De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Pablo: ‘Leuk, maar ik word toch modeontwerper'

Wethouder voor een dag

Wethouder voor een dag

Pablo en Amy van het Geuzencollege Holy viel de eer te beurt een dag aspirant-wethouder te zijn. Een bijzondere dag, waarin veel indrukken werden opgedaan, maar van hun oorspronkelijke carrière-idee weken zowel Amy als Pablo niet af. Maar ja, als je veertien bent staan politiek en bestuur zelden of nooit bovenaan je banenlijst.

We spraken 's middags met Pablo, donderdag23 januari eenmalig leerling-wethouder en gast van wethouder Jacky Silos van o.a. Zorg en Ondersteuning, Jeugd en Onderwijsbeleid. Samen trokken ze al vroeg op pad. Pablo: ‘Omdat ik het bij mijn vorige stages, in het Delta Hotel en bij Vopac, goed heb gedaan mocht ik nu weer een dag mee. Nu met de wethouder. In totaal werden zeven leerlingen uitgenodigd.

Om 08.30 uur werden we van school opgehaald. Wij gingen naar Rotterdam The Hague Airport. Een rumoerige start, want terwijl in Brasserie Waalhaven aan het ontbijt zaten, schreeuwde een man het halve vliegveld bij elkaar.
   Uiteraard korte gesprekken. Gastvrouw en -heer waren mensen van het vliegveld. De overige deelnemers (leidinggevenden die voor dag vrijwillig hun stoel afstonden) waren heel divers als bestuurders van SOW, het CJG, gemeenten Rotterdam en Schiedam, Rabobank, Heijmans Vastgoed, Coca-Cola, Boskalis en Mammoet.
   Daartussendoor een prima ontbijt met broodjes, fruit en een drankje. Tussendoor een telefonisch interview met Omroep Vlaardingen om te vertellen van mijn ervaringen, die op dat moment nog geen hoge stapel vormden.’

Na het vliegveld gingen Pablo en Jackie naar Scala Rotterdam. Pablo: ‘Scala is een instelling, waar aan dagbesteding wordt gedaan voor mensen met een verstandelijke beperking.  Dat is wel even wennen, de sfeer is apart en ik zou daar niet snel gaan werken.
   Ik hou echt van mode, met name Street Wear is mijn ding. Lekker kleding en schoeisel ontwerpen. Thuis heb ik voorbeelden van Nike en Supreme, van daarvanuit maak ik nieuwe ontwerpen.
   We “spraken” een leidinggevende, maar dat viel niet mee. Hij werkte er pas een maand. Iedere ochtend zat een van de cliënten, die lastig te verstaan was, op zijn stoel zitten als hij binnenkwam. Ook hier veel geschreeuw.’

Vervolgens, de wethouder had de dag goed volgepland, op naar het stadhuis in Vlaardingen. Pablo: ‘Hier kregen we een rondleiding en was er een lunch.’ Als bestuurder kom je niet om van de honger.
   ‘Daarna naar Klik vrijwilligerswerk. Ook hier best veel informatie en ik heb ze een idee aan de hand gedaan. Ze hebben daar een, best wel duur, bordspel, dat al spelende duidelijk maakt welke beroepsrichting het best bij je past. Maar hiermee trek je weinig jeugd. Die is van de digitale wereld. Ik heb ze dan ook geadviseerd een digitale versie te maken die je op je telefoon kunt spelen.’
   Jacky Silos: ‘Daar hadden ze bij Klik wel oren naar. Ze gaan kijken of het idee (financieel) haalbaar is.’

Pablo: ‘Ik zal niet snel wethouder worden. Dat is niet zo mijn ding. Het valt me op dat je wel veel onderweg bent. Daarbij moet een wethouder zich veel inlezen, want je wilt toch kunnen meepraten als je ergens op bezoek bent.’
   Ter verduidelijking: van ieder bezoek dat een wethouder aflegt wordt mondeling verslag gedaan aan een ambtenaar. Die legt vast en archiveert.

We spraken kort over het feit of een wethouder een specifieke opleiding moet hebben, passend bij de diverse portefeuilles, of dat enthousiasme en een breed kennisspectrum voldoet.
   Pablo, bescheiden en Europees gezegd met een Servische moeder en een Spaanse vader, hiermee een mooi voorbeeld vormend voor de jeugd van nu en morgen, zei genoten te hebben van de stage, maar dat hij in het zwembad van de mode vaktechnisch zwemmen leert.
   Pablo: ‘Ik heb heus interesse in politiek, weet er best veel van. Hou het ook regelmatig bij. Maar niets zal mijn droom van modeontwerper in de Street Wear, vooralsnog kunnen verstoren.

Na afloop een kleine fotosessie met schoolgenoot Amy, wethouder Bart Bikkers (o.a. Verkeer en Vervoer, Milieu en Stadspromotie) en zijn gastvrouw Jacky Silos en toen weer terug met de elektrowagen van de gemeente. Want, hoewel te laat om nog les te volgen die dag, stond daar nog altijd de fiets.

Openingsfoto
(vlnr): Pablo, Jacky Silos, Bart Bikkers, Amy

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: