Gemeente Vlaardingen aan de slag

Verbeteragenda participatie

VLAARDINGEN - ‘Samen kunnen we meer bereiken dan alleen. We zoeken daarom actief de samenwerking met de stad.’ Dat staat in het coalitieakkoord Groei en bloei voor Vlaardingen.

Gemeente Vlaardingen aan de slag

Dat lijkt een duidelijke boodschap. Daarvoor nodig een gemeente die graag wil luisteren naar en samenwerken met de Vlaardingers. Daarom vroeg de gemeente in september/oktober 2023 inwoners en ondernemers van Vlaardingen een vragenlijst in te vullen. Met vragen als: Kun jij genoeg meepraten? Kun je je ideeën kwijt? Veel Vlaardingers hebben de vragenlijst ingevuld.

Een begeleidingscommissie heeft het proces afgelopen periode begeleid en alle inbreng verwerkt naar een Verbeteragenda. Dit zijn actiepunten waar we verder mee aan de slag gaan. De Verbeteragenda is klaar en is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

Wat is een Verbeteragenda?
De Verbeteragenda is een kort en duidelijk document, bedoeld om de Vlaardingers te laten zien met welke punten de gemeente concreet aan de slag gaat als het gaat om participatie. Die punten zijn niet zomaar gekozen. Ze zijn het antwoord op veel verschillende reacties op de vragenlijst. 

Wat is participatie?
Met participatie bedoelen we eigenlijk gewoon samenwerken met de Vlaardingers. Dat kan op verschillende manieren. Soms door uw mening te geven, bijvoorbeeld over nieuw beleid of plannen. Soms door echt samen met de gemeente iets te bedenken, te maken of regelen. Soms door zelf een idee in te brengen.  

Wat staat er op de Verbeteragenda?
Uit de vragenlijst zijn de volgende 5 verbeterpunten gekomen waar de gemeente Vlaardingen dit jaar mee start om aan te gaan werken. 

Duidelijk zijn over ruimte en besluitvorming
Uit de ontvangen reacties blijkt dat niet altijd duidelijk is waar wel en niet over meegepraat kan worden. En wat het effect van sommige plannen is voor de wijk of stad. Ook geven Vlaardingers aan dat zij niet altijd terug horen wat er met hun inbreng wordt gedaan. Terwijl dat zo belangrijk is. Je wil als inwoner of ondernemer namelijk niet alleen je stem kunnen laten horen, maar ook weten wat er met jouw stem gebeurt. En waarom. De gemeente kan namelijk niet altijd doen wat iedereen zou willen. Maar kan wel zorgen dat iedereen een besluit begrijpt. Tot slot is het lang niet altijd duidelijk wie een besluit neemt en wanneer dat gebeurt. Dat willen we daarom beter gaan doen.

Zo gaan we bijvoorbeeld zorgen voor een duidelijk overzicht van alle plannen waarover meegedacht kan worden.

Meer mogelijkheden voor invloed voor de stad
Participatie betekent dat inwoners en ondernemers betrokken worden bij plannen en projecten van de gemeente. Uit de vragenlijst blijkt dat inwoners graag meer invloed willen. Niet alleen geïnformeerd worden, maar echt meedoen. En soms zelfs meebeslissen. Dat kan niet altijd, maar we kijken naar waar dat wel mogelijk is. Maar er is nog een vorm van participatie. Die waar de stad het initiatief neemt en de gemeente meedoet. Dit zou meer mogen gebeuren.

Zo gaan we bijvoorbeeld het zelf aandragen van een idee voor de Vlaardingers zo helder en laagdrempelig mogelijk maken.
Weten wat er speelt

Samenwerking tussen de stad en de gemeente werkt pas goed als je weet wat er speelt. Dit werkt beide kanten op: de stad weet wat er speelt bij de gemeente en de gemeente weet wat er speelt in de stad. Bij de gemeente geldt dit bovendien voor alle groepen in het stadhuis: medewerkers, college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.
Zo gaan willen we bijvoorbeeld het inspreken bij de gemeenteraad meer bekend maken en minder spannend.

Samenwerking tussen raad-college-ambtenaren verbeteren
Uit de vragenlijst is gebleken dat de samenwerking tussen de raadsleden, het college en de medewerkers van de gemeente nog beter kan als het gaat om participatie. En dat is niet voor niets. Om participatie succesvol te laten zijn moet deze samenwerking goed lopen.
Daarvoor gaan we bijvoorbeeld opnieuw goed kijken naar de afspraken over hoe besluiten genomen worden.

Begrijpelijke en duidelijke taal
Je voelt je pas betrokken als je ook begrijpt waar het over gaat. Daarom blijven we werken aan het zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk te zijn in de communicatie. Door begrijpelijke woorden te gebruiken is het voor iedereen makkelijker om mee te denken of mee te doen. En door te zorgen dat informatie makkelijk en op verschillende plekken te vinden is, kunnen mensen eenvoudig op de hoogte zijn en blijven. Daarbij kan een goede balans tussen digitale en geprinte informatie niet ontbreken. Kan iets niet? Dan is het belangrijk om daar duidelijk over te zijn.

Zo organiseren we bijvoorbeeld met een aantal Vlaardingers een ‘brievenwasstraat’. Dit maakt communicatie rondom participatie extra begrijpelijk.
 
Alle actiepunten leest u terug in de Verbeteragenda. Die vindt u op: www.vlaardingen.nl/geefjemening. Vragen bij de balie van het Stadskantoor, Westnieuwland 6, om een geprint exemplaar kan ook, maar is verre van milieuvriendelijk.

Wat gaan we nu doen?
Bij de gemeente gaan we natuurlijk met de verbeterpunten aan de slag. Want we zeggen wat we doen, maar we doen ook wat we zeggen. Daar merkt u soms al snel iets van, soms pas verderop dit jaar. Rome werd ook niet in één dag gebouwd. Daarnaast blijven we voortdurend werken aan het verbeteren van de samenwerking met de stad, en aan het omgaan met ideeën uit de stad. Want om Vlaardingen te laten groeien en bloeien… kunnen we samen meer bereiken dan alleen.

Noot van de redactie
het kan zijn dat lezers giftig worden om dit stukje politiek proza dat niets anders behelst dan wat al jaren (deels) wordt of zou behoren te worden gedaan. Niets nieuws onder de zon en een vreemde poging om in het volks gevlij te komen?

Reacties kunnen naar: peter@devlaardinger.nl

05-03-2024