaven voor opzet programmabureau Westwijk, de ontwikkeling van Vlaardingen tot MBO-stad, noodzakelijke investeringen voor realisatie woningbouwplannen en uitvoering herstelplan, geen oplossing voor niet verkregen subsidie van ruim 9 miljoen voor uitvoering plannen Rivierzone en het oorspronkelijke uitgangspunt om elk jaar 500 woningen toe te voegen is niet gehaald.

Bovendien worden in dit rapport veel vraagtekens en onzekerheden geplaatst bij de verdere haalbaarheid van het Herstelplan, dat voor extra inkomsten voor de gemeente zou moeten gaan zorgen. Zo wordt gewaarschuwd voor teveel optimisme bij de woningbouwplannen o.a. als gevolg van langdurige bezwaarprocedures.

Naar aanleiding hiervan heeft SBV de volgende vragen:

Waarom is deze informatie niet eerder maar eerst ná de verkiezingsdatum van 16 maart j.l. gecommuniceerd met de gemeenteraad?

Veel (financiële) berichten brengt u door middel van een persbericht onder de aandacht.
Wat is de reden dat u dit niet gedaan heeft met deze relevante informatie?

Uit het rapport blijkt dat veel bij u reeds bekende tegenvallers, noodzakelijke en gewenste investeringen niet zijn verwerkt in de meerjarenbegroting 2022 en dat bij de uitvoering van het Herstelplan lang niet de gewenste resultaten worden behaald.

Voorbeelden zijn: achterstallig onderhoud Stadsgehoorzaal, extra stijging zorgkosten jeugdhulp, Stroomopwaarts, niet opgenomen uitgaven voor opzet programmabureau Westwijk, de ontwikkeling van Vlaardingen tot MBO-stad, noodzakelijke investeringen, voor realisatie woningbouwplannen en uitvoering herstelplan, geen oplossing voor de niet verkregen subsidie van ruim 9 miljoen voor uitvoering plannen Rivierzone en het oorspronkelijke uitgangspunt om elk jaar 500 woningen toe te voegen is niet gehaald.

Waarom heeft u dit soort zaken niet verwerkt in de Meerjarenbegroting 2022?

Bent u met ons eens als dit wel was gebeurd het financiële overzicht er veel minder rooskleurig uitziet dan door u eerder gecommuniceerd?
Zo neen, waarom niet?

In dit rapport worden bovendien veel vraagtekens en onzekerheden geplaatst bij de verdere haalbaarheid van het Herstelplan met name ten aanzien van woon-fraudebestrijding en de realisatie van het ambitieuze aantal te bouwen woningen o.a. als gevolg van te verwachten bezwaarschriftenprocedures. 

Bent u het met ons eens dat uit bovenstaande de conclusie moet worden getrokken dat het niet hebben gemaakt van daadwerkelijke keuzes gedurende de afgelopen jaren de niet-florissante financiële positie van de gemeente voortduurt?

Zo nee, waarom niet?

Vera Kalf-Müller

fractie Stadsbelangen Vlaardingen

 

 

11-04-2022