De afgelopen week zijn er in de media verschillende berichten gepubliceerd over het rapport Black box van gemeentelijke online monitoring. In Nederland proberen verschillende gemeenten informatie te verkrijgen en fraude op te sporen door nepaccounts aan te maken op de verschillende sociale media platforms.
Als fractie willen wij instaan voor de privacy van onze inwoners en willen wij dat er gewerkt wordt binnen de grenzen van de wet! Uit het rapport blijkt dat de gemeenten niet weten hoe om te gaan met de grenzen van online monitoring en dat er in veel gemeenten geen protocol/beleid aanwezig is voor het gebruik van sociale media.
Met deze set vragen hopen wij duidelijkheid te krijgen over de situatie in Vlaardingen en te voorkomen dat er fouten gemaakt worden, de ChristenUnie-SGP is van mening dat voorkomen beter is dan genezen.
Afgelopen week verscheen er een artikel in de Volkskrant over het rapport:‘Black Box van gemeentelijke online monitoring’ van Politie en Wetenschap.
Het trok de aandacht van de ChristenUnie-SGP fractie omdat uit de berichtgeving en het onderzoek blijkt dat gemeente op grote schaal kan meekijken met de inwoners op hun sociale media, terwijl dit wettelijk niet is toegestaan. Wij hopen met deze vragen meer duidelijkheid te verkrijgen over de situatie in Vlaardingen en waar nodig uw aandacht te vestigen op potentiële valkuilen; voorkomen is immers beter dan genezen.
1. Is het college op de hoogte van de het rapport Black Box van gemeentelijke online monitoring van Politie en Wetenschap en de berichtgeving daarover in de diverse media?
2. Is het college het met de schrijvers van dit rapport, met hoogleraar Clusters en met de ChristenUnie-SGP eens dat het volgen van inwoners via sociale media door middel van nepaccounts op geen enkele wijze geoorloofd is?
3. Kan het college garanderen dat de gemeente Vlaardingen haar burgers nooit via nepaccounts/valse namen heeft gevolgd en zal volgen op sociale media? Zo niet, waarom niet?
4. Uit het artikel van de Volkskrant blijkt dat gemeenten vaak geen duidelijke richtlijnen hebben in de omgang met de persoonsgegevens welke verzameld worden via sociale media.
Heeft u hier een protocol voor? Of bent u van plan deze op te stellen of aan te scherpen?
5. Zijn er in onze gemeente dossiers waarin resultaten van online monitoring zijn opgeslagen? Wat heeft de gemeente met deze gegevens gedaan? En wat gaat er nu met deze gegevens gebeuren?
Eerder dit jaar werd aan de gemeente Enschede een boete uitgedeeld omdat zij gebruikt maakte van een volgsysteem. Een aantal jaren geleden bleek dat al tientallen gemeenten gebruik maakten van zulke onwettelijke methodes.
volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gemeente-enschede-op-de-vingers-getikt-600-duizend-euro-boete-voor-wifivolgsysteem-in-binnenstad
volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gemeenten-kijken-op-grote-schaal-en-in-het-geheim-mee-met-burgers-op-sociale-media
politieenwetenschap.nl/persberichten/transparantie-en-protocol-maken-regie-op-online-monitoring-mogelijk/