Bleeblegeips :Knibbel Not

Bleeblegeips :Knibbel Not

Knibbel Not was de enige die immuun bleef voor de zwaarwegende gevolgen van een vrijdagavond anderhalfjes heffen. Hij zat, fier als een pauw, recht op zijn kruk. De rest van het bezoek (en gehoor voor zover niet doof en binnen gehoorsafstand) was blijven steken in een onsamenhangende combinatie van praat, slaap en kijk lodderig uit je ogen adolescentie. Ze, die verder onbeschreven club, was steeds minder aanspreekbaar of toegankelijk voor etiquette, omgangsvormen en fatsoensregels. Geheel gelukkig verkeerden zij in hun eigen wereld. De vrijwel nuchtere rethcid oreerde zachtjes over denkers en mensen die dachten dat ze konden denken. Gezien de impact van de avond en het niet al te maagdelijke tijdstip een sowieso lastig onderwerp.

Onze verslaggever in de leegte - Dimitri Verhulst

Onze verslaggever in de leegte - Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst schrijft niet graag over zichzelf, omdat hij, zoals hij in mooi Vlaams zegt, 'zichzelf niet graag genoeg ziet voor de autobiografische vorm'. Interessant, want het grootste deel van zijn werk is wél geënt op echte gebeurtenissen uit zijn leven. In De helaasheid der dingen - de roman waarmee hij doorbrak - wordt een leven beschreven dat in alle opzichten lijkt op dat van de auteur. En ook in andere werken van zijn hand vind je veel overeenkomsten. Maar zijn nieuwste boek is wezenlijk anders: hij heeft daarin fragmenten uit zijn dagboek gebundeld onder de poëtische titel Onze verslaggever in de leegte.

Midden-Delfland Dag voor het eerst geschrapt

Midden-Delfland Dag voor het eerst geschrapt

Omdat door het coronavirus alle voorbereidingen stilliggen, heeft de Midden-Delfland Vereniging besloten om de Midden-Delfland Dag op zaterdag 20 juni te schrappen en een jaar over te slaan. ‘Het is een onzekere periode waarin ieders gezondheid het allerbelangrijkste is’, aldus voorzitter Koos Karssen.4

Meest gelezen:

De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Het verhaal achter het legendarische festival, dat vandaag 43 jaar geleden, van start ging

Woodstock - Michael Lang (met Holly George- Warren)

Woodstock  -  Michael Lang  (met Holly George- Warren)
"Een uitgelezen kans"

In het plaatsje Bethel, 65 km ten noordwesten van New York, vond in 1969, in het weekend van 15, 16 en 17 augustus, een achteraf legendarisch popfestival plaats. Vandaag precies 43 jaar geleden dus ging het festival van start. Reden om aandacht te besteden aan het boek Woodstock dat Michael Lang samen met Holly George-Warren schreef over drie dagen love, peace and music.

Lang was de drijvende kracht achter deze happening. Zo'n twaalf jaar geleden werd hem gevraagd zijn versie van het festival op papier te zetten. Hij stemde toe in het besef dat eerdere publicaties over Woodstock ‘in het beste geval een deel van het verhaal waren en in het slechtste geval helemaal verzonnen’. Het boek verscheen in 2009, veertig jaar nadat het festival werd gehouden. Dat leverde natuurlijk veel aandacht op in de media. Het jarenlang toonaangevende Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone stelde een ‘popmuziekcanon’ samen, waarin Woodstock werd omschreven als ‘een van de grote momenten die de pophistorie veranderden’.

De oorspronkelijke titel van het boek luidt: The Road to Woodstock - A Definitive Look Back. Verrassend, want zo dekt de Nederlandse titel Woodstock helaas minder de lading. Van de 336 pagina’s die het boek telt, gaan de eerste 204 alleen al over de voorbereiding. Dat is niet verwonderlijk, omdat het ging om een gigantisch evenement, dat van Lang en zijn partner Artie Kornfeld grote inspanningen zou vergen. Uit het verhaal blijkt dat Lang al ervaring had opgedaan met het organiseren van popfestivals. Ook kende hij redelijk het Amerikaanse alternatieve circuit. Dat was door de oorlog in Vietnam (halverwege de jaren zestig) als grote tegenbeweging in de V.S. behoorlijk in opkomst. Voor Lang een pre bij het leggen van contacten. Al lezend kom je tot de ontdekking dat het een mirakel is dat Woodstock heeft kunnen plaatsvinden. Gelukkig is Lang realistisch genoeg om de minder positieve punten niet te verbloemen.

Het boek is spannend, een verhaal 'van binnenuit' beschreven en bezien. Je blijft lezen, omdat je wilt weten weten: hoe gaat het verder, wat komt er uiteindelijk tot stand en hoe loopt het af. Frappant is dat de carrière van een paar nieuwkomers in de popmuziek op Woodstock is begonnen: Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash (& Young) en Carlos Santana. Om met een citaat van de laatstgenoemde te eindigen: ‘Sommigen noemden het een rampgebied, maar ik heb niemand gezien die er ongelukkig uitzag. Wel een massa mensen die alles deelden en een fantastische tijd beleefden’.

Michael Lang is muziekproducer, artiestenmanager en organisator van muziekevenementen. Hij is het meest bekend van Woodstock 1969, maar organiseerde ook de edities 1994 en 1999. Verder was hij de drijvende kracht achter het concert bij de Berlijnse muur in 1989.
Holly George-Warren, auteur en journalist,heeft een passie voor (pop-) muziek. Ze is al vaak in de prijzen gevallen met boeken als Grateful Dead 365 en Public Cowboy No.1. George-Warren werkte ook als redacteur voor The Rolling Stone Encyclopedia of Rock & Roll.

Woodstock is verschenen bij uitgeverij Carrera (www.uitgeverijcarrera.nl) en kost € 17,90beoordelingen:

  1  haring -  net zo onaantrekkelijk als bedorven haring!
  2  haringen -  alleen in de uitverkoop de moeite waard
  3  haringen -  deze vangst is veelbelovend
  4  haringen -  goede kwaliteit, een stevige aanrader
  5  haringen -  behoort tot de beste oogst van dit jaar


waardering:           


Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen