Vorige maand heeft de gemeenteraad een aantal berichtenontvangenmet betrekking tot bomen in Vlaardingen. Als eerste ontvingen wij het raadsmemo Groei boomvolume als antwoord op een aangenomen motie van GroenLinks waarin gevraagd werd om budget neutraal het boomvolume in Vlaardingen te laten groeien. Ongeveer tegelijkertijd kwam het bericht dat 99 bomen gekapt gaan worden t.b.v. het te bouwen Floreskwartier tussen de Marathonweg en Floreslaan. Als laatste was te lezen dat bij de verleende vergunningen de aanvraag goedgekeurd is voor het kappen van tientallen bomenop verschillende locaties in Vlaardingen.
Omdat er vanuit de gemeenteraad veel aandacht is voor de vele positieve kanten van bomen zoals warmte- en wateradaptatie, maar ook een goed leefklimaat voor mens en dier, willen wij onderstaande vragen stellen.
Het raadsmemo
Vanwege financiële middelen wordt aangegeven dat de onderhoudskosten het niet toelaten om het boomvolume te laten groeien. Bij de Boombalans wordt aangegeven dat komende jaren 800 extra bomen worden geplantin het stedelijk gebied ter compensatie van bomen die uit het buitengebied moesten verdwijnen vanwege de aanleg van het Blankenburgtracé.
1. Er wordt gesproken over extra bomen. Worden deze extra bomen toegevoegd aan het bestaandeboomvolume?
2. Waar worden deze bomen geplant?
3. Op welke termijn worden deze bomen geplant?
4. Wordt hiermee het totale boomvolume van Vlaardingen vergroot?
5. Zo nee, geeft dit dan meer ruimte om elders in het stedelijk gebied meer bomen te kappen
waardoor de balans gelijk blijft?
Floreskwartier
Het Floreskwartier gaat gebouwd worden in een gebied waar nu veel bomen staan. Deze bomen hebben een extra functie voor de wijk t.a.v. het afvangen van geluid en fijnstof van de Marathonweg. Daarnaast behoren deze bomen tot de groene wig van de Grote Kerk tot aan de Krabbeplas. Hiermee hebben deze bomen een belangrijke functie voor mens en dier en verbaast het ons dat ze allemaal gekapt worden voor de bouw van huizen.
6. Waarom is er bij het opstellen van het bouwplan geen rekening gehouden met het inpassen
en bewaren van de bestaande bomen?
7. Mogen wij ervanuit gaan dat de 99 gekapte bomen, daadwerkelijk gecompenseerd worden in deze wijk? Dit om het al zo’n zwaar milieubelaste wijk is.
8. Heeft er bewonersparticipatie plaatsgevonden over de groene invulling van het Floreskwartier en zo ja, wat was hiervan de uitkomst?
Verleende kapvergunningen
Tijdens het winterseizoen wordt er veel onderhoud aan het groen gedaan en zo ook het kappen van bomen en komen we veel vergunningen voor het kappen van diverse boomgroepen in Vlaardingen tegen.
9. Is er een boominventarisatielijst aanwezig waarin bijgehouden wordt hoe groot het bomenbestand in Vlaardingen hoort te zijn, hoeveel bomen er gekapt worden en hoe veel bomen nog ter compensatie geplant moeten worden?
10. Kunt u een overzicht geven van het bomenvolume van de afgelopen jaren per wijk?
11. Wanneer compensatiebomen niet in Vlaardingen geplant worden, zijn dan gegevens
bekend waarom ze niet in Vlaardingen geplant konden worden en waar ze dan wel geplant
zijn?
12. Als een dergelijke inventarisatie- en compensatielijst er is, kan deze dan ook geraadpleegd worden door bewoners en raadsleden?
13. Kan het een idee zijn om een dergelijke lijst in begrijpelijke taal te publiceren en bij te
houden op de website van de gemeente?
Als laatste doen we een kleine stap terug in de tijd met onderstaand artikel.
https://www.ad.nl/waterweg/joekels-mogen-blijven-vlaardingen-wil-beter-omgaan-met-grote-bomen~ae82c130/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
14. Wat is hiervan terecht gekomen?
15. Vindt er nu inspraak plaats met belangengroeperingen over het bomenbestand?