De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Vlaardingen viert overwinning graaf Dirk III met middeleeuws Stadsspektakel

Vlaardingen viert overwinning graaf Dirk III met middeleeuws Stadsspektakel

De Slag bij Vlaardingen in 1018 is gewonnen en dat viert Vlaardingen op 15 en 16 juni met een middeleeuws Stadsspektakel. De Vlaardingse binnenstad verandert in het Flardinga van 1018. Waylon is zaterdagavond 16 juni de hoofdact op het Vlaardingen 1018 Popfestival.

stadsspektakel

Middeleeuws Stadsspektakel

Het Stadsspektakel in de Vlaardingse binnenstad begint op vrijdag 15 juni om 16.00 uur met een markt door de binnenstad met handelsreizigers, marskramers en ambachtslui. Om 17.00 uur gaat de eetzaal van het Stadsspektakel open. Ongeveer 600 bezoekers schuiven komend weekend aan voor een middeleeuws vijfgangenmenu op lange banken rondom de Grote Kerk.

Dirk’s Zegetocht en Dirk III Superstar

De zegetocht voor graaf Dirk III vertrekt rond 20.00 uur op vrijdagavond van park Het Hof naar het Veerplein. Acteur en muzikant Joris Lutz kruipt dan in de huid van graaf Dirk III. Met een middeleeuws muziekkorps lopen de kinderen en jongeren in de stoet voorop met hun trommels en banieren. Gevolgd door schapen, boeren, burgers, buitenlui en de gilden. Othilde van Saksen, de vrouw van Dirk III, en haar hofdames passeren met pracht en praal. Aan het eind komt graaf Dirk III te paard, omringd door strijders en lijfwachten. Op het Veerplein in het stadshart ontvangt burgemeester Annemiek Jetten de overwinnaar en gaat de rockopera Dirk III Superstar van start. De graaf verruilt zijn zwaard voor zijn gitaar. Dirk III Superstar is een wervelende theatershow: een muzikale comeback van graaf Dirk III met hits van nu, door Joris Lutz en vele anderen. De DJ’s van De Hitmachine maken hierna het feest compleet op het Veerplein, tot even voor middernacht.

Meer markt op zaterdag

Op zaterdag krijgt de middeleeuwse markt een vervolg en komt daar een culturele streekmarkt op de Hoogstraat bij. Ook kunnen bezoekers onder de Lijnbaan gaan boogschieten en een middeleeuwse dierenschaar met ganzen en schapen tegen het lijf lopen. Het moderne winkelcentrum Liesveld gaat dit weekend eveneens op de historische toer met de uitstalling van oude ambachten, een middeleeuwse kinderboerderij en paard en wagen. De meeste winkels in het centrum blijven vrijdagavond en op zaterdagavond tot laat open.

Muziek en rollende spierballen

Tijdens de Flardinga Obstacle Battle op zaterdag 16 juni op de Westhavenplaats strijden teams tegen elkaar met boomstammen rollen, dolle-stier-rijden en klim- en klauterpartijen. In de Grote Kerk is het zaterdag 16 juni vrije inloop bij muzikale optredens en het middeleeuwse wagenspel ‘Ontwapenende Strijd’ met als cast predikanten, kerkelijk werkers en leden van de Protestantse Gemeente Vlaardingen. Het programma in de Grote Kerk heeft een meezingconcert als uitsmijter.

Daar komt de bruid

Bij het stadhuis kunnen bezoekers zich vergapen aan een middeleeuwse trouwstoet, want twee stellen beloven elkaar in middeleeuwse stijl eeuwige trouw op zaterdag 16 juni. De bruidsparen komen in een feestelijke middeleeuwse stoet met muzikanten naar het stadhuis. Sylvia van Delft en Theo Lagendijk en hun gasten arriveren rond 11.45 uur op de Markt en Morena de Kok en Boris Lenting volgen rond 14.45 uur. Bezoekers kunnen de twee stellen die elkaar eeuwige trouw gaan beloven dan hartelijk welkom heten. Graaf Dirk III en de trouwambtenaar staan klaar om de paren te ontvangen. Het jawoord is in intieme sfeer met genodigden in het stadhuis, maar na afloop is er een feestdronk op het bordes van het stadhuis. Wie op de Markt feest viert, kan de kersverse gehuwden toezingen als ze weer naar buiten komen en ook de bijzondere borduursteek bewonderen die beide paren na afloop op het Tapijt van Vlaardingen zetten.

Vlaardingen 1018 Popfestival

Die zaterdag is ook het Vlaardingen 1018 Popfestival. De line-up: Bigband Jazz aan de Waterweg, Popkoor Diamond, The Amazing Stroopwafels, Gitaarschool VLD, Splendid, Zang- en Muziekcentrum Vlaardingen, KD40 met Jan de Ligt, Funkanizers, Waylon en De Hitmachine.

waylon

Programma Stadsspektakel

Het uitgebreide programma van het Stadsspektakel staat op www.vlaardingen1018.nl.

Historische veldslag

Het Stadsspektakel is onderdeel van het herdenken van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen. In het jaar 1018 stuurt de Duitse keizer een grote vloot met soldaten naar de nederzetting Flardinga. Hier komt het tot een veldslag met de opstandige graaf Dirk III en zijn mannen, die zij aan zij vechten met Vlaardingse boeren. Dirk III komt als winnaar uit de strijd. De gewonnen Slag bij Vlaardingen luidt een bloeiperiode in van het graafschap West-Frisia, waaruit rond 1100 Holland ontstaat.

Het historische verhaal in vogelvlucht staat op www.vlaardingen1018.nl.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: