De hoeveelheid seksueel geweld tegen kinderen is schokkend in verdiend veel meer aandacht. Het is zeer opvallend dat 24% van de daders minderjarig is en het aandeel in de regio Rotterdam het op een na hoogst is van heel Nederland. Een opvallende toename is het online geweld bv. sexting en sextortion. Uit de monitor blijkt dat daar de hoogste stijging zit en dat door de coronacrisis alleen maar meergevallen hebben plaatsgevonden dat daar zicht op is.
De nationaal rapporteur denkt dat preventief handelen heel veel invloed zou kunnen hebben. In de huidige aanpak is dat onderbelicht en die zelfde aanpak schiet te kort volgens de nationaal rapporteur. In van het rapport is te lezen dat de gemeente een preventieve en signalerende taak hebben. Wij zouden graag zien dat Vlaardingen deze taak oppakt en ook haar eigen kanalen gaat gebruiken om de problematiek bespreekbaar te maken.
De nationaal rapporteur geeft verder aan dat veel jongeren hun eigen grenzen niet kennen, laat staan voor een ander. Daarom zouden wij graag zien dat er vroegtijdig aandacht voor is. Via de gezondeschool.nl worden onderwijspakketten aangeboden zodat het besproken wordt (in Vlaardingen zijn slechts 3 scholen aangesloten). In deze tijden staat het onderwijs al onder druk en wij willen dit niet verhogen maar willen wel dat het gesprek wordt aan gegaan om dit bespreekbaar te maken.
Op 8 juni jl. presenteerde de nationaal rapporteur, Herman Bolhaar, de dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2015-2019. De resultaten zijn schokkend en laten de duidelijke nood van een veranderende aanpak zien. De ChristenUnie-SGP fractie is voornamelijk geschrokken van het aandeel dat jongeren hebben in het seksuele geweld; zeker 24% van de daders is minderjarig. Daarnaast weten veel kinderen niet waar hun grenzen liggen. De nationaal rapporteur geeft dan ook aan dat het nu belangrijker is dan ooit om in te zetten op preventie.
In het kader van preventie en aandacht voor deze grootschalige problematiek, zeker in de regio Rotterdam, stellen wij de volgende set vragen :
1. Bent u bekend met de dadermonitor 2015-2019 en de uitkomsten van het rapport? Zo ja, herkent u het geschetste beeld uit het rapport over het niet afnemen van de misdrijven tegen kinderen en de toename van online seksueel misbruik (b.v. sexting en sextortion)?
2. Deelt u de mening van de nationaal rapporteur en ChristenUnie-SGP dat er gewerkt moet worden aan preventie onder minderjarigen?
3. Bent u bekend met de mogelijkheden om het thema onder de aandacht brengen van scholieren zoals de stimuleringsregeling van de gezonde school? Of andere preventieve mogelijkheden? Zo niet, bent u bereid te onderzoeken welke mogelijkheden er verder zijn? https://www.gezondeschool.nl/advies-en-ondersteuning/relaties-seksualiteit
4. Is het in Vlaardingen mogelijk om samen met de scholen in te zetten op de preventie van seksueel geweld onder en tegen minderjarigen?
14% van de geregistreerde incidenten in 2019 ging over ongewenste sexting, een groei van 4% t.o.v. 2017. In het rapport en tijdens een interview met Nieuwsuur op 7 juni geeft de nationaal rapporteur Bolhaar aan dat sexting en sextortion exponentieel zijn gegroeid tijdens de coronacrisis en dat deze problematiek meer aandacht vraagt. Aangezien veel incidenten online plaatsvinden en dit aantal is gegroeid, zou de gemeente daar mogelijk een rol kunnen spelen.
5. Bent u bereid de sociale mediakanalen van de gemeente te gebruiken om de problematiek onder de aandacht te brengen ter preventie?
Wij hopen dat de (extra) aandacht voor deze delicten tot vermindering van het seksueel geweld tegen kinderen leidt en zien uw antwoorden graag tegemoet.