Wie de kieslijst bekijkt van de Tweede Kamerverkiezingen 2021 treft daar liefst 37 partijnamen met een politieke ideologie die zijn geregistreerd bij de Kiesraad. Slechts de eerste dertien daarvan hebben op dit moment zitting in de Tweede Kamer.
Door: Frank Maarleveld | Peter Joore
Want wat te denken van “ideologische” termen of neologismen als piratenpolitiek, identitaire beweging, ubuntuïsme, inclusieve democratie of satire? Dat laatste lijkt in ons land van ruim 17 miljoen zielen en kennelijk evenzovele politieke varianten de nieuwe trend.
Wij bezochten Code Oranje: sinds 2018 representant van de directe democratie mét een zachte euroscepsis. Opgericht door ex-ad-interim burgemeester Bert Blase en omdat er twee Vlaardingse raadsleden (Josette Hogewoning en Raymond van Haren) op de kieslijst prijken, een bezoek aan lijsttrekker Richard de Mos (RdM) waard.
De directe democratie, een bestuursvorm waar burgers directe invloed uitoefenen op het wetgevingsproces, is niet totaal nieuw. Kijk bijvoorbeeld naar de organisatie van de democratie in Zwitserland, met regelmatige referenda.
Tweede kenmerk van Code Oranje is dat er een aantal smaakmakende BN’ers is aangeschoven. Naast nummer twee strafrechtadvocaat Peter Plasman heb je lijstduwer en voormalig minister Hilbrand Nawijn (LPF) en VI’s blues liefhebbende mopperpot Johan Derksen als ambassadeur.
Het moet ex-PvdA-lid Bert Blase duizelen, bij zoveel bekende namen. Heeft hij dit voorzien of maakt het deel uit van een doelbewuste en -gerichte campagne?
We spraken Richard de Mos, karakterologisch tegenhanger van Blase. Hij is Haags als hopjes, zegt recht op zijn doel af te stevenen.
Richard de Mos meldt direct dat Code Oranje een beweging is: ‘Geen partij.’ Een beweging doet actie vermoeden. Wie het Haags stadhuis op vrijdag 15 januari echter betreedt ziet en voelt verlammende effecten van de huidige coronagekte; daar zit geen beweging in. Corantaine slaat het leven ook in de Hofstad plat.
RdM: ‘Toen in oktober 2019 mijn leven als wethouder in Den Haag onder een landelijk vergrootglas werd gelegd stortte mijn wereld in. Maar in een dal leer je klimmen; niet boven op de berg. De uitspraak moet nog komen, maar ik heb er alle vertrouwen in. Voordeel: Ik leerde strafrechtadvocaat Peter Plasman kennen, maakte hem enthousiast en nu staat ook op de kieslijst: als nummer twee.’
Noot
De Mos werd op 7 september 2020 voor het eerst verhoord, bijna een jaar na invallen van de Rijksrecherche. Het OM verdenkt hem van deelname aan criminele organisaties, schending ambtsgeheim en corruptie.
RdM: ‘Bert Blase leerde ik in datzelfde jaar kennen. We spraken met elkaar en nu zijn we tot beider goed gevoel aan elkaar verbonden. Bert is van huis uit een ander politicus dan ik; huiskamerfilosoof versus de man die van dik hout planken zaagt.
Ik neem geen blad voor de mond en Bert weet van regels en wat besturen is; een mooie combinatie. Overigens heeft bij in het blad Binnenlands Bestuur verklaart dat hij niet inziet welke regels ik zou hebben overtreden. Hij noemt mij een onorthodox politicus, en dat ben ik ook.
Wat Code Oranje beoogt is Nederland lokaal benaderen. De huidige structuur kost ons allemaal veel geld. Nu duidelijk is dat de decentralisatie is mislukt, gemeenten tot hun nek in de problematiek zitten is het tijd voor een degelijke verbinding tussen Rijk en gemeenten.
Code Oranje kost Nederland niets. Wij zijn selfsupporting; zorgen zelf voor financiële bijdragen om onze gedachten uit te dragen. Code Oranje ziet zichzelf als een middenpartij; niet links of rechts in ieder geval.
Verbinding luidt bij Code Oranje het adagium. De beweging is voor het terugbrengen van klassieke waarden als de ambachtsschool of LTS en ook moeten alle politiebureaus weer gewoon 24/7 geopend zijn.
Om kort te gaan: Code Oranje wil in ons land terugbrengen en/of repareren wat in de laatste decennia is verloren gegaan of kapot gemaakt. De verkiezingen van 17 maart gaan bewijzen of Nederland daar (weer) klaar voor is.
Fotograaf: Peter Joore