De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Aanbevelingen aan raad

Sprookjes van Andersson?

Sprookjes van Andersson?

Dat de lokale politiek sinds de jongste verkiezingen van maart 2018 meer weg heeft van een losgeslagen speeltuin dan van een serieuze club die op betrouwbare wijze Vlaardingen bestuurt mag allang geen geheim meer heten. De oorzaak? Te veel mensen met een gebrek aan kennis en respect voor onderlinge verhoudingen.

Dat de met name de raad verre van homogeen is mag je de kiezer euvel duiden. Immers is het de bevolking die middels het stemgedrag tot deze samenstelling is gekomen. Maar om voortaan alle circa 71.000 inwoners te schorsen bij volgende gemeenteraadsverkiezingen is al te dol. Daarom een A-viertje met conclusies van Andersson Advies die de raad ter harte dient te nemen.

Was de start van deze termijn al een stroeve, de commotie van 15 november j.l. (de avond waarop wethouder Arnout Hoekstra aan zijn stutten trok en er met 13 zetels sprake is van een minderheidscollege) zorgde voor een kwadratische versnelling van de bestuurlijke chaos.

Om een eind te maken aan het gekrakeel trok Annemiek Jetten de stoute hooggehakte pumps aan en schakelde Andersson Advies in. De taak: zoek uit waar de schoen wringt en kom met oplossingen cq. Aanbevelingen die aan de basis staan van een betere samenwerking dan in het eerste kwart gewoon.

De uitleg werd een opsomming van punten die met € 17.000,- duur betaald lijken. Geen verrassing te bekennen of je moet nog nooit van intermenselijke samenwerking hebben gehoord in welke tak van besturen ook.

De grote angst, en daarop lijkt dit onderzoek zich terecht te hebben toegespitst, is dat de huidige raad te weinig kennis heeft als het gaat om zware dossiers. Dat wil zeggen: besluiten die genomen moeten worden over ingrijpende en dure maatregelen zoals: de Marathonweg, huisvesting, behuizing scholen, mobiliteitsplan, et cetera. Andersson is er bang voor dat deze raad in alle gevallen te licht is. Het idee leeft dat het adviesbureau hierin de spijker op de kop slaat.

Gevolg: belangrijke beslissingen worden uitgesteld.

Aanbevelingen
De raad moet aanpakken wat ter tafel ligt. Het raadsprogramma moet worden gevolgd. Stel een kwartiermaker aan die onderzoekt op welke wijze dit minderheidscollege het best weer een meerderheidscollege kan worden. Bereid (met name zware) dossiers gedegen voor. Laat de inhoud prevaleren boven onderlinge animositeit. Onderzoek zwakke en sterke punten. Evalueer. Vernieuw politieke cultuur.

Doe beroep op groep (4-5) jonge raadsleden en laat die zich storten op (naast voornoemde pijnpunten): (a-)sociale media en bezie omgangsvormen. Met dit voorstel wordt de bal overigens wel erg bij de jeugd gelegd. Niet zo zeer bij het gebrek aan ervaring. Welke trainingsprogramma’s zijn van belang. Maar meer nog wordt het tijd voor een echte wedstrijd. Dat is beter dan almaar trainen.

Tot slot
Misschien is het raadzaam de raadsleden hoofdelijk verantwoordelijk te stellen voor de kosten van dit gelag vanwege wanbestuur.

9 commentaar(en) op artikel "Sprookjes van Andersson?"

Inderdaad, laat ONS.Vlaardingen de rekening maar betalen. Frans wilde toch zo graag dit belachelijke experiment aangaan?

Door: Pollie Op:

Ter info: de rekening wordt betaald door de provincie. Dus Frans Hoogendijk, of wie dan ook in Vlaardingen draait niet op voor de kosten gelukkig. De provincie was blijkbaar van mening dat dit onderzoek nodig was en heeft dus de portemonnee getrokken..

Door: Koen Kegel Op:

Beste Koen, linksom of rechtsom; het blijft toch de burger die het gelach betaald. Een gesprek met de Economische adviesraad en enkele wijze burgers uit Vlaardingen en burgemeester Jetten had gratis kunnen beschikken over dezelfde en eensluidende adviezen.

Door: Frans Kuil Op:

Kunnen wij argeloze burgers dit rapport ook nog ergens inzien? Of is het alleen voor ingewijden bestemd?

Door: Jasper B Op:

"Dat de met name de raad verre van homogeen is mag je de kiezer euvel duiden. Immers is het de bevolking die middels het stemgedrag tot deze samenstelling is gekomen."

Volgens mij begon het ermee dat aan de afgelopen verkiezingen maar liefst 14(!) partijen meededen, waarvan 12 het pluche gehaald hebben (inmiddels zijn het er 13). We hebben 6 lokale partijen die al dan niet luidkeels verkondigen dat linkse lantaarnpalen en rechtse rioolbuizen niet bestaan. En dat op een raad van slechts 35 zetels.

De bestuurlijke chaos is toch echt volledig te wijten aan al die politieke egotrippers die telkens weer een nieuwe partij beginnen, ipv zich bij een bestaande aan te sluiten.

Door: Jasper B Op:

Tja,...het zijn toch echt de kiezers die er voor gezorgd hebben dat er zoveel haantjes met verschillende kleuren in de raad zitten...en dat is nou net ook het landelijke probleem de bevolking is zelf te verdeeld.....of nemen niet eens de moeite om even te gaan stemmen..

Door: Fred Trooster Op:

HOE NU VERDER.??

Door: Rene Op:

Het is eigenlijk niet verbazingwekkend dat het in ons dorp zo’n bestuurlijke chaos is als ik alleen maar terug denk hoe simpel en in sommige situaties denigrerend en bedreigend en vooral slecht geinformeerd en ongenuanceerd de lijsttrekker en opperhoofd van een lokale partij, die met graagte aan jatwerk deed, tevoren toezeggingen deed, die,als hij maar een klein beetje verstand zou hebben, hij nimmer had mogen doen, nu de politieke grip volledig kwijt is. Daarnaast komt hij heel weinig toezeggingen en beloften na. Er is er maar een echt de dupe en dat is de Vlaardingse burger, die betaald uiteindelijk de kosten der ellende.

Door: J. Nachtegaal Op:

Wat mede oorzaak voor deze onbestuurbare strontkar is -maar natuurlijk niet in het rapport zal staan- is de enorme egotripperij van minstens 80% van deze raad (en zelfs een enkele wethouder). Het ging en gaat hen louter om het gemak maandelijks een vergoeding te ontvangen zonder enige prestatie te leveren. Waar zijn al die “sterren” nu gebleven, die zo hard schreeuwden dat zij het wel zouden regelen?

Door: Erwin Bierling Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: